Радио Франс Интернационал - БългарияПредколедна треска:

- цените се повишават празнично

- политици се сещат за сираците - също празнично

- министри получават нарцистични дарове

- възстановен е автентичният текст на песента "Тиха нощ"

Коледа наближава. И с наближаването й коледната спекула с цените е в разгара си, разкрива "24 часа". И за обичащите точните сметки представя списък на най-драстично поскъпналите стоки в сравнение с предишните им цени. Най-честото оправдание било с повишените цени на бензина. Причината обаче е ясна – стремежът на търговците да спечелят добре в дните на масово пазаруване. Освен поскъпванията пък обявяват и фалшиви намаления. И поне една добра новина – продавачите на алкохол се презапасяват със стока на ниски цени и уверяват, че пиене ще има достатъчно за всички.

И все пак – няма друга държава в света, където преди празниците, вместо да свалят, търговците безобразно вдигат цените. Нашите търговци били като уличните псета – ръфат галоша, но не го дават другиму. А търговците в Европа, не че били по-добри по душа, коментира вестникът, но пък са осъзнали, че оборотът, а не цената пълни джоба. И мислят с главата си, а не с джоба си.

По-неприятните изгледи обаче са, повишените цени да не спаднат след празниците. Причината – заради бензина джобът ни може да понесе двоен удар. Ясно е,че поради стачката във Венецуела и опасността от война в Ирак цените се повишиха. Ясно е също така обаче, че това отваря вратички за спекулативно покачване на цените на дребно, убеден е "24 часа". И ако кризата се задълбочи определено ни чака една нова година с нов късмет – скок на цените. А скъпият петрол може да раздруса бюджета и да сръфа увеличените заплати и пенсии.

Опасност обаче няма – у нас заплатите растат най-бързо и няма място за притеснение от атаки срещу бюджета, успокоява финансовият министър Милен Велчев в интервю за "Труд". Освен това – очаква се сериозен ефект от мерките за повишаване на приходите. А по пътя на реформиране на обществения сектор се надяваме разходите да се намалят, допълва Велчев.

А какво правят българите с повишените си заплати – ами теглят ги масово или пък не успяват, именно поради масовото теглене. Коледен смут пред банкоматите, предупреждава "24 часа". Банкомати не дават пари за празниците, най-много устройства не работят в София, Варна, Албена и Златни пясъци, уточнява "Труд". Част от машините не работят поради факта, че поддържащите ги банки не смогват със зареждането. Огромни опашки от около 15-20 души имало пред банкоматите пред големите столични магазини, показва проверка на вестниците. А за да изтеглиш пари отивал поне половин час. И логичният коментар на изнервените софиянци – че явно българите пазаруват само по Нова година.

Какво може да се напазарува за сираците по Коледа – това пък е явното вълнение на политическия елит у нас. Кошлуков бие в "Стани богат", разкрива "Стандарт" на първата си страница. Политици спечелиха 23 000 лева за сираци, в "Стани богат" препитаха Станишев, Кошлуков, Томов и Божков, допълва "Труд". Всъщност това били и единствените политици, които се осмелили да седнат на стола на Ники Кънчев. За любопитните на кои въпроси са били скъсани участвалите – предаването ще се излъчи навръх Нова година.

Какви подаръци пък ще получат министрите? В търсене на отговора на въпроса – нарциси ли са министрите, от БТА решили да ги дарят коледно със... собствените им портрети. От няколко дни трескаво се ровело из кадрите, запечатали родните министри, като веднага се отхвърляли вариантите, на които някой си чеше носа или се прозява, бърза да отбележи "24 часа". Колкото до утилитарността на подаръка – с потретите можело да се направи или Алея на славата в Министерския съвет или пък, съветвали запознати с протокола, да ги дарят на някое читалище.

Без да чакат дарове пък или може би в стремежа си да влязат в Рекордите на Гинес, родни апаши задигнали статуята на Мадоната и всички фигури на животни от Витлеемската пещера в Плевен. Явно религиозната тематика става много актуална преди Коледа, коментира "Стандарт". Или пък обяснението било много по-прозаично – запразнили от по-рано, на някои може просто гъските и овцете от библейската пещера да им се привиждат като истински. Та затова, съветва вестникът, да се готви зоопаркът.

И поглед действително към коледната тематика – Връщат текста на “Тиха нощ”, разкрива "24 часа". Дописват коледна песен, приглася "Стандарт". Възстановен е пълният оригинален текст на прочутата коледна песен “Тиха нощ, свята нощ”. Песента е изпята за първи път през 1818 година и съдържа 6 куплета, изпети на 15 езика, като постепенно останали само първите два и последният. Сега, благодарение на издирените архиви от музея "Тиха нощ" в Оберндорф е възстановен оригиналният текст на песента.