Радио Франс Интернационал - България Темата Ирак:

Екстрадираме в Германия един от основните оръжейни търговци на Саддам Хюсеин, опитал да "пазарува" от Арсенал

Утре се очаква да кацне първият самолет на САЩ в Сарафово

България не е васал, а силен съюзник - Джеймс Пардю

Възможни ли са терористични атентати в страната?

Със скандал, както го окачествява самият вестник, излиза днес "24 часа" на първата си страница – Държим иракчанин – крие тайни на Саддам, днес Берлин иска да го върнем. Оръжейният търговец Сахиб ал Хадад пробвал да пазарува от "Арсенал". Той е и един от най-важните доставчици на Саддам Хюсен. Хадад бе арестуван през ноември по искане на Германия. От него се интересуват оръжейните инспектори на ООН, американските и германските власти. Днес се очаква съдът да разгледа екстрадирането му в Германия, където той ще бъде обвинен в опит да достави на Ирак части от оръжия.

Утре пък се очаква да кацне първият самолет на Съединените щати в Сарафово, разкрива отново "24 часа". И F-16 каца в Сарафово, пък излиза с въпросителна "Труд". Летище "Бургас" има трудности да обслужи 18 US-самолета, министър Свинаров пък очаква първият контингент от чужди войски да пристигне в базата в средата на февруари, отбелязва "Пари". Сарафово няма готовност за Съединените щати, приглася и "Дума". Летище Сарафово било в неведение за американските планове. Янките водят готвач от Съединените щати, карат си продукти от Италия, допълва "Новинар". Три сценария пък разработило министерството на финансите в случай на война, отбелязва "Дума". Разрушен Ирак щял да е катастрофа за България, коментира Новинар.

Какво още може да се случи след подкрепата на България за Вашингтон? Коли бомби на пазара, излиза с въпросителен на фона на снимка на сергия, отрупана с портокали "24 часа". "Ал Кайда" и радикалният ислямски тероризъм може да ударят България като слабо звено на НАТО и Европейския съюз. Едно дестабилизиране на обстановката у нас би изиграло стратегическа роля за разклащане на Европа, отбелязва вестникът като се позовава на бившия депутат и бивш зам.-шеф на комисията по национална сигурност Иван Палчев. Терористи можели да ударят Женския пазар в София, допълва и "Труд". Никой от съседите ни нямало да ни нападне. Колкото до Ирак – дори и да има далекобойни ракети, България е твърде далеч и не е негова цел. В най-голяма опасност били гражданите заради евентуални терористични актове.

България обаче е силен съюзник, а не васал на Съединените щати, уверява американският посланик у нас Джеймс Пардю по повод определението, дадено на страната ни от британския Гардиън. Цитатът е от "Стандарт", повечето вестници препечатват днес част от интервюто му по бТВ.

Премиерът и президентът обаче трябва да информират политическите сили за развитието на ситуацията, категорична е Надежда Михайлова в обширно интервю за "Труд". Да поемат отговорност, като заедно със съюзниците обсъдят всички възможности за отразяване на евентуални заплахи. Ако комуникацията с хората е прекъсната, това може да компрометира външнополитическия курс на страната, допълва Надежда Михайлова.

На какво основание обаче българското правителство си позволи да подкрепи един от съюзниците си в НАТО, а не организацията НАТО, която все още не е заела позиция, пита в анализ за "Труд" политологът доцент Мария Пиргова.

Ключови държави в пакта са категорично против военна намеса. И трябва да се знае, че не само Конгресът на Съединените щати, а и парламентите на Франция и Германия ще решават дали България да стане действителен член на НАТО. Управляващите бягат от рамката на авторитетни организации като ООН и Северноатлантическия пакт. Собственото ни морално обезличаване минава допустимите за съществуването на граници.

За преминатите всякакви граници за първи път се чу в страната ни. България чу как измъчвали шестимата в Либия, парламентът крие доклад с виновните за съдбата им, депутати отричат, обявява "Новинар" във водещото си заглавие. Сестри Ненова и Червеняшка – Биеха ни, душеха ни, мъчиха ни с ток, цитира "Дума" разказа на две от задържаните сестри пред БНР. Нашите медсестри са единствените жени, подлагани на мъчения в Либия, разкрива от своя страна "Труд". България да се оплаче в ООН, искат роднини на медиците. Те настояват страната официално да сезира Комисията по правата на човека към ООН за изтезанията, на които българите са били подложени. ООН се занимава с отношенията между държавите, а не между отделни индивиди, контрира министърът на външните работи Соломон Паси, цитиран от вестника. А в момента именно Либия е председател на комисията по човешки права в ООН, припомня "Труд".