Радио Франс Интернационал - БългарияВетото долу!

С четири мъртви души законът за приватизация приет.

Не сте междинна гара за нас, твърди руският президент Путин.

Ветото долу! С това лаконично заглавие "24 часа" отбелязва водещата за цялата преса тема – приемането на закона за приватизацията въпреки ветото на президента. Депутатите от БСП отказаха да гласуват отново поправките в закона за приватизация и застанаха прави край банките си в пленарна зала, отбелязва вестникът. Но ветото на президента бе отхвърлено и без тях. Само 127 души от НДСВ и ДПС участваха в гласуването, изтъква "Новинар". Целият дебат и гласуването по върнатите от президента текстове преминаха при неясен кворум в пленарната зала, добавя "Дневник". Фантоми отхвърлиха ветото, обяснява "Дума". С гласовете на четири “мъртви души” и двама донесени на ръце ветото бе отхвърлено, пише от своя страна "Новинар". И чужди карти против ветото на президента, изтъква "24 часа".

Лидерът на жълтите обаче оправда горещо гласуването с чужди карти, пише "Новинар". Ако на някой депутат му се приходи до тоалетната, не може ли да помоли колегата си да го замести? Нали няма да ме карате да обикалям из пленарната зала с цукало. Това изповяда пред смаяните репортери Пламен Панайотов, който бъбри с журналистите половин час, за да ги увери в своя човешки облик. Той дори призна, че е упълномощил Веселин Близнаков да гласува с неговата карта срещу ветото, ако случайно не е в залата, допълва "Новинар".

Е, обединиха силиците си – т.е. картите, и като мощно хилти го разбиха. И съдът пак бе изхвърлен с ритник от голямото раздържавяване, коментира "Труд" в редакционната си колонка. Нещо невиждано се случи в парламента вчера. Управляващото мнозинство, без да му мигне окото, погази конституцията, гневи се "Стандарт". Позор ! Болни и пияни вкара НДСВ в залата, за да наруши конституцията. Вицепремиерът Василев наведе вчера глава единствено при емоционалното изказване на бившия депутат от НДСВ Никола Николов, подчертава "Дума" без да се съмнява в липсата на морал. Отцепникът връчи на вицето еднопосочна резервация за самолет до Лондон на 8 март в 7.45.

Опозицията и президентът пращат на Конституционния съд прегласуваните промени в закона за приватизацията. Сините депутати отидиват още по-далеч. ОДС ще поиска оставката на председателя на парламента, съобщава още "Дума". Според "Стандарт", държавата остана без управляващи. Те нямат моралното право да взимат повече решения. А ако го правят, това няма да има никакво значение, заключава изданието. "Дума" обаче предпочита да се шегува с народните избраници, отразявайки завидната им “информираност” и “компетентност” в отговор на шегаджийски въпрос на репортер от радио НЕТ. Христина Петрова и Димчо Димчев са били помолени да коментират несъществуващата новина, че Джордж Буш е обещал 8 млрд. долара компенсация на България при срещата си със Симеон. Според Христина Петрова “това е един елемент към цялостния процес на присъединяването ни към НАТО и ЕС”. Според Димчо Димчев пък “това е един изключително важен въпрос за всички хора от планетата.”.

След откровенията на двамата политически колоси изданието фокусира вниманието към предстоящото посещение на руския президент Путин у нас. Българският национален интерес изисква да следваме в отношенията си със Запада и Москва политиката по формулата “и-и“, а не “или-или”, смята вестникът. Най-подготвен за посещението се оказва вестник "Труд", който единствен публикува интервю с руския президент, взето от екип на изданието в “Зелената приемна” на Путин – със статуите на четиримата руски императори в четирите ъгъла. “Не сте междинна гара за нас”, твърди пред българските журналисти Владимир Путин. Що се отнася до приоритетите по отношение на България, на първо място руският президент поставя икономиката. Тя е база на политиката, обяснява той. И допълва, но за такава страна като България, толкова близка за нас, всичко трябва да се намира в тясно взаимодействие.

"Труд" днес заема и извинителна позиция по повод публикуваните текстове уличаващи френския военен аташе Марк Ривейран и френския учител Перез, помествайки отговор на посолството на Париж в България. В него посолството държи да подчертае, че има прекрасни консулски отношения между двете страни относно всички аспекти на живота на българите във Франция и на французите в България. А що се отнася до двата случая – проблемите са частни, изтъкват от дипломатическата институция.