Радио Франс Интернационал - България Коментарите около обвиненията на френския президент Жак Ширак към източноевропейските страни за позицията им по иракската криза

Посещението на френския министър на вътрешните работи Никола Саркози в България

София ще е бреме за ЕС - "Файненшъл таймс"

Фризират Първанов срещу Ширак

Австрийският вестник "Дер Шпигел", цитиран от "Труд", – Ширак се държи като гувернантка. Буш: Гордо стоя зад Източна Европа, новите ни съюзници сами взимат решенията, обяви говорителят на US президента – "Стандарт".

И една карикатура на френския "Монд", публикувана от някои от вестниците днес, – разговор между Жак Ширак и Джордж Буш – Буш заявява – “Щом е така, ще купя български самолети”. И отговорът на Ширак - “Не, само това не!”. Така пресата в общи линии продължава днес коментарите около обвиненията на френския президент Жак Ширак към източноевропейските страни за позицията им по иракската криза.

Акцентът е поставен от една страна върху препечатването на материали от чуждестранната преса, подкрепящи правото на суверенна политика на тези страни. И от друга страна на реакцията на политическия елит. Реакцията на 13-те е синтезирана от "24 часа" така – Мислехме, че войната е с Ирак, а не с Ширак.

Колкото до българския президент Георги Първанов – той протестира срещу Ширак, разкрива "24 часа". Президентът вчера извика френския посланик Жан-Лу Кюн-Делфорж, за да изрази пред него недоволството си от “емоционалното изказване на френския президент” и от “опитите за разделяне на Европа на стара и нова”.

Френският посланик отказал след това да заяви пред журналисти дали се е извинил за обидите на Ширак и е отказал коментар от “уважение към институцията”, отбелязва вестникът.

Вестниците разкриват обаче, че от "Дондуков" 2 първоначално е била подготвена по-остра позиция, която впоследствие не е била разпространена.

Буди недоумение обаче и липсата на коментар от страна на президента относно изказването на Ширак до този момент и защо той закъсня толкова. За разлика от него, още вторник останалите източноевропейски лидери намериха начин да възразят, било остро, отбранително, патетично или пък със снизходителни усмивки на казаното. Разбира се, в случая Първанов може да става въпрос само и единствено за комплекс за малоценност, категоричен е "Дневник".

Но дори и тогава има проблем. Защото в известен смисъл много по-обидно за опасните инфантили не е изявлението на френския президент, а снишаването на българския. Първият все пак индиректно ни призна за международен фактор. Докато вторият се сгуши в провинциалния си пашкул, отсича вестникът.

Френският министър се опъна на Ширак, обявява пък от своя страна "Новинар". Френският вътрешен министър – Солидарен съм с президента ни, предлага друга визия за мнението на Никола Саркози "24 часа". “Ние не трябва да размахваме пръст на България, а да се опрем на нея, защото през 2007-ма година тя ще стане външна граница на Европа”, това заявил Саркози при пристигането си на Летище София, обявява "Новинар".

"24 часа" от своя страна цитира мнението му, дадено два часа по-късно, – Няма какво да коментирам по отношение изявлението на президента ни, аз съм негов министър и съм солидарен с неговата позиция. Президентът Ширак винаги е бил привърженик на разширяването на Европа. Той просто искаше да каже с цялата си искреност, че присъединяването към Европа дава много права, но задава също и задължения, между които и солидарността. Саркози бе на еднодневно посещение у нас.

Позицията на България е общоевропейска. Ширак ускорява влизането ни в Европейския съюз, пък коментира ситуацията за "Труд" политологът Иван Кръстев. Мнозина чуха в думите на Жак Ширак императив за промяна на политиката на източноевропейските страни и шумно хлопване на европейската врата пред България и Румъния. Ситуацията в действителност не е така драматична. Репликите на Ширак било най-добре да се четат като ремарки и те просто маркирали края на първо действие на спектакъла Саддам и войната. И колкото и парадоксално да звучи, неговата позиция само ще ускори приключването на преговорите за членство. Защото в този момент, всяко изкуствено забавяне на преговорите ще се разчете като изпълнение на френската заплаха, а подобно силово поведение не се радва на симпатии в Европейския съюз, категоричен е Иван Кръстев. Оттук нататък това, което трябва да направи България е ясно – новото е, че има вече обща европейска позиция. И това е позицията на България.

Карат Първанов да свика Консултативния съвет за национална сигурност, разкрива "Новинар". Отказали на Паси сбирка за Ирак, продължава с разкритията "24 часа". Президентът отминал с мълчалив отказ искането на външния министър Соломон Паси да свика Консултативния съвет, позовава се вестникът на шефа на парламентарната комисия по външна политика Станимир Илчев. Според него подготовката на посещението на руския президент Владимир Путин сигурно е причина за отказа.

И още един поглед към посещението на френския министър на вътрешните работи, извън контекста на иракската криза – Франция ще подкрепи искането ни дългът към Парижкия клуб да се изплаща чрез закупуване на френско оборудване в областта на сигурността, отбелязва "Стандарт".

Освен това – BG проститутки борят френската мафия, както обявява "24 часа". Около 350 български проститутки има във Франция. Нашата идея е да ги подпомогнем да останат у нас, при условие, че те ни сътрудничат в разбиването на мрежите за сводничество, цитира вестникът министър Никола Саркози. Съвсем скоро страната ви ще бъде една от границите на Европа, така че важното е с нашите български приятели да се борим с трафика на хора, допълва Саркози.

София обаче ще е бреме за Европейския съюз, според статия на "Файненшъл таймс", цитирана от "24 часа". Според вестника, който се позовава на доклад на Еврокомисията по трудовата заетост, България и Полша, където равнището на заетост е най-ниско – съответно 51 и 54 на сто от трудоспособното население, ще бъдат в тежест след приемането си в Евросъюза, ако не се реформират.