Радио Франс Интернационал - БългарияГрупа граждани поискаха оставката на Филчев. Главният прокурор заплаши да снеме имунитета на Иван Костов и друг депутатски имунитет.

Царски депутат поиска връщане на монархията

Двумесечно пеленаче бе изпохапано от плъхове

Искания за оставки и ответни ходове. В полето между двете пресата навръзва нишките на случващото се. И така: за “оставка на Филчев” говори “24 часа”. Като уточнява, че искането било внесено чрез подписка на група от 33 граждани в канцеларията на главния прокурор.

След което, отбелязват “24 часа” и “Труд” в медиите се получава факс, в който се казва, че в прокуратурата пък постъпило искане от група граждани (явно друга група) да се преразгледа случая “Сапио”, да се снеме имунитета на Иван Костов и да му се търси наказателна отговорност. Това е и водеща новина за “Стандарт”, който припомня, че така навремето и главният прокурор Татарчев тръгна да се разправя с Иван Костов. В първия работен ден на парламента, пишело още във факса, главният прокурор щял да поиска имунитета на друг народен представител поради извършени престъпления.

Кой е на мушката – гадае “Труд”. И стеснява кръга до 4-ма бивши министри – Муравей Радев, Евгени Чачев, Валентин Василев, Петър Жотев и депутата Никола Николов. “Не искам да говоря по темата, заявява след това пред “Труд” Муравей Радев, който отбелязва, че лично него прокуратурата не е разследвала за нищо. Бившият финансов министър обаче не крие, че е потресен от това, което се случва. Той смята, че “безумието, обхванало България и обществото ни достига своята кулминация”.

“В държавата стават страшни неща, убиват висш прокурор. Подкрепяме твърденията на Едвин Сугарев, че Филчев трябва да напусне поста си, тъй като нарушава законите”, заявява пред “24 часа” един от 33 граждани, внесъл протестно писмо в Съдебната палата. Това е доц. Орлин Стойчев, физик, който преподава в Американския университет.

В същото време, пише “Новинар”, Сугарев атакува и Герджиков. Причината: парламентарният шеф бил зависим от главния прокурор. А причините за зависимостта, според Сугарев, били следните: прокуратурата била спряла следственото дело за престъпление, по което Герджиков се водел като синдик на “Агробизнесбанк”; и второ, имало нередности около общата фирма на Герджиков и Георги Петканов. “Герджиков, вие следствен ли сте? – пита от страниците на “24 часа” поетът борец за справедливост. Изданието цитира думите на Сугарев, че името на Герджиков се свързва с неосчетоводени разходи на стойност 1.9 млн. лв., както и с данни за продажба на банковия клон в Пещера на многократно по-ниска от реалната цена. В интервю за “Новинар” председателят на парламента Герджиков се брани с думите, че “защитава не Филчев, а институцията”.

А в същото време, пише изданието, жълт депутат поиска монархия. Става дума за царския депутат Пламен Кенаров, който вчера обвърза поправките в конституцията със смяна на държавното устройство. След което бившият шеф на болницата “Царица Йоанна” са заема с това да доказва, че България можела да стане монархия като Белгия, Дания и Люксембург, че това щяло да излезе по-евтино на данъкоплатците и дори да спре демографския срив. Пламен Кенаров не крие, че е консултирал идеята си с поне 20 депутати от НДСВ, а се надявал да го подкрепят и поне още 40-50 души, които да поискат свикването на Велико народно събрание.

А междувременно, отбелязва във водещата си публикация “Труд” става ясно, че партиите в България отказват да плащан дори символичните си наеми. Най-нередовни платци били от БЗНС-НС, БСП едва в последния ден на м.г. внесла борча си с лихвите за последните 4 месеца, а общо 82 741 лв. дължели партии от наеми на бюджета.

“24 часа” пък е потресен от трагедията с двумесечно пеленаче, изпохапано от плъхове. 21-годишната му майка от варненското село Гроздьово имала още 3 деца, семейството живеело в обор, а поради недохранване малката Валентина тежала 2.300 кг.

“Новинар” пък недоумява в името на какви здравни успехи Здравната каса е решила да раздаде на шефовете си още по една заплата. Същото се пита и “24 часа”. И след като констатира, че заместник-министри, кметове и хора на Доган се разпореждат с милиони, оповестява в снимки и биографии управата на борда, оглавявана от заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев.

Парното скача с още 10 процента тази година поради такса мощност, уведомява читателите си в. “Дума”. След което, в редакционната си колонка, левият вестник се извинява на читателите си заради заглавия от рода на “водим по смъртност в ЕС”, “2 месечно бебе нахапано от плъхове”, “кал и тиня заливат къщи в село Братаница”. Но не репортерите съзнателно търсят тези заглавия, пише “Дума”. Те просто отразяват живота такъв, какъвто е в началото на януари 2003 г. “Дума” дори признава, че е търсила добрата новина, която дошли вестите за вдигането цената на парното и обвиненията срещу шефа на парламента в далавери. Левият вестник обаче призовава читателите си да потърпят – до обещаното благоденствие остават само 275 дни от 800-те. Вервате ли си още, царю? пита обаче “Дума”.

В икономически анализ, публикуван на страниците на “Стандарт” Красен Станчев, директор на Института за пазарна икономика (ИПИ) прогнозира, че икономиката през 2003 г. пак ще е в застой. Сивият сектор вероятно ще се увеличи, са пресметнали от ИПИ. И нямало как да не е така: през 2002 г. данните сочели, че ако някой работи, има примерен месечен доход от 1000 лв., кара кола и понякога пие и пуши, той дава обратно на бюджета 555 лв. от спечеленото. Такава явно е съдбата на т. нар. българска средна класа.

НДСВ управлява глупаво, категоричен е от страниците на “Дума” социологът Юрий Асланов, известен като стратег, близък до президента Първанов. Основната причина за хаоса, по мнението на Юрий Асланов, е, че зад управлението на НДСВ не стои партия. А втората причина била некомпетентността. Според Асланов, в момента сме в пълния полюс на управлението на СДС, което е било свръхкомпетентно, но е имало проблем с корупцията. Докато сега може и във висшия ешелон да има по-малко корупция, допуска социологът, но това съвсем не означавало, че можем да приемем сегашното управление за полезно.

От страниците на “Труд” проф. Николай Василев пък диагностицира сегашното положение с думите: “Да си напазаруваш премиер”. Според професора философ всички емоции и недоумения продължават да се концентрират в екзотичната фигура на Симеон Сакскобургготски. Защото сегашната българска политическа вселена има свое начало, смята проф. Василев. И то води към избухването на голямата лъжа на 6 април 2001 г. с царското обръщение. И никой, подчертава проф. Николай Василев, още не е разяснил мотивите, ръководили решенията и действията на бившия монарх през последните две години. Защо той сви гнездо в родно място, от което е запомнил само терминологията на дядо Либен и Хаджи Генчо? Защо реши да нагази в толкова неясната му политическа патаклама? От въздухарско-възрожденски патриотизъм ли? От мерак да върне царските атрибути? От тщеславие? Или пък от старческо слабоумие? Все въпроси към премиера Сакскобургготски, на които от страниците на “Труд” философът проф. Николай Василев търси отговор.

Но така е в живота – редуваме д-р Джекил с мистър Хайд - настоява пред “Новинар” френският флейтист Патрик Галоа пред световната премиера утре в зала “България” на концерт, написан и дирижиран от маестро Емил Табаков. След което Патрик Галоа споделя и формулата си в музиката, която била: “Да приемеш, че не знаеш нещо”. Оттам започвало всичко.