Радио Франс Интернационал - България Конституционният съд реши: Войските на НАТО - наши войски

САЩ канят България в коалицията

Батето готов да бие САЩ като доброволец в Ирак

Конституционният съд реши: Войските на НАТО – наши войски. Така "Труд" интерпретира във водещо заглавие накратко тълкуването на съда, че войските на НАТО не са чужди в България и не е нужно специално разрешение от парламента за преминаването или пребиваването им на наша територия. Държавният глава поиска тълкуване на текстовете от Конституцията с мотива, че от поканата за НАТО възниква въпросът за съответствието на основния закон с изпълнението на договорните задължения на страната ни към пакта, припомня "Дума". На практика КС изключи нуждата от изрична промяна на конституцията по този въпрос, добавя "Труд".

САЩ канят България в коалицията, съобщава "24 часа" подчертавайки, че поканата е официално отправена от САЩ и за сметка на това те обещават да гарантират националната ни сигурност. Искат ни небе и баня срещу Ирак. САЩ поискаха въздушен коридор, летищата ни и наша рота за войната срещу режима на Саддам Хюсеин, уточнява "Стандарт". Вашингтон настоява за трасета, по които ще летят изтребителите F-16. Америка иска още база за кацане на бомбардировачите. Молят ни да дадем и химическа рота. Тя ще действа в кризисната зона в североизточна Йордания, но не на територията на Ирак, обяснява още "Стандарт". Предстои кабинетът да реши за нотата, а парламентът ще се произнесе в петък.

Но още преди това Батето готов да бие САЩ като доброволец в Ирак, съобщават днешните издания. Те акцентират на новината, защото президентът на БОК и БФС Иван Славков е подал молба до посланика на Ирак в страната Яхия Махди. “Това предприятие САЩ не може да се разправя с ресурсите на целия свят под претекст за тероризъм”, заявява възмутено доброволецът за "Труд" и добавя “утре ако отворим нашите уранови мини, и нас ли ще ударят?”

Батето не уточни по какъв начин ще помага на Ирак, но най-вероятно ще е ятак, смята изданието. Апропо, отбелязва вестникът, Батето е бил в казарма едва 6 месеца, във Враца, след завършването на висшето си образование. Тогава си пуснал мустаци, защото му отивали на преметната на рамо пушка, и изглеждал по-мъжествен – “ала Саддам”, шегува се "Труд". “А защо точно доброволец”, пита кандидат-войника 24 часа. “Вие писахте,че вече има 400 доброволци да ходят да къпят американците. И аз ставам за теляк”, отвръща Славков.

“Войната няма да е само зрелище” опитва да се обясни в интервю за "Труд" историкът проф. Георги Марков. Трябва да припомним, казва той, че през двете световни войни ние европейците се изтребихме, а САЩ спечелиха и станаха свръхсила.

"Дневник" се опитва да прогнозира дали България би могла да спечели. Растящата вероятност режимът на Саддам Хюсеин да бъде свален от власт покачи до 80 процента цената на дълга на Ирак, предава вестникът информацията на агенция “Дау Джонс”. В тази връзка България едва ли може да се надява, че ще получи някога 100 процента дълга си от Ирак, но целта е този процент да бъде колкото се може по-висок, цитира изданието финансовия министър Велчев. Според зам. външния министър Любомир Иванов САЩ смятат, че България е една от страните, които ще си получат дълга от Ирак.

Съвпадение или не, но трети март, националният празник на България, е денят, определен за начало на удара срещу Ирак, пише "24 часа" позовавайки се на британския “Таймс”. За тогава е насрочено и посещението на Путин у нас, но от протокола на руския президент коментират пред часовия вестник, че е смешно да се планира по този начин.

“Хайде на противогазите!”, подканва "Дума". Оказва, че противогазите, българско и руско производство, са сред най-търсените стоки напоследък във варненските магазини.

Вестниците отделят място и за коментари по новия медиен закон, който парламентът ще гледа в петък. В него е записано, подчертава "Новинар", че сменят шефовете на БНТ и БНР. Нов скандал за медиите тресе жълтите редици, добавя "Труд".

Вестникът е възмутен от лудата печалба на фирмите “Електроразпределение”. Независимо от огромните печалби от 1 юли т.г. е планирано поредното поскъпване на тока средно с 15 процента.

"24 часа" специално акцентира на факта, че парламентът е намесен в училищен бой. След родителска жалба депутатите предлагат по-леко наказание за момчета, изключени за 1 година от френската гимназия в София.

И за да разведри напрежението "Труд" отделя внимание на плановете на един от идолите на Франция Джони Холидей, който тази година се готви да отбележи 60-си годишнина на парижкия стадион “Парк дьо Пренс” с грандиозни концерти.