Радио Франс Интернационал - България За отношенията кабинет-ЕС

Популярността на Симеон може да слезе до тази на нивото на кабинета – 30%

Кой заслужава политическите Оскари у нас?

Елитът предприе коледна благотворителна офанзива, докато дневният порцион на сирачетата си остава ... 98 стотинки!

Поискахме три, а получихме пет екстри от Европейския съюз, цитира "Стандарт" министърът на външните работи Соломон Паси. Трите жизненоважни цели, които сме си били поставили били – да получим 2007-ма като безусловна дата за влизане, увеличаване на финансовата помощ, и получаване на ясна пътна карта. Освен това обаче сме получили още признание за ускорението на преговорите, а 10-те нови държави обещали, че няма да поставят допълнителни условия пред нас.

Така както получаваме обаче, така и губим. Европейската комисия орязва българската квота по образователната програма "Еразъм". Средствата и отпусканите бройки за обучение в чужбина намаляват заради измами в университета. Причината е, че повечето висши училища не спазват условията на Европейската комисия, разкрива "Дневник" във водещата си статия.

Еврочиновниците освен това са установили, че често преподаватели се представят за студенти, за да заемат тяхното място, както и други трикове, които биха могли да бъдат определени като обикновен български тарикатлък, коментира вестникът.

Проблемът обаче е по-всеобхватен. Защото той отразява цялостното тукашно отношение към Европейския съюз, а именно – те дават, ние вземаме. Дори външният министър Паси предпочита да описва присъединяването по този модел. Орязаните пари по програма "Еразъм" обаче показват какво ще се случи, ако не се промени описаният модел на ползване.

Какво друго е необходимо да се промени в управлението, освен взаимоотношенията с Европейския съюз? Явно цялото управление, отговаря "24 часа", който цитира последното изследване на МБМД. А то не носи никаква коледна радост на министри и водещи фигури на НДСВ.

Рейтингите на почти всички падат. Стигна се дотам, че финансовият министър надмина по рейтинг Симеон. И всъщност там е най-драматично, защото доверието в него е в криза. И ако тази тенденция не се пречупи от предстоящите 13-та заплата и пенсии, популярността на Симеон може да слезе до тази на нивото на кабинета – 30%. А това вече ще означава, че персоналният ресурс на премиера е на изчерпване и вече не може да прелива доверие на правителството и на НДСВ.

А иначе – в края на годината – кой заслужава политическите Оскари у нас? Всъщност при разглеждането на случаите и възможните номинации, всяка прилика с Оскари, Златни малини, наградите на МТВ и други такива не е случайна, категоричен е "Новинар". Най-изстраданите номинации са за противоборство на годината – там се добраха Кирил Гоцев и Милена Милотинова, Емил Кошлуков и НДСВ, президент, парламент и съдебна власт срещу кабинета.

Номинацията Злодей на годината пък може да бъде присъдена на Пламен Панайотов.

За оригинален сценарий Паси измъчи конкуренцията.

Финансовият министър Велчев с насиненото си око заслужавал наградата Юнак без рана не може.

И все пак – като във всички награди – тази за цялостно творчество е най-важна. Тя се присъжда на Симеон Сакскобургготски, който през цялата година продължи да пести, да мълчи, да прави добро впечатление в чужбина и да губи доверие в родината.

Роми пък направиха своя партия. Новоучредената партия ДРОМ – Движение за равноправен обществен модел е отворена за всички и ще се стреми да подобри живота на българите и ромите. И както си е по традиция – новият лидер раздаде за финал по бутилка червено вино на всеки за Коледа, разкрива "24 часа".

А наши роми пък свирят във Виенската опера. Сливенският оркестър Карандила участва в коледен спектакъл на оперетата "Графиня Марица", чиято преимера беше вчера, допълва същият вестник.

И пак по Коледа – Юпита ще раздават пилета на бедните, отбелязва "Стандарт". Елитът предприе коледна офанзива.

Президентът ще даде прием, на който ще събере средства за деца сираци.

Министър Велчев пък дарява контрабандни часовници, отбелязва "24 часа".

А "Труд" допълва – децата за секунди разграбили бонбоните, които им донесли за празника.

И все пак - поглед към останалите 364 дни от годината – дневният порцион на сирачетата е ... 98 стотинки. А един път в месеца те хапвали дори месо!...