Радио Франс Интернационал - България Франция предупреди Българя за позицията й по кризата с Ирак

Първият US самолет дойде, ама не е сигурно

Новата парламентарна група се разпадна

Подценени ли са френската и немската позиция в българския дебат за войната в Ирак. Кои всъщност са важните приоритети на външната политика на България. Тези въпроси водят днес при отразяването на тема Ирак. Ако с поведението си България покаже, че за нея е по-важно да работи със САЩ, а не с Германия и Франция, общественото мнение в тези страни може да се настрои негативно към присъединяването на България към ЕС и НАТО, отбелязва "Дневник" предупреждението на Франция пред българското радио НЕТ, отправено от говорителя на френското външно министерство Франсоа Ривасо.

"Хората ще се запитат защо страната ви симпатизира повече на САЩ, отколкото на Европа. В случая изборът трябва да е един. И всеки носи своята отговорност за него", посочва Ривасо. Франция, Русия и Германия се опълчиха на САЩ. Тройката опитва да отложи войната, припомнят "Новинар" и "Дума".

Трите страни са новата Антанта, пише "Труд", използвайки определението на “Российская газета”. Позицията на България по Ирак продължава приоритетно да включва решаването на проблема с дипломатически средства, обяснява за "Дневник" говорителят на Министерството на външните работи Любомир Тодоров. Ако се имат предвид различните нюанси, които в момента съществуват вътре в НАТО, България не взема отношения по тях, защото тя все още не е член в тази организация и няма право на глас, смята той.

Изказвания като това не са базирани на никакви официални позиции на България по каквито и да било международни въпроси, съдържащи в себе си по-негативно отношение към държави, членки на ЕС, отколкото към САЩ, добавя Тодоров по повод френското предупреждение. България е със САЩ на всяка крачка, цитира "Труд" американския посланик Пардю. Вестникът обяснява как в първата половина на тиража си е публикувал статията на Димитър Йончев “България подцени европейската позиция”, но я е сменил заради лекцията на посланик Пардю, която според изданието също засяга важни аспекти на българската външна политика в светлината на бъдещото членство на страната в НАТО.

САЩ били много горди, че сме им съюзници, но можели и без нас да се оправят, отбелязва "Новинар". Сигурността на България била много важна за САЩ, но нямало документ за подобни гаранции, подчертава казаното от американския посланик "24 часа". Ако възникне опасност за България ние ще ви информираме своевременно- така отговаря Джеймс Пардю на въпрос на "Дума" дали българските и американските спецслужби си обменят военна разузнавателна информация във връзка с кризата около Ирак.

На летище Сарафово цял ден гледат към небето. Първият US дойде, ама не е сигурно. Първият американски самолет кацна на Сарафово, но не зная какъв, цитира съобщената новина от министър Свинаров "Стандарт". Той каза това минути след лекцията на американския посланик, изтъква изданието. А първият дипломат на САЩ беше видимо изненадан. Чакахме го най-рано утре, т.е. днес, допълва вестникът. Новината веднага бе огласена от световните агенции. Нещо повече, информационните сайтове в Интернет пуснаха снимка на С 130 “Херкулес”, допълва "Стандарт". Измръзналите като кучета репортери видели да кацат само руски машини и една от Германия.

Кацнал ли е първият американския военнотранспортен самолет и къде? Този въпрос така и не бе изяснен вчера от властта, констатира "24 часа". В коя НАТО ще е България? смята за по-основателен въпроса "Труд". Към НАТО, чийто фундамент са равнопоставеността, доброволността и солидарността, както продължават да смятат повечето европейци, или към НАТО, превърната в “машина за превантивна война”, каквато я виждат американците? Или въпросът е излишен, като се има предвид кой най-силно лобираше за приемането на България в алианса, отбелязва "Труд".

Власт под чехъл, гласи заглавието на редакционния коментар на "Стандарт" по повод дискутираното от днешните издания разпадане на новата парламентарна група. Божидар Абрашев знае най-добре това, пише вестникът. Люлинизацията вече плъзна с пълна сила и сред царските депутати – нови и стари. Един от депутатите НИЕ реши да се оттегли. Но вместо сам да обяви решението си, прати хабер по жена си. Тя лично внесе заявлението. Ако съпругите и на останалите депутати вземат нещата в свои ръце, нова група скоро няма да има, смята "Стандарт". Това говори, че нищо не може да се смята за установено и приключило и че пазарлъците ще продължат, прогнозира "Дневник".