Радио Франс Интернационал - България Кризата в НАТО пълзи към ЕС.

Патриарх Максим ще реди молитви за мир.

Спряха с SMS медийния закон.

Кризата в НАТО пълзи към ЕС. Под това заглавие "Дневник" съобщава за предстоящите паралелни разговори на извънредната среща на върха на съюза в понеделник по кризата около Ирак. Външният министър Соломон Паси и лидери от още 12 страни, подготвящи се за членство в ЕС, сред които и Турция, са поканени на тези разговори. Поканените обаче няма да участват в изработването на европейската позиция, а ще бъдат информирани за нея на специална конференция във вторник сутринта, допълва изданието.

"Дневник" отбелязва напомнянето на агенция Ройтерс, че предишното извънредно събиране е било веднага след 11 септември 2001 г. и че има сериозна опасност продължаващото разцепление в НАТО да се пренесе и в ЕС, в който членуват 11 натовски държави, а форумът в понеделник само ще разголи това.

В тази връзка "Дневник" помества и казаното от говорителя на външно министерство, че България проучва всички документи, свързани с формирането на позиция на ЕС за кризата в Ирак. Според Любомир Тодоров страната ни е затворила глава "Външна политика" и така е поела ангажимент в определена степен да се придържа към общата позиция на страните членки. Тодоров каза още, че ако в Брюксел надделее позицията на Париж и Берлин, няма да се наложи преразглеждане на решението на Народното събрание.

Надеждата за мирно уреждане не престава да проблясва на страниците на вестниците. Патриарх Максим ще реди молитви за мир и единение на всички народи. За това го помоли Соломон Паси в лична среща в Синодалната палата, пише "24 часа". Повод за срещата е кризата в Ирак. Паси припомни стореното от БПЦ за спасяването на евреите през Втората световна война, добавя "Новинар", изтъквайки, че ролята на църквата в такива трудни моменти винаги е била решаваща.

България обаче си остава – тихият американец, както я нарича Сам Ванкин от Юнайтед Прес Интернешънъл, който коментира за "Стандарт" мястото на страната ни в американската външна политика.

14 000 американски войници идват у нас. Слух, че американските войници ще бъдат разположени в Югоизточна България, разтресе Бургас вчера, информира "Новинар". Според изданието военноморската база Атия вече се готви да приеме чужди войници. Подготовката течала и в летището в Безмер край Ямбол, а военни оглеждали почивните станции в морските ни курорти. Войските щели да са от контингента на САЩ в Германия.

Заради обтегнатите си отношения с Германия Щатите щели да предислоцират част от базите си у нас, уточнява "Новинар".

Бургас търси защита заради щатските самолети, твърди "24 часа". Бургаските общинари са поискали гаранции за сигурността на съгражданите си от премиера Сакскобургготски.

Категорично изискване за достъп до информацията и файловете на бившата Държавна сигурност има към нас НАТО, допълва часовият вестник. То се отнася до случаите, когато се проучва кандидат, на когото трябва да бъде разрешен достъп до секретна информация на алианса. Като проблем се очертавал достъпът до секретните данни за служителите на средно ниво. Правителството ни обаче не смятало да внася промени в закона за класифицираната информация, пише "24 часа".

Законодателният процес е хванат от днешните издания с искането на премиера Сакскобургготкски за по-широк дебат за медийния закон.

Спряха с SMS медийния закон, отбелязват всички вестници съобщението получено от депутатите на НДСВ на мобилните им телефони, с което се отлага гласуването на проекта “Милотинова”.

Шокът е с темата “газ”. Шоковото увеличение на цените достигна до 20 процента на някои газостанции, като стигна 91 стотинки, изтъква "Труд".

Поскъпването се обяснява с иракската криза, но това не пречи за романтичното настроение в навечерието на празника на любовта, 14 февруари, от няколко години приет и в България. "Труд" публикува някои от обясненията в любов на своите читатели, които се състезават в конкурса “Обичам те, и то как!”. На този ден са важни жестовете, съветва "24 часа". И досега се спори как се е родил празникът, отбелязва изданието. Според една от легендите св. Валентин бил свещеник по време на нескончаемите войни на император Клавдий, който забранил женитбите. Добрият свещеник тайно венчавал влюбените. На 14 февруари 270 г. Клавдий го осъдил на смърт с бой с тояги.