Радио Франс Интернационал - България Разцепление:

разцепи се НДСВ

разцепи се и НАТО

"цепна" се и НАТО в България

Пак паника, пак царски тревоги. Но така става в България – когато всички говорят, че нещо няма да се случи, то задължително става. Е, и това се случи, разсъждава "Стандарт". Чао, НДСВ, обявява "24 часа". Шестима царисти и четирима отлюспени правят нова група в парламента, пояснява "Труд". Симеон изгуби още шестима депутати, напусналите и изгонените от НДСВ правят нова група НИЕ, приглася Дневник. Шестима напуснаха царя, Герджиков забрани новата парламентарна група – Новинар. Нова група в парламента – "Стандарт".

А през това време, какво прави Симеон-обещателят, както го нарича "Труд"? Симеон в отпуск в Швейцария, разкрива "Новинар". Дори и говорителят Димитър Цонев бил изненадан от избора на време за отпуск на шефа си.

Защо депутатите пък решиха да се отцепят точно в този момент? Говорят по жицата със Съединените щати, съзира "24 часа" дълбока връзка с предстоящото завръщане в страната на Стоян Ганев. Независимите депутати били разговаряли с него през уикенда. И веднага опровержението на една от независимите – Нямаме връзка със Стоян Ганев.

Това са процеси, които зреят отдавна в мнозинството, отсича Стела Банкова. Новата група НИЕ /Национален идеал за единство/ бе създадена като още шестима се присъединиха към отцепилите се преди една година Сийки, обяснява протичането на процесите "24 часа". Резултатът – много амбиции, шумни заявки, но морето си остава без дупка. Мнозинството е леко нащърбено, но истинските дисиденти още си траят и чакат своя звезден миг вътре в НДСВ. А от тях зависи много – не само дали Симеон ще завърши мандата си, а и ще изкара ли 800-тинте си дни, прогнозира вестникът.

Новата група ще се превърне в сериозна заплаха за управляващите, прогнозира от своя страна Стандарт. При всички положения обаче, това е началото на края, категоричен е Дневник.

И отново разцепление – НАТО се разцепи заради Ирак, отбелязва "Новинар". Три страни от НАТО се опънаха на Съединените щати. Буш: Дойде часът на истината за ООН. И – до половин милион иракчани ще загинат в случай на война – така "Труд" резюмира кризата в Залива. Европейско вето вкара НАТО в безпрецедентна криза, отбелязва и "Дневник". НАТО се цепна и у нас, пък обявява "24 часа".

Заради Ирак се цепна и Коалиция "За България", допълва вестникът.

По време на организираната кръгла маса “Действията на международната общност за разоръжаване на Ирак”, американският посланик у нас Джеймс Пардю намекнал, че до военна операция в Ирак може би остават седмици, а не месеци. Френският посланик Жан-Лу Кюн-Делфорж репликирал, че докато инспекторите отчитат напредък в Ирак, не трябва да се пристъпва към военни действия. Българският външен министър Соломон Паси пък резюмирал ситуацията така – Ирак виновен, до доказване на противното.

Военният избор е винаги последният за изход от ситуацията. И най-лошият..., категоричен е обаче Жан-Пиер Масюе, изпълнителен секретар на споразумението за борба с големите бедствия към Съвета на Европа в интервю за "Труд".

Междувременно войната вече бе обявена и всеки ден около 20 хиляди души участват в нея. Войната започва с бързо падане на Багдад, но след това продължава с иракска атака с антракс, ответен ядрен удар, бунт в Саудитска Арабия и кюрдски преврат в Северен Ирак. Така се развива Война в Персийския залив-2, новата он-лайн игра, пусната в Интернет.

По Интернет пък учениците вече ще си пращат домашните. Това предвижда стратегия за въвеждане на информационни и комуникационни технологии в средното образование, която трябва да бъде одобрена от правителството, разкрива "24 часа".

С наредба пък двойките до 8-ми клас са забранени, продължава с разкритията "Новинар". Няма да се пишат двойки на децата по чужди езици, независимо колко знаят, защото можели да създадат у детето непоносимост към чуждия език. Така най-ниската оценка автоматично ставала среден 3.

Това логично извиква веднага няколко въпроса. Първо – а математиката? Тя да не е по-лесна? Освен това – защо само до осми клас? Да не би деветокласникът да не е и той човек?

И в крайна сметка, най-важният от всички въпроси е – дали пък княгиня Калина не е бременна, отбелязва вестникът. Това би обяснило нещата. Нали и през 1937 година са вдигнали оценките с една единица по случай раждането на престолонаследника Симеон.

Новите млади обаче са много различни, обявява "24 часа" на базата на построения социологическия профил. Те искат пари и възприемат света през парите; не мразят отличниците и “обратните”; от малки свикват с насилието. За тях светът е малък, защото общуват чрез Интернет и мобилни телефони.

А сексът не е повод за запознанство. А само преди 17 години 50% от младите искаха униформи в училище и вярваха, че компютърът е лукс. А всеки трети искаше груповият секс да се наказва със затвор.

И едно заглавие от всички страници на спортните вестници и водещо за "24 часа" – Данъчни сложиха на таблото легендата – ултиматум: Стоичков, плати 67 580 лева данък. Ако футболистът не се яви лично до 13 дни или не прати човек, може да му разпродават имуществото.