Радио Франс Интернационал - БългарияПоредното жестоко убийство и също толкова ужасяващи снимки по първите страници на вестниците

България дала три условия за операция срещу Ирак

Депутати-фантоми елиминираха съдебната система

Трудни за гледане са първите страници на днешните вестници. Още разстрели – Бойко Борисов очаква нови поръчкови убийства – "24 часа". Картечен разстрел в Студентски град – "Дума", Разстреляха съдия по борба в атентат за Джамов – "Труд". Всички вестници извеждат днес на първите си страници поредното извършено жестоко убийство, новината за което обаче е подкрепена със също толкова ужасяващи снимки.

Но всъщност, цялата причина за подобна обстановка в страната била не в една, а в двете войни, които се водят – война на улицата и война в МВР, както отбелязва "24 часа". Явно вече се развихри с пълна сила неприязънта между министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР. И така след обявяването на най-бруталната гангстерска война станахме свидетели на обявяването и на още една – тази по най-високите етажи на министерството.

И поглед към една друга война, макар и още чисто хипотетична, която обаче вече се превръща в неизменна тема за пресата - евентуалната предстояща война в Ирак и позицията на страната ни спрямо нея. Осем държави със Съединените щати, София е за мир докрай, разкрива "Труд".

Симеон – Поставяме условия на Съединените щати, допълва "Новинар". България дала три условия за операция срещу Багдад. Чакаме всеки момент искане да се включим, отбелязва "24 часа". Трите условия, които страната ни е поставила, за да се включи във военната коалиция са – уреждане на иракския дълг, участие в следвоенното възстановяване на Ирак и отказ от участие в операцията с бойни формирования, съобщава вестникът като се позовава на външния министър Соломон Паси. Колкото до позицията на премиера, Сакскобургготски коментира какви са гаранциите за националната ни сигурност при удар в Ирак така – “Абсолютно е пределно прието, нормално е всяко правителство, когато има някакво извънредно положение извън страната, да е предвидило съответните мерки”. Армията пък подготвя подразделение за ядрена и бактериологична защита за участие в операции и извън границите на страната, признава шефът на генщаба генерал Никола Колев.

Нашата позицията за Ирак обаче е всъщност лабиринт без изход, категоричен е "Дума". България е страна, която не бива да избързва с позиция по отношение на кризата в Ирак, цитира вестникът лидерът на ДПС Ахмед Доган. Не знаем какво ще бъде конкретното искане към България, но във всички случаи трябва да действаме като лоялен член на двете семейства – НАТО и Европейския съюз, категоричен е Доган.

А иначе, за позицията на страната ни, която разбирала какво е становището на Съединените щати и гласува за него още преди Вашингтон да го е оповестил, вече се разказват вицове, както сте разбрали и от вчерашния печат. И макар зад всеки виц да има зрънце истина, ако зад тези за позицията на страната ни в ООН има и половин зрънце, коментира "Труд", то тогава така ще ни приседне, че колкото и да ни потупват по гърба няма да помогне. България обаче е иска мир, категоричен е вестникът. И никой няма право да я тласка към ръба на войната, пък бил той и издънка на Кобургите, отсича "Труд".

Същевременно, докато се готви позицията за една война, живият щит за Ирак прави митинг в София, в понеделник защитниците на Саддам идват у нас, разкрива "24 часа". Очаква се автобусът със 100-тината доброволци за жив щит на Ирак срещу евентуално американско нападение да пристигне с малко закъснение в страната. Предвидено е обаче участниците да проведат антивоенен митинг пред сградата на "Дарик радио".

В сградата на Народното събрание пък депутати-фантоми и броени гласове елиминираха съдебната система, отбелязва "Труд". 9 жълти фантома промушили закона за приватизацията, пояснява "24 часа". Законът бе приет с фалшивото гласуване с чужди карти. По този начин Парламентът фактически отменя решението на съда и поема политическата отговорност. В последната ни 59-годишна история обаче такова решение няма, припомня "Труд". Дори и по времето на Живков. А Сизифовските опити на Герджиков да прекрати пък порочната практика с фалшивото гласуване, допълва "Новинар", май накрая доведоха само до това, че и 240-те камъка се стовариха върху главата му.