Радио Франс Интернационал - България"Пиянска свада" - арестуват Емил Кошлуков погрешка

Ирак:
Буш приема Симеон в Овалния кабинет
БСП пък моли Симеон да гласуваме срещу САЩ
В създалата се криза не може да се оцелее нито с бягство от отговорност, характерно за Кобургите, нито със снишаване по живковски.

Една “пиянска свада”, както я определя "Дневник", измества днес темата Ирак от водещите заглавия на вестниците. Пиянска свада прати Кошлуков в ареста, обявява "Дневник". Скандал с Кошлуков в дискотека. Според медиите депутатът посегнал на полицаи, МВР отрича, допълва "Новинар". Замесиха царски депутат в скандал пред дискотека - арестуват Емил Кошлуков погрешка. Някой иска да се шуми около мен заради закони, цитира "Стандарт" народния избраник. "Полицейски екшън с Емил Кошлуков" и "Връзват с белезници жълт депутат", пригласят "24 часа" и "Труд". И така – синтезира "Труд", две са основните версии за случката – според официалната информация бунтарят опитал да предотврати кавга. Според неофициалната – бил пийнал и се държал бабаитски. А всъщност Емо е добро момче. И казват, че не пиел редовно, обобщава вестникът.

И поглед към вече традиционната тема №1 – Съединените щати започнаха обратното броене за войната в Ирак. Примаков на мисия при Саддам разкриват "Пари" и "Труд" на първите си страници. Буш приема Симеон в Овалния кабинет, отбелязва от своя страна "Стандарт". Премиерът Сакскобургготски представя българските искания утре в Белия дом, приглася "Пари". “Не се съмнявайте, че на срещата с президента Буш, българският премиер ще каже какви са нашите грижи, нужди и каква помощ очакваме в бъдеще от Съединените щати”, цитира вестникът външния министър Соломон Паси. “Никога не сме имали такава важна роля в световен мащаб. Важното е, че с нас вече се съобразяват”, допълва Паси, като цитатът този път е от "Стандарт". На този етап обаче било безсмислено България да иска гаранции за националната си сигурност срещу военна заплаха от Ирак, защото заплаха нямало.

Срещата Симеон-Буш е важна за влизането ви в НАТО, разкрива от своя страна посланикът на Великобритания у нас Йън Сутър. Великобритания подкрепя приемането на България в Европейския съюз - ние ясно изразихме тази позиция на срещата на високо равнище на Евросъюза в Копенхаген. Обявихме 2007 да стане цел за приемането на България и Румъния, коментира посланик Сутър в интервю за "Стандарт" по повод изявленията на френския президент Жак Ширак относно политиката на източноевропейските страни по иракската криза и начина, по който тя може да рефлектира на отношенията им с Европейския съюз. Няма промяна в разписанието, което беше прието в Копенхаген, заключава Сутър.

БСП пък моли Симеон да гласуваме срещу Съединените щати, разкрива "24 часа". България да не гласува в Съвета за сигурност на ООН за започване на война срещу Ирак – тази молба отправил чрез медиите червеният лидер Сергей Станишев.

Батето и Хюсеин-син пък бягат за мир в Ирак – разкритие на същия вестник. И двамата по едно и също време, но на хиляди километри един от друг, щели да организират кросове в защита на мира.

Двете стратегически цели на България – приемането в НАТО и Европейския съюз, могат обаче да се окажат в противоречие. И именно това се очертава около кризата в Ирак, отбелязва "Дневник". А целият конфликт разкрива две позиции – абсолютният диктат от страна на Съединените щати. И от друга страна – позицията на Европа, която разкрива друга визия за глобализацията, която въздържа унификацията, пази различието и другостта и отхвърля безалтернативността.

И всъщност, основният проблем, който излезе на повърхността, е противопоставянето между правото на силата и силата на правото, разсъждава "Труд". А това, което трябва да осъзнае България, коментира доцент Мария Пиргова в анализ за същия вестник, е че една нова Пустиння буря ще формира трайни коалиции и отношения на език, който българската дипломация и политика още не владеят. И в нея не може да се оцелее нито с бягство от отговорност, характерно за Кобургите, нито със снишаване по живковски. А някой все пак трябва да обясни, на каква система за сигурност ще разчита България в бъдеще.

На кого вярват и на кого разчитат пък в София – данните на социологическо проучване на МБМД, цитирани от "24 часа", сочат, че 58% от анкетираните дават доверието си на Стефан Софиянски, Георги Първанов се радва на 52 на сто одобрение, а Петър Стоянов – на 41% одобрение от анкетираните. 27 на сто одобряват политиката на Сергей Станишев.

Той пък призна поражението в Невестино, разкрива "Труд". Интересни са две неща, които се откроиха – първо гласуваха 65% от избирателите и второ – в смятаната за червена община, червеният претендент остана на трето място, коментира "Дневник". Но всъщност, новата формула, която се прояви при този избор гласи – кандидат на БСП от НДСВ и СДС, обобщава "Новинар".

Това, което се прояви в събота срещу неделя пък бе умопомрачаващ нощен маратон, коментира "Труд". Английски диджей взриви Зимния дворец, почитателите на техномузиката заедно с диджея Карл Кокс преживяха невероятна вечер, отбелязва вестникът за организираното от "Метрополис" технопарти. Кокс класира това парти сред трите си най-добри изяви през последните години, цитира вестникът Ясен Петров от "Метрополис".