Радио Франс Интернационал - България Войната може да започне от Сарафово.

Американски компании ще изкупят дълга на България.

Отцепниците от НДСВ създадоха група НИЕ.

Проектът за медиен закон е пълна катастрофа, заяви европейският експерт Румпхорст.

Войната може да започне от Сарафово, правят заключение повечето днешни издания огласявайки предупреждението на иракския посланик Яхия Махди, направено в Бургас. Всички американски бази по света са застрашени от нашите удари, в това число и летището в Сарафово, заяви Яхия Махди, пише финансовият ежедневник "Пари".

“Срещу България няма да бъде вдигнато оръжие, но не мога да гарантирам, че американската база в Сарафово няма да бъде атакувана, защото войната ще започне именно от Бургас”, цитира "Дума" иракския дипломат. Махди пожела на България час по скоро да влезе в НАТО, за да спомогне за мирното решаване на конфликта, добавя "24 часа".

Изданието съобщава още, че Ирак е готов да преговаря за дълга към България дори в тази ситуация.

С друга информация за дълга разполага "Дневник". Източник е министъра на отбраната Свинаров. Според "Дневник" има голяма вероятност до края на годината американски компании да изкупят иракския дълг към България и по този начин страната да получи поне част от смятаните за несъбираеми вземания от около 1.7 милиарда долара.

Схемата е била договорена при посещението на министър-председателя Симеон Сакскобургготски в САЩ миналата седмица и вероятно потвърдена при последвалото контрапосещение на американския министър на търговията Доналд Еванс у нас. За уговорката американски фирми да изкупят дълга обаче от няколко дни се коментира на лондонските финансови пазари, отбелязва "Дневник".

Ако сделката, за която съобщи Свинаров, наистина бъде осъществена при примерна цена от 20 цента за долар номинал, срещу главницата от 1.1 млрд. долара българското правителство би получило около 220 млн. долара, пресмята издание.

По темата Ирак "Стандарт" добавя, че дипломат номер едно на България пропуска заседанието на ООН утре, тъй като заминава на еднодневно работно посещение в Португалия.

На откритото заседание на СС се очаква да бъдат съобщени окончателните данни от работата на оръжейните инспектори и позицията на България по втората резолюция зависи именно от този доклад, припомня "Стандарт" заявеното от говорителя на кабинета.

Вестникът се връща назад още по време на предизборната кампания през 2001 в Бургас, когато родният дипломат номер 1 заяви, че ще положи максимални усилия за това част от военните бази в този регион да бъдат трансформирани в бази на НАТО.

“Тук ще има бази, защото сме на фронта”, обяснява историкът Георги Марков в интервю за "24 часа". Първо, предстои да влезем в НАТО и смятаме, че ще влезем по лесния начин в ЕС. Но има една голяма въпросителна – ако това беше възможно, Турция отдавна щеше да е в ЕС, категоричен е професорът по история.

Според него шансът да запазим достойнството си между шамарите на великите сили е в умните политици, които биха могли да проврат нашите национални интереси между противоречията на великите сили. Засега нашите политици са на вълна тука има - тука нема. И затова от доста време насам присъстваме на инфантилни политически игрички – ще се делим, няма да се делим, ще правим НИЕ, вие, те, 6 април или 9 септември, коментира "Труд".

Отцепниците от НДСВ все пак създадоха група НИЕ, отбелязва "Дневник". НИЕ стана факт от втори опит, жълтите остават 109, уточнява "24 часа" и брои подмножествата в жълтата парламентарна група.

Смешно.

Смешен е и медийният закон, огласява "Труд" мнението на експерта от Европейски съвет за радио и телевизия Вернер Румпхорст.

Толкова смешен, че вероятно никой в България не иска да вслуша в съветите ми, споделя пред "Труд" поканения от президента Първанов експерт.

“Проектът за медиен закон е пълна катастрофа! Кой ще иска да инвестира при вас, ако това е духът на законодателната власт в България? Съветът ми към президента бе: Не подписвайте!, изтъква Румпхорст.

Наред с европейските критики, "Труд" подчертава и европейските похвали. Френският президент Ширак поздрави колегата си Георги Първанов за напредъка на страната ни. Париж и занапред ще помага за ЕС, уверява Ширак в телеграмата си за националния ни празник.

След трети март идва 8 март. Оказва се, че този празник е ценен за това, че точно по това време търговците продават най-много. Настъпва “истерично” пазаруване на букети, което не може да бъде достигнато нито по време на Цветница, нито за първия учебен ден.

Противно на очакванията по-изгодно от финансова гледна точка е да купите хубав епилатор или хидромасажна ваничка, отколкото да поръчате букет цветя, съветва "Труд". Заведенията също няма да пропуснат възможността да спечелят. От горещ стриптийз до романтични серенади на ухо са офертите за осмомартенската нощ.