Радио Франс Интернационал - България 20 000 долара - цената на наш войник в Залива.

"Мироналагащите" и "мироопазващи" операции.

ДЗИ пуска граждански "военни застраховки".

Който мълчи за войната, печели: новите рейтинги.

Властта зарязва лозя.

Колко струва животът на наш рейнджър? пита “Труд”. И си отговаря: 20 000 долара (става дума, разбира се, за контингента, който изпращаме в Залива). На снимката от първа страница в “Труд” виждаме как 150 доброволци маршируват в Мусачево.

“За първи път български военни ще участват в мироналагаща, а не мироопазваща операция” – разяснява на медиите ген.лейтенант Димитър Зехтинов новата ни доктрина. “Пожелавам им да не се наложи да тръгват” - заявява пред “Труд” воненният министър Свинаров.

“24 часа” излиза със заглавието: “Свинаров в банята”. Става въпрос обаче не за подробности от личната хигиена на министъра, убеждаваме се тутакси от снимката на първа страница, а за инспекция на душовете на трите военнополеви бани за Ирак. Защото, пояснява “24 часа”, “българската рота ще чисти иприт от Ирак”. А знаете ли какво е иприт? – пита изданието. И пояснява: бойно отровно вещество, използвано за първи път от германците в Белгия през Първата световна. Резултатът: хиляди загинали войници. Ипритът е тъмна маслена течност с миризма на хрян, която предизвиква тежки обриви, поразява безвъзвратно очите и води до смърт. Деактивира се с хлорна вар, разясняват военни специалисти. От министерството на отбраната изтича информация, че имало голяма вероятност българската рота да се дислоцира в Турция. Миналата седмица подп. Карла Бас, военно аташе на САЩ, била в Мусачево и обсъждала възможността да натоварят войниците ни на ешелон.

“Дума” пояснява, че “мироналагащата ни операция” ще струва на данъкоплатците 30 млн. лв. “Тръгвам заради тръпката” - твърди пред изданието шофьорът редник Йонко Пенчев, не го правел само заради добрите пари”.

Медиите бълват подробности: българската рота си носи храна за 1 месец, на всеки войник се полагат 5 л. минерална вода “Горна баня” дневно, натоварени са 2500 кутии цигари и 4500 кибрита.

ДЗИ пуска на пазара застраховка “военни рискове”, пише още “24 часа”. Цената на полицата зависи от цената, на която е застрахован имота ви при щети от бойни действия.

Мислете, понеже в Бургас вече кацна храната на американските военни, допълва “Труд”. В базата в Сарафово вече всичко ври и кипи, което означава едно - войната е близо.

А иначе опасност за българската нация няма - успокоява ни от страниците на “24 часа” външният министър Паси, най-малко няма опасност да се разделим по етнически или религиозен признак. Затова Соломон Паси отишъл да отбележи Курбан байрям в хасковското село Караманци.

Оттам българският външен министър разяснява, че нашата позиция пред Съвета за сигурност изобщо не ни отдалечава от ЕС, а напротив – ни приближава. Тя била изцяло среднистка: ”Точно ориентирана по средата от Франция и Германия, от една страна, и Великобритания, Испания, Холандия от друга”.

И това не е всичко. В Момчилград Соломон Паси открива свой “атлантически предшественик” в лицето на капитан Петко войвода, като поднася цветя пред паметника на този първи, по неговите думи, “атлантик и интернационалист”.

“Труд” от вътрешните си страници се заема да обвърже геополитиката с икономиката. И съветва: “янките да изберат българското”. “Така и така Вашингтон е решил да бойкотира френски стоки като вина и сирена, пише “Труд”. Щом сме “нови васали”, настоява изданието, янките да ни се отблагодарят за подкрепата. И допуска, че българските вина и сирена могат само за седмица да запълнят вакуума след забраната на френските стоки.

И това не е всичко. “Труд” вече мечтае как Вазовските машиностроителни заводи поемат цялото производство на патрони, необходими за нуждите на американската армия в не една война. Ами “Терем”? - продължава “Труд”. Не може ли да доставя “мирни редуктори” за американските БТР вместо за иракските трактори? Така старият СИВ ряпа ще яде, убеден е “Труд”. А “старите европейци” ноктите ще си гризат от яд”.

В репортаж в “Дума”, повлиян от св. Валентин, виждаме как млади социалистки раздават в парламента балончета “Правете любов, а не война”.

Интересното е, че вицепремиерът Николай Василев моментално се е сдобил с балонче от млада социалистка, иначе, уточнява изданието, само Гергана Грънчарова от НДСВ дръзнала да вземе дара.

Който мълчи за войната – печели, твърди Мира Янова от МБМД пред “24 часа”. Има спад с 6-7 % в рейтингите на президента Първанов, на премиера и на външния министър. Без промяна е рейтингът на Софиянски. Интересното е, че министърът на културата Абрашев е добавил 3 %.

А иначе - властта заряза лозя - пише “Стандарт”. “Труд” се безпокои, че опасен грип идва от Америка. Предупреждението е на епидемиолозите. Оплакванията са: висока температура, силна кашлица, отпадналост, болки в очите и ставите.

“24 часа” уведомява родителите на ученици, че започва дебат за двойките. “Ако родителите предложат, можем да отменим двойките в началните класове” - твърди просветният министър. Според Владимир Атанасов се пишели много двойки в първи и втори клас. Пишели се и забележки, което вече звучало много страшно. Така че – настоява “24 часа”, без оценки, за да няма стрес. Бележки в началното училище се пишат от 1992 г., поясняват от просветното министерство.

“24 часа” е узнал и че международно признат документ за чужд език (нещо като ТOEFL) щял да се издава след 8 и 12 клас.

И още: властта се опитва да подчини медиите, твърди “Дума” (позовавайки се на държавния глава по повод на новия медиен закон и на уволненията в БТА). “Труд” разглежда нарушенията с подслушванията и отбелязва, че за това носи отговорност премиерът Сакскобургготски. “24 часа” има идеята да подлага политиците на графологичен преглед с девиза “по почерка ще ги познаете”. “Стандарт” съобщава, че още един зам.министър – този път на здравеопазването - е подал оставка (след скандал в парламента за бордовете, в които влизат висшите държавни чиновници).

За “Стандарт” най-важно е, че княз Кирил кара ски на Боровец (в компания на доведени от него 73 баровци). А “Труд” публикува интервю с големия руски режисьор Никита Михалков, който се вайка за хаоса в този свят. “Глобализмът превръща света в интелектуален “Макдоналдс”, твърди Михалков. След което настоява, че “войната в Ирак е замислена отдавна и цели да изведе САЩ от задаващата се икономическа криза”. А лично Никита Михалков не можел да прости на американците едно – че заради несъгласието му с ударите в Косово, в САЩ забранили филма му “Сибирският бръснар”. Такъв е животът...