Крият от Първанов искането на САЩ.

Властта: от войната България само ще спечели.

Минималната заплата ще стигне до 730 лева.

Темата Ирак продължава да заема все по-широко място на страниците на българските ежедневници. Проблемът с вътрешната ни сигурност тревожи "Труд" и "24 часа". Саддам не можел да ни удари. Затова по думите на зам.външния министър Любомир Иванов не преговаряваме за защита на националната ни сигурност. Доклади на наши и чужди разузнавания сочели, че иракската авиация не можела да стигне до България, отбелязва "24 часа".

Да се твърди, че при операция в Ирак няма заплаха за вътрешната ни сигурност, е безотговорност, защото когато е война, е война за всички, лансира думите на гл. секретар на МВР ген. Борисов вестник "Труд".

Оказва се, пише изданието, че Генщабът не е запознат с документа, с който САЩ ни поискаха небе, земя и бойци за участие в антитерористичната коалиция. Това стана ясно след срещата при президента Първанов, на която била обсъдена сигурността на стратегическите обекти в страната.

Във връзка с това "Дума" излиза с водещо заглавие “Крият от Първанов искането на САЩ”. Президентът до вчера не бе получил пълния текст на документа на САЩ. Премиерът го информирал в устен порядък. Според информацията на "Дума" вместо подробности държавният глава е получил по факса декларацията на кабинета, огласена вечерта във вторник от правителствения говорител Димитър Цонев.

Американската страна определя степента на секретност на този документ и ние сме абсолютно длъжни да се съобразим, съобщи междувременно зам.-външният министър Любомир Иванов, отбелязва "Дума".

Причината за укриването на писмото на САЩ според "Новинар" била заради предишни гафове с изтичане на информация.

16 изтребителя F-16 ще патрулират денонощно над Бургаския залив, за да прихващат вражески самолети при начало на войната в Ирак, съобщава изданието. При участие в една евентуална война срещу Ирак ще ни защитават като страните членки на НАТО добавя думите на премиера Сакскобургготски вестник "Стандарт". “Надявам се на мирен изход от кризата в Ирак”, извежда Дневник в заглавие увереността на премиера.

Военните не изключват терористични актове, външно министерство препоръчва да не се пътува в Залива, допълва вестникът. Войната ще е за всички, прави заключението "Труд".

Войната ще ни удари по джоба, прогнозира "Стандарт". Ако започне, тя ще продължи 2-3 месеца, инфлацията в България ще се вдигне допълнително с 2 процента. Това показва сценарий, разработен от Агенцията за икономически анализи и прогнози. Изчисленията, отбелязва "Стандарт", са направени при 2 лева за долар и поскъпване на петрола до 40 долара за барел по време на конфликта. Доларът удари вече четиригодишно дъно, известява "Дневник". Основната причина за спада на щатската валута е нервността на пазара заради очакваната вчера реч на американския държавен секретар Колин Пауъл, обяснява вестникът. И бърза да успокои, че въздействието върху българската икономика засега е минимално.

Финансовият ежедневник "Пари" помества прогнозите на министър Велчев, според когото от войната България само ще спечели. Инвестиции и гаранции очакват управляващите от кризата около Ирак. Според властта 200 млн. евро ще бъдат вложени в инфраструктурни обекти. Бюджетът няма да пострада, а инфлацията ще увеличи едва с 1,5 на сто.

"Труд" очаква минималната заплата да стигне до 730 лева. Различни минимални заплати от 110 до 730 лева ще взимат хората от догодина. Това ще зависи от тяхната професия и длъжност. Минималните доходи, върху които ще се плащат социални вноски, т.нар. осигурителни прагове, ще станат задължителни минимални заплати, пояснява изданието решението, взето от социалния министър Шулева, лидери на синдикати и работодателски организации.

"Новинар" акцентира на ценовия ураган, който се стоварва от февруари на главата на българина – 407 лекарства драстично поскъпват.

“Made in Bulgaria “, но този път първата луксозна кола ще бъде представена на международното изложение във Франкфурт, съобщават днешните издания, с което малко покачват самочувствието на българина. Проектът е по идея на живеещия във Франция изобретател Румен Антонов. Автомобилът е в ретростил и е изцяло ръчна изработка. На миналогодишното изложение тази кола спечели първата награда на Франция.

И преминавайки към тема, характерна за февруари, изданията отделят специално внимание на изложението “Винария 2003” в Пловдив, където напитката на боговете, виното, събра майстори от 23 страни. Най-голямата атракция се очаква в събота. В състезанието по търкаляне на бъчви ще учавстват петима майстори на напитките от френския град Коняк. Първенецът от търкалячите ще има честта да учавства през септември в шампионата в Коняк.