Радио Франс Интернационал - България Бюджет 2003 - приет, но на съд.

Патриарх Максим утвърден със закон.

Вдига се рейтингът на НДСВ и СДС.

Има бюджет за 2003 г., ала отива на съд. От страниците на пресата виждаме министърМилен Велчев и Искров, шефът на бюджетната комисия, да пият шампанско, но “след шампанското – на съд”, отбелязва “Труд”. След което изданието коментира: “как през някоя година от фаталните 13 години на прехода не случихме на бюджет. Все проблеми, пише “Труд”. И стига до заключението, че “дъгата, засияла над властта след поканите за НАТО и ЕС, май не хвърля проблясъци в поредния сюжет. Няма я дългоочакваната стратегия, няма приоритети в икономиката. Само шампанско и жълт ентусиазъм”, констатира “Труд”.

“Догодина доходите ще растат рекордно”, цитира “24 часа” думите на финансовия министър Милен Велчев Съдете сами: най-ниската заплата на държавен служител щяла да е 203 лв. 110 лв. сава минималната заплата в бюджетната сфера, а 106 лв. средната пенсия.

“Новинар” обаче не крие безпокойствието си от някои неща: раждането става платено. То, както и лечение на пневмония и операция на апандисит вече нямало да се поемат от здравната каса, е заявил вчера в парламента шефът на здравната комисия доц. Щерев. Безплатно раждане, както и безплатен обяд няма и това е ясно, разсъждава по темата “Новинар”.

Но все пак пита – как така болниците сами ще определят ценоразписа на едно раждане? Те могат да решат, че то струва 1000 лв. И че 700 лв. от тях веднага трябва да внесе бъдещата майка. Пък тя какво – ако иска. Кой я е карал да ражда” - иронизира “Новинар”.

За нови цени на тока пък е чул “24 часа”. Готвят увеличението – с 20,5 % от юли 2003 г. - пише часовият вестник. И пресмята, че с юлското увеличение от тази година електроенергията поскъпва с над 50 %.

“А какво в това време става в държавата – подслушва се” - убеден е “Труд”. “МВР подслушвало и разработвало Йордан Соколов и бившия шеф на контраразузнаването ген. Атанасов, бе обявено вчера в парламента. “24 часа” също говори за подслушване и оперативни разработки на опозицията. Наименованието на кодовата операция било “Гном”.

И какво още прави властта: призна патриарх Максим със закон, пише “Новинар”. След спорния член 11 от закона било обявено, че БПЦ е правоприемник на Българската екзархия, съществувала между 1872-1953 г. Затова Св. Синод се регистрира със закон, а останалите изповедания – служебно в съда чрез Министерския съвет. ДПС обаче напуснало залата и законът бил гласуван само от НДСВ и БСП, пише “Новинар”.

А за да стане възможно това депутатът Мирослав Севлиевски пращал SMS-и на съпартийците си: “Всички, които са кръстени да дойдат, решава се въпросът за разкола”.

От ОДС обаче ще пратят закона в Конституционния съд, пише “Дума”. По мнението на левия вестник “парламентът прекратил църковния разкол”.

Законът за вероизповеданията нарушава Конституцията, твърди от страниците на “Дневник” Иван Сунгарски, бивш депутат, сега главен експерт към парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията. Проблемът е не само в признаването на православието за традиционно вероизповедание, смята Сунгарски, а в това, че се предпоставя решение, докато Църквата сама трябва да намери пътя за преодоляване на конфликта.

Междувременно, конфликтът между властта и съдебната система продължава, твърди “Стандарт”. Този път съдиите били вбесени от изказването на американския посланик Пардю. Почти всички издания публикуват интервюта с председателя на ВКС Иван Григоров. Мутри се опитват да кадруват в съдебната система, заявява той пред “Новинар”. Пред “24 часа” той уточнява, че само лутащи се хора могат да измислят референдум за съдебната система. А в специален портрет на съдията “Стандарт” го нарича “рицар на Темида”.

“24 часа” публикува предпразничните рейтинги. Българите се оглеждат за нови управляващи, сочи изследване на НЦИОМ. Само за месец тези, които търсят нови управници, са нараснали с 9 %. БСП продължава да привлича 20 % от избирателите. Интересното обаче, сочи изследването на НЦИОМ, че се мобилизират другите електорати Днес 11 % биха гласували за сините (или с 3 % повече от ноември), а за жълтите – 16 % (плюс 4 на сто).

Може би за това коледният жълт бал е бил толкова пищен, както четем в “Труд” – с пера и лисици в мраморното фоайе на бившия партиен дом. То е по-известно, уточнява “Труд” като зала за поклонения пред тленните останки на държавни и партийни величия. Но сега случаят е друг – веселие, огромна коледна трапеца и коктейлни вкусотии. Фотографи и журналисти не са били допуснати, уточнява изданието, за да могат жълтите да пийнат и потанцуват на воля. Но “Труд” все пак е успял да зърне нещо от входа. И оттам информацията за сребърни лисици, шапки с черни пера и прозрачни панталона на разни парламентарни секретарки.

Днес е Игнажден и всички чакат първия гост, припомня “Стандарт”. Той е “полазникът” (който трябва да внесе късмет в дома). И иначе, съветва изданието, пазете поне два дни диета пред Коледа. Защото нашенци просто не стават от трапезата от Никулден до Ивановден. А тя е най-лошият ви враг, твръдят лекарите, които имат най-много пациенти от хранителни и алкохолни отравяния тъкмо по празниците.

Пощата в Пловдив пък отговаряла на писма до дядо Коледа, пише “Дневник”. За да не разочароват малчуганите, пратили писма до щедрия старец от Лапландия, от пощата в Пловдив решили да отговарят от негово име.

Подобна практика имало във Финландия, където пощите отговарят на децата с хиляди писма годишно. Съдържанието на детските писма е много разнообразно, разказва “Дневник”. “Дядо Коледа, моля те донеси три бири на тате, три дни почивка за мама, кукли за петте ми сестри, а за мен “Бейби бърн”, е трогателната поръчка на деветгодишната Даниела.

“Малкият Сашко споделя с дядо Коледа, че са му вадили сливици и не гъкнал, така че заслужава подарък.

Малко момиченце от Карлово обяснява на дядо Коледа, че колкото и някои да обясняват, че той не съществува, тя не вярва. Затова малката Мария иска тротинетка или истинско кученце. Коминът на къщата й бил достатъчно широк.

А “24 часа” ни прави съпричастни от последна страница на премиерата на една детска книжка – “Приказните сънища на Емили и Мишо”. Няма как да избягаме от политиката, подчертава изданието, понеже Емили е дъщеря на бившия говорител на Външно Радко Влайков (и внучка на Муравей Радев), а Мишо е детенце на бившия имиджмейкър на правителството на ОДС Михаил Михайлов. Ала сега родителите се интересували единствено от пиара на децата си, които пък на две годинки редовно гледали новините по телевизията, особено когато показвали Дедо Цар. Майките им тайно записвали сънищата на децата, в които имало приключения с лилави крави, даващи газирано мляко и великани-тортоядци. Проблемът бил, че всички живеели в страната на лудия цар Мончо, което обаче не пречело на децата да се маскират и да почва страшна веселба.