Радио Франс Интернационал - България "Стара Европа", "новите васали" и дебатът за Ирак

Посланик Пардю скастри лидера на БСП за недостатъчна подкрепа на американската позиция

"Ще преглътне ли България нови бази на янките"?

Нямаме военновременен план

Сексуалните проблеми на българите на прага на св. Валентин

Дали “Стара Европа реже “новите васали”? – пита от първа страница “Труд”, оглеждайки предварителните съобщения относно европейския дебат за Ирак, който ще се води в понеделник в Брюксел. След което “Труд” се позовава на “Файненшъл таймс” и изказва хипотезата, че “бившите соцдържави, сред които и България, нямало да участват пряко на срещата (по искане на Франция, Германия и Белгия) заради проамериканската си позиция”. А като компромисен вариант ще са поканени на заседанието във вторник, за да бъдат информирани за взетото решение.

Очаква се за белгийската столица за замине премиера Симеон Сакскобургготски, допълва “Труд”. След което се позовава на дипломат в Брюксел, че дебатът за Ирак в понеделник ще е лакмус-тест за външната политика на ЕС и че ако 15-те не излязат с обща позиция, съюзът е обречен на разкол. “Дневник” във водещо заглавие подчертава, че бойкот заплашва бордото и френските стоки в САЩ според представители на Конгреса.

След което “Дневник” публикува сондажи на агенция “Алфа рисърч” за това как общественото мнение в България гледа на война в Ирак. 49 % са склонни на “частично съдействие”, но при “определени условия”. 39 % смятат, че трябва да откажем съдействие. Делът на привържениците на “пълното съдействие” е намалял от 12 на 8 на сто. А 46 % искат да действаме в кризата едновременно като членове на НАТО и ЕС.

“Новинар” пък улавя как американският посланик Пардю се кара на Сергей Станишев заради Ирак. Снимката, под която изданието коментира, че Станишев гледа достатъчно притеснен, е красноречива. “Бихме предпочели БСП да изрази по-голяма подкрепа на позицията ни за Ирак” - е заявил още американският посланик в България след срещата си с лидера на БСП. “Новинар” допълва, че Станишев се е срещал и с посланиците на Гърция и Франция. Изданието цитира и думите на френския посланик Жан-Лу Кюн-Делфорж, че “позицията ни за Ирак няма да ни попречи за ЕС, но се отразява на имиджа ни”.

Междувременно, пише “Новинар”, се е разбрало, че висши военни оглеждат още казарми в Бургаско, където да разположат американски войници. Изданието припомня, че то първо съобщи, че 14 000 американски войници от контингента в Германия ще бъдат дислоцирани у нас.

“Ще преглътне ли България бази на янките?” - пита “24 часа”, препечатвайки анализ на Уилям Пфаф от “Интернешънъл хералд трибюн”. В него се подчертава, че САЩ ще наемат нови бази в Полша, България и Румъния, необходими за стратегическото им присъствие в Европа, Близкия Изток и Централна Азия. Но ако участва в операции, за които няма обществена подкрепа в тези страни, пише “Интернешънъл хералд трибюн”, Америка ще се изправи пред същия проблем, който има сега в “стара Европа” .

България пък няма план за действие по време на война, настоява “Новинар”. Никой например не може да мобилизира частните таксита, за да извозват ранени, ако се наложи. Това станало ясно вчера на семинар, организиран от фондация “Конрад Аденауер” и Института за евроатлантическа сигурност. Сегашният ни военновременен план, подчертава “Новинар” е от 1985 г. и е за държавно регулирана икономика.

Дебнем обаче всеки долар от чужбина, подчертава във водещото си заглавие “Труд”. Мярката е станала възможна вчера след поправка в закона за пране на мръсни пари. Паричните преводи ще се наблюдават от бюрото за финансово разузнаване (БФР), уточнява неговият шеф Васил Киров, защото терористите от "Ал Кайда" с подобни преводи са финансирали атентатите на 11 септември 2001 г.

Междувременно обаче, посочва “Труд”, нищо не може да спре попълзновенията на чиновниците към бордовете на закъсали предприятия. “Министри ни саботират”, оплаква се царската депутатка Румяна Георгиева, когато се изяснило, че нищо не пречи примерно на здравния министър Финков да уреди заместниците си в бордовете на закъсали клиники, откъдето те да получават над заплатите си по 600-700 лв. Месечно. “24 часа” също не пропуска темата и съобщава и за възнаграждения от по 1000 лв. Така например началникът на организационния отдел към здравното министерство взимал 1100 лв. За участието си в борда на болницата “Св. Анна” във Варна.

А как изглежда войната в Ирак през погледа на родителите, чиито деца се готвят да вземат участие в конфликта? “Дано войната се размине”, надяват се пред “Труд” родителите на доброволци срещу Саддам “Имахме семеен празник в края на януари. Бях на гости на сина и снаха ми в Карлово, когато той каза, че са дошли в стремската бригада и че са им обещали по 100 долара на ден. Без колебания той ми каза: Заминавам”, разказва Иванка К., майка на момче от 61 бригада. “Сега допълнително ги обучават в Мусачево, това поне е добре” - смята майката.

“Дъщеря ми не е фундаменталистка”, брани детето си Дафина Пеева пред “24 часа”, чиято дъщеря, 24-годишната Данина заминава като жив щит за Ирак.” Тя не иска да защитава Саддам, тя е срещу войната”, плаче майката. След което разказва как през пролетта на миналата година момичето започнало да й говори за доброто в исляма, купила си била Корана на български и няколко фундаменталистки брошури от площад “Славейков”. После заминала за десетина дни на някакво обучение в Рудозем, но майката не се притеснила, мислела, че това е поредното залитане. Данина обаче се върнала оттам като представила на майка си някой Базел, арабски журналист. След което германски вестник излиза с нейна снимка, в който тя е интервюирана с фередже и твърди, че е влюбена в атентатора Мохамед Атта.

Отсега може да се прогнозира едно – Саддам Хюсеин ще има съдбата на Бин Ладен, ще премине в сянка и ще се превърне в знаме, твърди писателят Христо Калчев в специално интервю за в. “Пари”. Защото в света има море от 1 млрд. мюсюлмани, които не си предават лидерите, американците ще ударят Саддам и няма да го намерят, настоява писателят, чиито “вулгарни романи”, включително и този за Бин Ладен - “На лов за зеления принц,” са преведени на френски и испански.

А в същото време вътрешно политическото ни пространство се тресе. НДСВ е заплашен от ново разцепление, този път заради медийния закон, прогнозира “Дневник”.

“Труд” обръща специално внимание на протестите и уволненията в БТА, като в спора са се намесили и синдикатите. “Новинар” подчертава, че в защита на уволнените журналисти са се подписали Надежда Михайлова, Сергей Станишев и Иван Костов.

След което изданието недоумява от друго: редно ли е да се чудим къде е премиерът, когато светът е пред война. “Трябва да се научим да правим разлика какво е частен живот, какво е обществен и какво функция”, доста ядосано репликирал Симеон Сакскобургготски опитите на репортери да научат нещо за отпуската му в Швейцария. Изтече обаче информация, че на връщане в Мюнхен Симеон се е срещал със Стоян Ганев, пише “Новинар”. И подчертава, че не е редно да се чудим къде е премиерът, с когото и да иска да се среща той. “Труд” подчертава, че отцепниците от НДСВ щели да молят Стоян Ганев да прати при тях независимата депутатка Елка Анастасова, за да сформират парламентарна група.

А иначе – днес е двоен празник, припомня в. “Пари”. Ден на Свети Валентин и Свети Трифон Зарезан, който трябва да обедини влюбени и разлюбени, пиещи и трезвеници. “Новинар” обаче е сериозно обезпокоен от данни на социолозите. И излиза със заглавието “Всяка четвърта жена без мъж в леглото” (данните са на МБМД). Липсата на секс удряла най-вече висшистите. На тази тема е посветена и коментарната колонка на “Стандарт”: Всеки трети българин има проблем със секса”. Провал, който сериозно безпокои изданието. Така че на този фон съобщението за конкурс за най-дълга целувка в Търговище, за който съобщава “Новинар”, звучи обнадеждаващо. Днес в Търговище, утре в цялата страна...