Радио Франс Интернационал - България 100 000 брошури на Гражданска защита ни готвят за война.

77 % от българите приемат френско-германската позиция по иракската криза.

Вариантати на кризата; войната е шанс, но чий?

Окопна битка в МВР.

Войната приближава. “Готвят Бургас за война”, категоричен е “Новинар”. Гражданската защита в града, най-близък до натовската база в Сарафово, откъдето са очакват въздушни удари срещу Ирак, вече раздава брошури с предпазните мерки, открит бил и горещ телефон къде са укритията.

Наръчникът за оцеляване върви като топъл хляб, допълва “Дума” във водещото си заглавие. Изразът е на правителствения говорител Димитър Цонев, който вчера обявил, че мерките, препоръчани от Гражданска защита са отпечатани в 100 000 бройки. До края на седмицата указания щяло да има и по Интернет. “Гражданска защита” вече е поискала от БНТ да излъчи едноминутен клип как да действаме при въздушна атака или разпръскване на отровни аерозоли, учебен филм щял да бъде предоставен и на ефирни и кабелни телевизии.

В случай на война, 77 % от българите приемат по-меката позиция на Франция и Германия, твърди социоложката Мира Янова от МБМД. Тоест – мнозинството от анкетираните приемат аргументите на двете европейски сили за допълнителни проверки и достатъчно доказателства за греховете на Саддам.

За последните два месеца обществената подкрепа за членство на България в НАТО е спаднала с 16 пункта, отбелязва Мира Янова. “24 часа” не крие и ликуването си, че негов анализ, озаглавен “България – световният помощник-шериф”, в който се критикуват управляващите в София, е бил препечатан в авторитетното германското сп. “Шпигел”. “Разпадът на НАТО е заплахата за нас” - настоява в анализ, публикуван в “Труд”, политологът Иван Кръстев. И за да докаже тезата си, предлага два хипотетични варианта. 1) Годината е 2013. На пореден кръг от преговорите ирак иска членство в НАТО. Кандидатурата е подкрепена от САЩ и Турция, най-новия член на ЕС. Или 2) Годината е 2013. В резултат на продължаващата криза в Близкия Изток, емигрантската вълна от Турция се засилва, а ЕС продължава преговорите с 10 страни кандидатки, които трябваше да влязат в ЕС през 2004 г.

При това, този втори вариант не е най-катастрофичният, твърди политологът Иван Кръстев. И посочва, че ако за миг забравим петрола, библейската реторика на Буш и конспиративните теории, отговорът на проблема може да звучи така: да, днес светът е джунгла, но утре би могъл да бъде ядрена джунгла. В такава ситуация, настоява Иван Кръстев, България трябва да формулира своята позиция. И той я вижда така: 1) България да търси стриктно придържане към резолюция 1441 и мирно разоръжаване на Ирак 2) Ако мирното разоръжаване на Саддам е невъзможно, страната ни да подкрепи евентуална военна операция само с решение на съвета за сигурност на ООН. 3) Ако няма консенсус в ООН, България да търси такъв консенсус в НАТО. 4) България да подкрепи обща позиция на ЕС, дори тя да не е тази на САЩ 5) Ако и такава обща позиция в ЕС е невъзможна, България да съгласува позицията си със страните от Източна Европа, членки на НАТО, както и с Турция – най-пряко засегнатата държава.

Защото “войната в Ирак е шанс, но чий?”, пита също от страниците на “Труд” Даниела Бобева, бивш министър на икономиката в кабинета на Софиянски. И подробно анализира иракския външен дълг, който достига до 98 млрд. долара, към който ще се добавят претенциите за войната с Кувейт, стигащи до 219 млрд. долара. Преценете сами къде сме в листата на кредиторите с нашия 1,7 млрд. долара, пише Даниела Бобева. И подчертава, че тотална липса на недалновидност е било прекъсването на всякакви контакти с икономиката на Ирак. Понеже нито Франция, нито Русия забравиха за Ирак по време на санкциите, настоява авторката на анализа в “Труд”.

В. “Пари” извежда от първа страница изявлението на зам. Външния ни министър Любомир Тодоров, че САЩ са обещали да бъдем една от водещите страни при получаване на дълга си от Ирак.

А от страниците на “Новинар” ген. Стефан Димитров, бивш военен съветник на президента Желев, пояснява, че “военните ни май влизат в час по-бързо от политиците. Няма никаква директна ракетна заплаха от Ирак, настоява ген. Димитров. Дори Багдад да удари съседна Турция с химически боеприпаси направлението на въздушните течения било такова, че България не може да бъде засегната”.

“Дневник” настоява, че явно имаме своя официална позиция4. И тя била: “Търсим всички възможности за мирно решение, включително приемане на втора консенсусна резолюция на ООН”, както заявява правителственият говорител Цонев. А, иначе припомня изданието, генералният секретар на НАТО лорд Робъртсън се очаква в четвъртък в София.

За “окопна битка в МВР” настоява “Труд”, превръщайки твърдението в тема на броя си. Защото седмица след скандала за структурна реформа във вътрешното министерство, искрите между министър Петканов и ген. Бойко Борисов не секват. Не секват обаче и убийствата, грабежите и атентатите, припомня "Труд”. И извежда дълъг списък на първа страница, който започва с убита жена в плевен на 5 януари и подпалена врата на магистрат и завършва с изстрелите срещу Мето Илиенския на 29 януари пред “Капитан Кук” в столицата.

“Новинар” припомня за жесток побой на скинари над 16 годишно момче в дискотека в “Младост” (виновниците се издирват).

“24 часа” излиза с огромна снимка на жестоко пребито момче на 15 години от Стара Загора, при това пребито в час от 6 съученици. Не съм виждал такава жестокост, потресен е директорът на техникума по електротехника в Стара Загора.

Освен това маскирани обраха кола с 20 000 лв., допълва “Стандарт”. След което отбелязва с огромни букви: “Мафията е навсякъде” (думите са на главния прокурор Филчев, който пред журналисти в Пловдив е заявил, че мафията е проникнала и във всички сфери на властта). Вицепремиерът Николай Василев пък обвини директно кметовете, че взимат рушвети, пише “Дума”.

Изявлението дошло на среща в Ловеч, където вицепремиерът разяснил защо няма инвестиции в държавата.

А кметските избори са на прага, напомня ни за пореден ден “24 часа”. И дава последните новости – БСП имало фоторобот за кмет в София – той трябвало да е свежар, да излъчва чистота и нежна мъжественост. Ала социологът Михаил Мирчев, автор на лявата формула признава, че социалистите засега нямат такъв кандидат.

В тази връзка “Новинар” им препоръчва да си назначат виртуален кмет на София, щом и без това са решили да го търсят по Интернет, като се има предвид броят на тинейджърите-социалисти в столицата.

А “24 часа” подробно информира за новооткрития офис на НДСВ в Шумен. Там управляващата партия се нанесла в бившата сграда на комсомола и дори имала 200 члена, от които 103 роми, които не скривали надеждите си по този начин да им се опростят сметките за ток.

А какво в това време прави премиерът? – поредно пита “Труд” и съобщава: той ще гледа в петък рокоперата “Исус Христос суперзвезда”, за което бил поканен лично от Коцето-Калки. Основните партии в мюзикъла се изпълнявали на английски, но това ни най-малко не смущава Симеон Сакскобургготски, който е бил кадет в НАТО и чудесно говори езика, съобщава правителственият говорител Цонев.

А “24 часа” от последна страница казва всички да си отдъхнем, защото и проблемите на евроинтеграцията ни били решени. По тях работи кърджалийското магаре Марко, което заедно със своята каруца спечелило европейски проект, финансиран от кралство Холандия и британския ноу-хау фонд. Всяка сутрин Марко събира разделно отпадъците от 374 домакинства в Кърджалийско и ще ги извозва до централното сметище. Магарето Марко било подкрепено от авторитетните европейски институции, когато станало ясно, че друг не може да свърши работата и камион не минава по улиците на двете села. Така то заработило 30 000 лв., а край него се присламчили работещи по националната програма “От социални помощи към трудова заетост”. Добре, че са магаретата, та да теглят...