Радио Франс Интернационал - България Първанов предупреди САЩ, че ни дължат гаранции при война с Ирак

"Оправете отношенията си с Франция" - Гюнтер Ферхойген

Замириса на пролет и се появиха мартеници с Ширак и Саддам

Първанов предупреди Съединените щати, че ни дължат гаранции. Президентът ще събере политическия елит, за да обсъдят гаранциите за националната ни сигурност при евентуална война в Ирак, обявява "24 часа". Президентът пак иска гаранции от Съединените щати, допълва "Дума". Президентът изразил учудване, че нито кабинетът, нито парламента са настояли за такива гаранции пред шефа на НАТО Джордж Робъртсън. Именно с поръчение да ги търси заминавал за Белия дом Симеон Сакскобургготски. Държавният глава упреквал също външния министър, че е подписал декларацията на Вилнюската група, без да се консултира с Европейския съюз и българските институции, отбелязва "Дума". Но Първанов обяви за приключен “инцидента” с изявлението на френския президент Жак Ширак, пише "24 часа".

За пресата обаче положението съвсем не е същото. Особено след изявленията на еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген. Франция ни реже помощите?, обявява с въпросителен накрая "24 часа". Еврокомисарят Гюнтер Ферхойген: Оправете отношенията си с Франция, цитира призива му "Труд". “Не бива да критикуваме бъдещите страни членки за връзката им със Съединените щати”, обявява той в интервю за Би Би Си, отпечатано днес от вестника. Но веднага допълва – “Разбира се, ние очакваме от бъдещите си членове да обсъждат и да се консултират със страните членки на Европейския съюз по въпросите на външната политика, това е нормална процедура. Аз не виждам опасност договорът за присъединяване да не бъде ратифициран за поканените страни. Случаят с България и Румъния обаче е различен. С тях още не сме приключили преговорите и затова не знаем кога ще започне процесът на ратификация. Ясно е, че дотогава има още много време и могат да се случат много неща, които да ни поставят в различна ситуация”, допълва Ферхойген. Франция може да усложни преговорите за присъединяването на България и Румъния защото има решаващия глас за селскостопанските субсидии, цитира го "24 часа". Именно затова е “хубаво да изчистите отношенията си с Франция”, допълва Ферхойген.

Ширак не бива да заплашва Източна Европа. Разширяването не може да бъде поставено под въпрос, цитира "Стандарт" анализ за "Либерасион" на бившия френски делегиран министър по европейските въпроси Елизабет Гигу. Ако това се случи, то би било такъв исторически отказ, че Европейският съюз ще загуби задълго, а може би завинаги възможността да се превърне в световен играч, действащ като противотежест на Съединените щати, допълва Елизабет Гигу.

Данните от социологическо изследване, проведено от "Медиана" и публикувани в "Труд" пък сочат, че 40% от анкетираните смятат, че критиките отправени към страната ни от Жак Ширак са заслужени, за 43 на сто те са незаслужени, останалите не могат да преценят. 18% обаче смятат, че за нас би било по-лошо да ядосаме Франция, а 28% се страхуват повече от яда на Съединените щати. Еднакво лоши могат да бъдат последиците за нас според 38 на сто. При всички положения обаче 57 на сто от анкетираните са на мнение, че България не може да си позволи самостоятелна и принципна външна политика, без да се съобразява с интересите и желанията на големите държави.

73% от българите пък са убедени, че идва нова световна война, показва изследване на НЦИОМ, поместено от всички вестници днес. Всеки втори у нас пък не вярва, че Съединените щати и Европа ще ни защитят при война в Ирак. Войната пък може да започне още на 3 март, разкрива "Новинар". А в очакване на ужаса, допълва "Стандарт", предприемчиви търговци вече плетат червено-бели Ширак и Саддам Хюсеин – за тези, които желаят да се закичат с такива мартеници. А иначе Буш и Саддам се превърнаха в музи на хумористите, допълва "24 часа".

Тези пък, които желаят да пътуват в чужбина, но не си плащат данъците, ще се сблъскат със затворени граници. Затварят границите за длъжници, разкрива "24 часа". Париж пък няма да гони сексробини доноснички, връща се отново "Труд" към изявлението на френския министър на вътрешните работи Никола Саркози, който беше на посещение в България. Лондон пък признава – още не може да махнем визите. “Би било погрешно да обещаваме, че ще отменим визите в близко бъдеще”, цитира "Стандарт" заместник държавния секретар на вътрешното министерство на Великобритания Боб Ейнсуърд.

И поне едно успокоение за финал – замириса на пролет, обявява радостно "Труд". Синоптиците от БАН обещават в четвъртък и петък температурите да стигнат до 13 градуса. Няма да вали, а дните ще бъдат слънчеви и тихи.