Радио Франс Интернационал - България Първанов предлага три изхода от кризата в съда

България преживява драматична криза на държавността

155 години от раждането на Христо Ботев

Днес е Йордановден, утре - Ивановден - задава се тежка алкохолна фиеста

Има три изхода от кризата в съда – с това твърдение на президента Георги Първанов, дадено в специално интервю за "24 часа", излиза на първата си страница вестникът. “Първо – трябва да се извърви пътят с промените в Закона за съдебната власт. На второ място – да се мисли за промяна в Конституцията, а като трета стъпка – за кадрови промени, надявам се далеч във времето”, допълва Първанов.

А иначе явно е, че кризата в държавата е дълбока. В първите дни на 2003-та се сипят радикални диагнози и радикални предложения за лечение – някои виждат в сегашната ситуация подготовката на преврат по сценария, по който бяха свалени Филип Димитров и Жан Виденов. Когато по върховете на съдебната власт стигнат хора, свързани тясно с подземния свят, те уреждат отношенията помежду си, както в съдебния свят е прието, допълват други. Чуват се и гласове за оправяне с намесата на Запада. Или пък идва време за нова кръгла маса. При всички положения трябват ни два парламента – единият да управлява, а другият да кове Конституцията, убеден е "24 часа".

Защото било явно, че все повече хора узрявали за мисълта, че конституцията трябвало да се прекрои и да се приеме ново държавно устройство. Аналогията, според вестника, била като с първото правило на компютърния администратор – ако нещо блокира, натискаш Reset и го пускаш пак. Лошото било, че ако компютърът е заразен с вирус, всяко ново пускане само задълбочава проблема.

България преживява драматична криза на държавността, категоричен е и политологът Огнян Минчев в анализ за вестник "Труд". Причината е, че всички ние позволихме преходът към пазарна демокрация да се осъществи по неевропейски, нецивилизован начин, в полза на обществени групи и интереси, които мощно ни теглят в обратната посока – извън Европа, към Третия свят.

Свидетели сме на криза на държавността, присъединява се с коментара си, препечатан от "Новинар" и "24 часа", политологът Иван Кръстев. Защото когато гражданите нямат доверие на институциите, тогава е налице именно криза на държавността. А положението в страната може да бъде илюстрирано с детското стихотворение за трите прасенца – “Идеално е кално, въргаляме се вече час. Елате при нас”.

И всъщност причината е, че като на някой му позаголемее малко-малко носът или му попорасне малко-малко коремът, ето че станал вече и съвършен, от главата до краката, политик, и го гледаш, че започнал да води политика с някоя голяма сила, в името на цял български народ.

Коментарът, макар и твърде близко до съвременната ситуация, е направен през далечната 1869-та година. Това е и начинът на "Труд", хвърляйки мост назад, да отбележи 155-тата година от рождението на Христо Ботев с негов коментар. Заря за Ботев в Калофер пък обявява "Стандарт". По този начин ще се ознаменува годишнината от неговото раждане. За първи път тази година след вечерното поклонение в родното място на поета празнични илюминации ще озарят града, допълва вестникът.

И още поводи за чествания – днес и утре 500 хиляди черпят за име, обявява "Новинар", към чийто поздрав към именниците се присъединяваме и ние. Йордан и Иван все караконджули гонят, електоратът наказа строго двете имена, пък прави паралел с политическата обстановка "Труд".

При всички положения тежка алкохолна фиеста се задава днес и утре. И като се има предвид, че именниците са половин милион, а към тях се прибавят и жените им, които режат салатата за ракията, то честванията се оказват далеч по-масови от 3 март, 24 май и 6 септември, коментира "Новинар". Та затова, предлага вестникът, да вземат да обявят и тях за официални празници.

Патриарх Максим обаче няма да хвърля кръста. Причината – столицата не разполагала с обезопасено място за ритуала, разкрива "Стандарт".

Същевременно става ясно, че църквата отново ще посрещне Богоявление разцепена, разкрива 24 часа. С Велик водосвет в “Св. Александър Невски” патриарх Максим ще отбележи деня, в който с кръщението си във водите на река Йордан Иисус Христос е осветил цялата природа. Алтернативният синод пък ще ознаменува деня с литийно шествие и хвърляне на кръста във водите на езерото край столичния квартал Дружба.

За финал остава успокоението, че щастието и късметът не са дадени по рождение, а човек сам си ги създава и ги изгражда всекидневно, цитира "24 часа" изследванията на психолога Ричард Вайземан. След като изследвал живота на най-щастливите хора, той установил, че най-важно за щастието е човек винаги да очаква да му върви и да има положителна визия за бъдещето. Защото тези позитивни очаквания се превръщат и в сбъднали се пророчества.