Радио Франс Интернационал - БългарияКаква бе за България изминаващата 2002-ра година?

Ден преди Коледа:

- какво си пожелават децата на дядо Коледа

- (2L+2H+X)(B+2H)cm2 или как да увиете подаръците си

- Бъдни вечер носи надеждата на сътворението и хармонията

Един бърз поглед върху ежедневните вълнения на вестниците – Политтеатро с трима актьори – с този цитат на вътрешния министър Георги Петканов по повод аферата "Гном" "Труд" открива днес броя си. И контраразузнавач номер едно знаел, че закриват НСС?, подслушването е законно – отново Петканов, НДСВ почва 2003 година със съдебна реформа, допълва "24 часа".

Каква иначе беше изминаващата 2002-ра? Тя беше година, в която България получи определено ново място в политическата география на света, коментира политологът Мария Пиргова за "Труд". Годината даде повод за самочувствие. И ако съумеем да опазим постигнатото, геополичитеското място на България може да се превърне в действителния културен мост, а ако не – тя може да стане предният отбранителен вал на границата на две враждебни цивилизации.

2003 обаче идва с много предизвикателства. И тъй като правителството е по-скоро готово да изпълнява нареждания, без да мисли и без да преговаря за цената, то такава политика може да постави страната в сериозна изолация през 2003 и да засенчи оптимизма от 2002 година.

Децата, поставени в изключително сериозна изолация от едно общество, което предпочита да си затваря очите пред проблемите, отколкото да ги решава. И ако хората, от които разрешаването на тези проблеми зависи не се сещат за тях през останалото време, то поне Коледа е удачният момент да им бъде припомнена тъжната статистика. А тя е страшна – 2416 деца просят и крадат. Невръстните проститутки са 305, отбелязва "24 часа". Именно такава е и целта на стартиралата програма “Детски и младежки парламент” – да се привлече вниманието на обществото и на всички държавни институции към проблемите на безпризорните деца.

Защото – Да посрещнем Рождество с обич, призовава "Труд". Отпусни се, Коледа е, приглася "24 часа". Днес за първи път от 12 години насам патриарх Максим ще отслужи богослужебно последование за Бъдни вечер като единствен и легитимен български патриарх. Тържествената служба ще бъде от 18.00 часа в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

А дотогава – къде може да заведете децата си? Хайде на купон с децата, призовава "Труд" родителите на малки деца, чиято енергия напира и имат нужда от забавления, както отбелязва самият вестник. За целта "Софияленд" и "Патиланци" ще работят, като входът на "Софияленд" е с намаление. За Нова година пък и специално за желаещите да я посрещнат там ще се отворят 2003 бутилки с шампанско, разкрива вестникът.

А какво си пожелават малките деца на дядо Коледа? Над 1000 писма от български деца е получил дядо Коледа, разкрива неговият пощальон в интервю за "24 часа". Компютри, ски, кукли Барби са сред най-честите желания. А има и такива като малко охлювче за костенурката Пепи. Повечето от децата, които пишат на белобрадия старец са до 4-ти клас. А има и мили извинения като това – “Не сме взели всички букви и затова аз ще казвам, а мама ще пише”.

А вие внимавайте как увивате коледните подаръци. (2L+2H+X)(B+2H)cm2 – така изглежда откритата идеална формула за увиване на подаръци, разкрива "24 часа". А освен това, по начина, по който опаковате даровете си, психолози могат да разчетат дали сте нежен, стиснат или добър любовник.

А тази вечер – нощта срещу рождението на Божия Син се посреща от цялото семейство на празничната трапеза, разказва етноложката Мирела Дечева за "Труд". Жените цял ден приготвят постни ястия. Традицията повелява, коледарите, които обикалят вечерта и които се смятат за пратеници на Господ, да бъдат посрещнати с почит. А най-сладостният дар е полученият пред всички знак от любимата. На сутринта всички посрещат Рождество Христово с думите – “Славите ли млада Бога?” – “Славиме, славиме, добре си дошъл!”. А днешната вечер се нарича бъдна, защото тя трябва да пребъде. И защото тя носи надеждата на сътворението и хармонията.