Радио Франс Интернационал - България 6 почивни дни по Гергьовден.

Българите - с най-ниски надници в Европа.

Шивачки работят за 29 лв. месечно в Костенец.

Джордж Буш: Българите обичат Америка.

"Галъп интернешънъл": 60 % от французите и българите са срещу войната в Ирак.

“6 почивни дни по Гергьовден” – ликува пресата. То си е пролетна ваканция, отбелязва “Труд”, ограждайки дните с червено кръгче върху календара – от 1 до 6 май. Ако, разбира се, правителството приеме утре предложението на Лидия Шулева, уточнява изданието. Това е твърде добре, пише “24 часа”, като се има предвид, че по Нова година почивахме 4 дни. Два от дните, отбелязва “24 часа” обаче ще се отработват през следващите съботи – 10 и 17 май. “Стандарт” направо говори за “6 дни лайф по Гергьовден”, след което в съседство публикува една далеч не толкова радостна информация – “българите с най-ниски надници в Европа”. От което излиза, че не е от много полза и работата по празниците.

И така – средно по 1.31 евро на час получават работещите у нас, пише “Стандарт”. Дори в Румъния доходите са по-големи – 1.51 евро на час. Нашата работна ръка, сочат евростатистиките, е 20 пъти по-евтина от тази в Швеция (28.5 евро на час). За сравнение с Франция – там тарифата за работа на час според “Евростат” е 24.3 евро.

“Труд” пък не крие смайването си от друга статистика – този път на ООН, в която България се посочва като една от най-бързо развиващите се икономики в Източна Европа. “Може и да е права световната организация да се радва на напредъка ни, коментира “Труд”. Ако прибавиш към кръглата нула дори процент развитие, все си е успех. Лошото е, че и пустите западноевропейци трупат в това време растеж, шегува се “Труд”. И след като привежда едно пресмятане на бащата на валутния ни борд проф. Стив Ханке, че с тези темпове ще ги стигнем за 125 години, пита: а микроикономиката?

Там явно нещата не са никак добре, ако се съди по първа страница на “Дума”. За “роби на 21 век”, говори левият вестник. Сиреч за шивачките от Костенец, където екип на КНСБ е показал пред журналисти фишове за месечни заплати в размер на 29 лв. А една от тях – Елена Струмина, свидетелства, че е работила 40 часа без прекъсване и накрая е получила 44 лв.

За пари ще протестират днес и работниците на “Хлебна мая”–Русе, това единствено по рода си предприятие в България, пише “Дума”, където новите собственици дължат на работниците си около 1 млн. лв.

“24 часа” продължава читателския си конкурс на тема: “Как България да изглежда по-добре в очите на света”. И след обсъждане на компютърни игри “Опознай България” и рекламни брошури, два думата на Маргарит Тодоров, президент на “Домейн Бойар”, който твърди: “Губим винената война за Америка”. Наистина има кампания за подмяна на френското вино в Америка, пише Тодоров. Но като специалист в бранша подчертава, че инициативата съвсем не е масова, а е на отделни собственици на магазини и ресторанти, патриотично настроени за войната с Ирак. И второ, подчертава президентът на “Домейн бояр”, при липса на реклама и стратегия, излишно е да се пресмятат някакви шансове на България в тази насока. Защото, подчертава, Маргарит Тодоров, ако някой измести френските вина в Америка, това ще е Австралия. А по отношения на рекламата, президентът на “Домейн Бойар” предлага нещо друго от френския опит – да няма акциз върху вината, а да се събира такса реклама. Така колкото повече се продава, толкова повече ще набъбва рекламният фонд.

В същото време “Труд” и “Стандарт” излизат на първа страница със снимки на американския президент Буш, под които четем негово вчерашно изявление. А именно – че има много европейци, които обичат Америка, казва Буш пред представители на 14 регионални щатски вестници. Но тези европейци живеят в Полша, Чехия, Румъния и България. Затова “24 часа” и “Стандарт” извеждат на първа страница заглавието “Буш: българите обичат Америка”.

После “Стандарт” привежда още акценти от изявлението на Буш: че Саддам искал са убие жена му и баща му през 1993 г. и че Ирак ще бъде ударен и дори без мандат на ООН. След което изданието препечатва на цяла страница статията на Гърш Кунцман от “Нюзуик” - “Българите – нашите най-нови приятели”. И в нея четем следното: “Вдигнете заедно с мен тост за нашите най-нови съюзници, пише Кунцман. Всъщност, настоява авторът, той бил доста по-напред, защото вече отворил бутилка “Шато Бояна 2000”, което нарекъл “негодникът на лозето”.

“Започнах да опознавам българските вина, отбелязва журналистът от “Нюзуик”, преди няколко седмици, когато французите се противопоставиха на САЩ в Съвета за сигурност. Но не ме разбирайте погрешно, пише Гърш Кунцман в “Нюзуик” – аз съм против войната с Ирак и мисля, че французите и германците имат основателни аргументи да се опитват да ни спъват, освен техния нормален антиамериканизъм. Което обаче, твърди журналистът от “Нюзуик”, не пречи на Буш да прегърне България, новия американски съюзник, която за разлика от Турция, която американците са искали да купят или Испания, която е със САЩ, защото иска да си върне на Франция, изглежда искрена страна на хора, с които може да се има общ език. След което авторът от “Нюзуик” се сеща за една прочута аксиома на Уил Роджръс (?!) “никога не съм срещал българин, който да не ми е харесал”, оценява българското сирене като по-добро от гръцката фета и обяснява тайната на българската кухня, която била в дунавската салата – много червени чушки и малко зелени домати.

Защото българите, пише Гърш Кунцман в последния брой на “Нюзуик”, се отнасят към патладжаните както Джордж Вашингтон към фъстъците”. (статия, която може да прочетете изцяло във “Стандарт”).

А иначе в българската политика всичко си върви привично, но с една новост – хора на Пламен Панайотов правят клуб КОЧ, пояснява “Дума”. Шеф на клуба на твърдото ядро в мнозинството бил Даниел Вълчев, а съкращението трябвало да означава – Клуб за общуване и чуваемост. Така ендесевейците, пише левият вестник, вече ще се делят на коч-ове и шестоаприлци. В тази връзка “Труд” цитира изказване на шестоаприлеца Кошлуков, който предполата, че “щом КОЧ ще се формира от пръчове, ще им трябват и кози, а в тази област той лично не бил специалист”. А “Стандарт” в коментарната си колонка пита: кога ще има и група ПОР – пак оплескахме работата. Или защо не ВОЛ – време за обявяване на лобитата – шегува се “Стандарт”. След което измисля и разшифровка на за клуб ПРЪЧ – приятели на разграбването и ъндърграунд приватизацията.

Изобщо за света бедността е по-голям проблем дори отколкото тероризма – заявяват в специално интервю за “Труд” Тео Хес и Мерил Джеймс - съответно президент и ген.секретар на световната агенция за сондажи “Галъп интернешънъл”, които са за първи път в България.

След което те дават данни от последното си ( представително за световните наглади) изследване по повод на войната в Ирак. Между 80-90 % от хората в света са убедени, че война в Ирак ще има в близките месеци, заявява г-н Хес. След което привежда и други данни – половината от хората по света обаче в никакъв случай не искат война. Най-силни били миролюбците в Швейцария и Аржентина – близо 90 %. След което – това е интересно – в Босна и Херцеговина и Нигерия – 84 %.

А данните в България и Франция според президента на “Галъп интернешънъл” също сензационно се припокриват. 62- 61 % от французите и българите са против войната. И само 30 на сто от французите и 20 на сто от българите били “за” военни действия.

А хората по света вярвали в ООН като в Бог – като институция, която стои над всичко останало - твърди Мерил Джеймс, ген.секретар на “Галъп интернешънъл” в специално интервю за “Труд”.