Радио Франс Интернационал - България Падат матурите за випуск 2003

Телефоните, токът и парното поскъпват

ПАСЕ: медиите в България са под държавен контрол, липсва обществена телевизия

Матурите. “Ще ги има или не?” – гадае днешната преса. И накрая, “Труд” и “24 часа” отсичат - “матурите падат”. А от къде идват проблемите ли, от просветния министър Владимир Атанасов, категоричен е часовият вестник и в прав текст от първа страница пита: “Министър Атанасов, кога казвате истината?” Как е възможно, недоумява “24 часа”, в един и същи ден един министър на образованието да твърди последователно: “матури ще има за всички” в парламента, а после в интервю да казва “Без матури догодина”. “Труд”, на чийто страници министърът на просветата, всъщност се изявява, вдига завесата на загадките.

Вчера по обяд министърът на образованието и науката Владимир Атанасов е дал интервю, в което е заявил, че ще спази решението на Върховния административен съд. С него се освобождаваха от матура учениците от езиковите и профилираните гимназии.

Но в 19 часа вечерта парламентарните групи на НДСВ и ДПС взели друго решение: “От задължителни матури да се освободят всички ученици от випуск 2003”. Така че и министър Атанасов помолил да сменят заглавието на интервюто му със следното: “Матури – само по желание”.

Ала дали задължителните изпити ще бъдат отменени окончателно, все пак ще реши парламентът, припомня “Труд”. Абитуриентите ще карат втора Коледа, убеден е “Стандарт”. Ала изглежда, че и учениците трудно намират удовлетворение от нещо, щом шестокласници в Шумен решили да накажат дядо коледа, четем в репортаж в “Стандарт”. Добрият старец бил наказан, защото не изпълнил миналогодишни желания за шестици. Затова на коледен купон шуменските ученици решили да му направят брада от контролни работи, на които са получили двойки. Брадата на клетия дядо Коледа, пише изданието, се оказала над 2 метра.

А има ли тогава нещо сигурно? Има. “Бензинът скача коледно от днес”, убеден е “24 часа”. И то с % %, увеличението обясняват от “Лукойл” е в следствие на повишението на петрола на международните пазари.

“Телефоните поскъпват”, допълва “Труд”. Разбира се, не заради международната конюнктура, а заради проблеми с родния телеком. И така: импулсите за градски разговори стават 9,6 ст. С ДДС вместо 8,4 ст, което, пресмята изданието, означава поскъпване на телефонните сметки с 14 %.

За сметка на това минималната заплата се вдига от 1 януари, отбелязва “Новинар” и то с 10 лв. И така става 110 лв. вместо досегашните 100 лв.

Но пък ще храним още 2 727 чиновници, радва ни “Труд”. Тази добра новина дължим на финансовия министър Милен Велчев, който я прокарал при второто четене на бюджета. Защо са необходими над 2 700 нови чиновници? - попитал в парламента бившият финансов министър Муравей Радев. Депутатите от мнозинството счели, че са необходими и гласували предложението.

Така екоминистреството се сдобива от догодина с 526 служители. Правното и земеделското – с 962 нови кадъра, а съдебната система – с над 1000 служители.

“Дневник” съобщава пък за ново решение на управляващите – да подложат съдебната система на референдум. НДСВ и ДПС го огласили с декларация, четена от Весела Драганова. Запитан от журналисти що за чудо ще е този референдум, премиерът Сакскобургготски се измъкнал с думите: “Това е решение от парламента, не е от депутатите”, пише “Дневник”, подчертавайки новото разделение във властта – между “парламент и депутати”.

Междувременно, подчертава “Дневник”, Върховният административен съд е поискал сделката за “Булгартабак” да бъде декласирана. Аргументите на съда са: нарушения в стратегията за раздържавяването на “Булгартабак” и на закона от страна на Агенцията за приватизация.

В тази връзка “Стандарт” съобщава за инфарктно 4-часово заседание на НДСВ и ДПС, след като се е чуло за решението на съда. Мнозинството, пише “Стандарт”, решило да отложи предвижданите промени в закона за приватизацията. Факт, който кара “Стандарт” да говори за “късо съединение в царската партия”.

“Новинар” съобщава, че ДПС пък щяло да гласува срещу патриарх Максим. Става въпрос, пише “Новинар”, за новия закон за вероизповеданията, който разцепил управляващото мнозинство, понеже в него имало текст, който урежда статута на Българската православна църква, но не и на Главното мюфтейство.

“24 часа” пък съобщава, че Св. Синод вчера поканил царските депутати Борислав Цеков, Емил Кошлуков и Мирослав Севлиевски, за да им благодари изрично за подкрепата им. “Труд” пък публикува поредното открито писмо на поета Стефан Цанев, в което този път той се заема да урежда вероизповеданията. Стефан Цанев настоява да не се приема новия закон, “ за да не настъпи ново кърваво разединение на църквата”.

“Дума” е категорична от първа страница в едно: “Токът и парното ще поскъпнат от 1 юли”. Съответно с 15 % и 10 %, твърди левият вестник, позовавайки се на Константин Шушулов, шеф на държавната комисия за енергийно регулиране. Шушулов обаче е на мнение, че това нямало да се усети от хората, повишението щяло да мине безболезнено, защото се предвиждали компенсаторни мерки. Какви обаче – никой не казва, отбелязва “Дума”.

Ясно е и името на новия министър на регионалното развитие и благоустройството, твърди “Труд”. Това е жълтият депутат Валентин Церовски. Осем депутати от мнозинството обаче се въздържали да подкрепят кандидатурата му. “Кой ви го препоръча?” - любопитства репортер на “Стандарт”, преследвайки по петите премиера Сакскобургготски из парламентарните коридори. На което Симеон отговаря: “Въпреки че има хора, които понякога намекват, че не съм добре осведомен, от доста време съм тука и, казвал съм го често, наблюдавам много и не говоря толкова”.

“24 часа”, който също наблюдава, но като медия е длъжен да съобщава, пък излиза със заглавието: “Бойко Борисов на системи в Правителствена болница”. Генералът е със силно възпаление на лимфните възли и 40 градуса в следствие на вирусна инфекция, съобщават оттам.

Междувременно “24 часа” съзира скандал, в който е замесено името на главния секретар на МВР. И той е свързан с публикуването на книга за пирамидата Пауърнет, дело на издателите, пуснали на пазара “Моята борба” на Хитлер. В нея обаче се твърди, че фирмата на Бойко Борисов – “Ипон”, охранявала пирамидата. Постери с рекламата на книгата вече са разлепени из големите градове на страната. От фирма “Ипон” категорично отричат”, пише “24 часа”.

А в това време на скандали и опровержения, “Труд” тъжно констатира в коментарната си колонка, че дядо Коледа ще подмине лекарите. На тях властите са решили, че не им се полага 13-та заплата. А и не били доволни от работата им.

Но премии щели да вземат служителите в Министерството на здравеопазването.

Това какво е – наказание или справедливост? – пита “Труд”. “”Дневник” съзира, че ПАСЕ ни е взело под прицел: българското правителство държи под финансов, програмен и кадрови контрол медиите, има заплаха за свободата на словото, се казва в годишния доклад на парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В България липсва обществена телевизия, твърди ПАСЕ.

На няколко места в доклада на ПАСЕ се описва скандалния начин, по който е отстранен генералния директор на БТА Панайот Денев. Но ПАСЕ подчертава, че не желае да бъде арбитър между управляващите и опозицията по този случай. А в същото време баба на 108 години гледа телевизия без очила, пише “Стандарт”, споделяйки възхищението си от баба Соня Крекманова от с. Крайници. Въпросът, както разбираме от доклада на ПАСЕ, е какво й предлага синия екран.