Радио Франс Интернационал - България Терорист ли е или не събутият на виенското летище Симеон Сакскобургготски?

Ще подкрепим ли нова резолюция на Съвета за сигурност за Ирак?

Закичваме София с руски и български знамена за посещението на Путин.

Първанов ще го дари с кавказки нож.

Виена, нима е терорист Симеон? С тази въпросителна излиза във водещото си заглавие днес "24 часа". Следва пояснението – На австрийското летище събуха обувките на премиера. Той е дисциплиниран, не би поискал промяна, каза говорителят му, допълва вестникът. Симеон по чорапи на летището във Виена, приглася "Труд".

На път за Съединените щати българският премиер бе третиран като подозрителен субект и бе накаран да си събуе обувките на летището във Виена. Изути бяха и министрите Паси и Свинаров, а обувките им – прекарани през скенера. На път за Съединените щати те изчакали огромна опашка. Багажът на военния министър пък бе обстойно прегледан. Проверяваме всички – ще събуем и австрийския канцлер, обявили от австрийското летище.

Причината обаче е по-друга – стара Европа събува нова Европа, обявява "24 часа" в редакционния си коментар. Това е една много неприятна форма на унижение, предназначена само за подозрителни лица, гавра на австрийската охрана спрямо българската делегация, която явно не крие нокторезачки в обувките си, а отива да подкрепи антитерористичната коалиция. Това добре се знае и случилото се затова трябва да се разглежда в контекста на грубия език на Жак Ширак, отсича вестникът. Стара Европа показва на Нова Европа какви ще са нещата в бъдеще, заключава "24 часа".

Това ще е поведението на Европа към нас. Колкото до Вашингтон - освен за подкрепа, Буш щял да натиска Симеон за смени в кабинета. Слабото българско правителство застрашавало интересите на Съединените щати в региона, разкрива "Новинар". А иначе Симеон мълча на отлитане за Съединените щати, като един истински майстор на нищоказването, допълва "Дума".

Посещението на Симеон Сакскобургготски в Съединените щати обаче е показателно. Подкрепяме Буш за атака и без резолюция в ООН, с въпросителна накрая обявява "24 часа". България може би ще подкрепи американска военна интервенция в Ирак дори и без резолюция на Съвета за сигурност, позволяваща това, цитира вестникът анализ на Асошиейтед прес.

България под нов натиск за Ирак в ООН. Съединените щати внасят резолюция, Франция – мерки. След Вашингтон премиерът може да посети и Париж, допълва "Дневник". И представя хроника на събитията в оставащите три седмици до войната, както обявява. Те са свързани и с фазите на Луната, графика на дипломатите и графика на военните. А дотогава България ще държи през започващата седмица поредния си изпит по дипломация, цитира вестникът коментара на Би Би Си, който визира подновения натиск, на който страната ни ще бъде подложена заради членството си в Съвета за сигурност.

Правителството трябва да свърши сега огромната работа и да реши дали и как България да гласува в Съвета за сигурност. Едно обаче е ясно, отбелязва "Дневник" – че не може да избегне ясно решение, а по-лошо от подкрепа на която и да било от двете позиции е изборът “въздържал се”. Защото той гарантира за в бъдеще сигурни шамари и от двете спорещи сега страни.

Същевременно янките ни пращат два Херкулеса в Сарафово, разкрива "24 часа". Първият US Херкулес кацна в Бургас, допълва "Труд".

Бургас обаче се оказвал крайно незащитен . Затова – 100 запасняци напират да го бранят, продължава разкритията "Новинар". Явно сърце мъжко, юнашко не трае да гледа как Саддам беснее, та затова вместо да си разказват спомени, 100 пенсиониран военни поискаха 10 БТР-а от държавата и автомати и тя можела да остави на тях грижите си. Е, похвално.

Любопитно обаче е друго, отбелязва вестникът. Как цялата страна живее вече с усещането за войната. И което е най-странно – че приемаме това за естествено състояние.

А цените скачат при война, обявява "24 часа", като се позовава на вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев.

Имало три сценария, с които правителството щяло да се опитва да смекчи удара, който страната ни ще понесе от евентуален военен конфликт. При успешен край на кризата пък имало големи шансове да си съберем част от иракския дълг.

Иракската криза обаче не представлява съществена заплаха за кредитния рейтинг на България, който в момента е ВВ, обявява "Пари", като се позовава на анализ на Fitch Ratings. Основните рискове за България е политическият натиск върху и вътре в правителството, което води до намаляване на фискалната дисциплина.

Това, което ни остава да направим, е да искаме като компенсация за позицията си по иракската криза Буш да ни даде нов план Маршал, само с който ще може да ни компенсира разлъката с Европейския съюз. А иначе – Русия е единственият печеливш от удар по Ирак, обявява "24 часа".

Путин обаче не ни носи подаръци. Ние обаче закичваме София с български и руски знамена, за да го посрещнем, разкрива вестникът. Даваме и хайдушка пушка за президента Путин, допълва "Труд". Първанов ще го дари с кавказки нож. Посрещаме обаче госта без митинг, допълва вестникът. Маргарита пък се връща за визитата на Путин, обявява "Новинар". 45% от братушките обаче не се сещали за нищо, когато им споменат България. 43 на сто не знаели името на столицата ни, а 11% смятали, че тя е Будапеща. Що така бе, братушки?, пита "Труд". Добре че президентът им идва у нас, та да опресни малко старите славни спомени.

Министърът на културата Божидар Абрашев пък, след като написа “Псалми за царя” и увертюра за НАТО, сега написал и симфония за Клуни. Вдъхновен от филма Соларис по романа на Станилав Лем, в който участва и Джордж Клуни, Абрашев написал симфония и сега възнамерявал да изненада актьора с колетче, в което му изпращал произведението си. “Защо да не го изненадаме с толкова подходящ подарък”, коментира вдъхновителката на идеята – съпругата Люлина.