Радио Франс Интернационал - БългарияВъншно министерство евакуира мисията ни в Багдад

“Няма да удряме България дори и при война” - Яхия Махди

Стартира играта "Познайте хода на Симеон"

Днес се открива 7-то издание на София филм мест

Външно министерство евакуира мисията в Багдад, обявява "Дневник" водещата за всички вестници новина днес. Връщаме всички българи от Ирак, Евакуират нашите от Ирак /с удивителна накрая/ и Посолството ни в Ирак се връща - пригласят "Стандарт", "Труд" и "24 часа". На закрито заседание правителството реши да бъдат незабавно евакуирани всички наши служители в посолството в Багдад. Според изпълняващия длъжността посланик на България в Ирак обаче това било невъзможно да стане, тъй като няма транспортни връзки, които да осигурят светкавична евакуация, позовава се на Свилен Божанов "24 часа".

Иракският посланик у нас Яхия Махди пък уточнява изказването си от миналия ден. “Няма да удряме България дори и при война”, цитира го "Труд" на първата си страница. "24 часа" публикува обширно интервю с Махди, в което той допълва – “Няма да удряме Бургас! Там ще ходим на плаж. Ние само искаме да защитим нашата страна. Пък и защо да удряме Бургас? Този град е на 2500 километра от Ирак. Надявам се обаче американците да не пуснат случайно някоя от техните ракети в Бургас и да кажат, че ние сме го направили. Освен това ние не считаме Сарафово за американска база”, допълва той.

Министър Свинаров обаче нарече Яхия Махди пратеник на терористична държава, отбелязва "Дума". Посланик Махди се държи като терорист, допълва Стандарт думите на министъра. “В името на добрите отношения всеки трябва да се съобразява какво говори”, коментира самият Махди в интервюто за "24 часа". Българският министър на външните работи реагира остро на изказванията на иракския посланик. Ние няма да коментираме как трябва да се държи един посланик, отбелязва "Пари". Въпросът обаче сега е защо самият Паси и Свинаров реагираха тъй дипломатично. Нямаше подобна реакция например, когато US-посланикът открито се намесваше във вътрешните ни работи с упреци за българската приватизация и срещу главния прокурор на република България, припомня вестникът. Така че, единственото, което може да се каже за призива на Паси Махди да си мери приказките е – извинете, но това се отнася и за вас!, заключава Пари.

Колкото до американския посланик у нас – “Дните на Саддам са преброени” категорично обявява Джеймс Пардю в интервю за "Труд". Войната започва на 17 март, подкрепя версията му "Дума" като се позовава на "Дейли експрес". Залогът за подкрепа на Съединените щати обаче е висок, обявява вестникът като се позовава на анализ на "Асошиейтед прес". Рисковете за България и нейните граждани са огромни.

Лесно е да се предположи, че позицията на страната е резултат от поддаването на министър-председателя Симеон Сакскобургготски на натиска на испанския премиер Хосе-Мария Аснар, приглася "Правин Банкер", издател на бюлетина "Файненшъл нетуърк" в анализ за "Дневник". Сега България се отчуждава едновременно от Германия и Франция, което вероятно ще има сериозни последици. А всички знаем, че французите имат дълга памет, предупреждава "Банкер". Освен това сега Ширак има идеалното извинение да забави влизането на страната в Европейския съюз, допълва той в своя анализ озаглавен Безразсъдна България, триумфираща Франция!

С вота си в ООН България обаче нахлува на пазарите на Съединените щати, пък според коментар на "Асошиейтед прес", публикуван в "24 часа". Вероятно България, която подкрепя позицията на администрацията на Буш ще бъде дарена с желания статут на пазарна икономика.

София се надява на 30 цента за долар от иракския дълг, цитира от своя страна заместник-финансовия министър Красимир Катев вестникът.

Плащат ни 280 хиляди долара всеки месец за използването на летището в Сарафово, пък обявява военният министър Свинаров в интервю за същия вестник. Колкото за кацането на летището на два бойни щатски хеликоптера, което е в нарушение на разрешението, дадено от България там да има до 18 самолетни цистерни, той заявява – “Много пъти говорим кой трябва да ви отговаря на тези въпроси. Не съм аз. Не следя въздухоплавателните средства, които преминават границата. Това е задължение на ръководството на въздушното движение”, допълва Свинаров.

Какво следи и каква пък е играта на Симеон Сакскобургготски. За пресата, очакваща нетърпеливо настъпването на 6 април, когато ще се навършат 2 години от обявяването на прословутата програма 800 дни, следващият ход на премиера е неразгадаем и обвит в мъгла. Затова и "24 часа" стартира игра с читателите си – "Познайте хода на Симеон".

НДСВ бистри оставки на трима министри, повдига леко завесата "Труд". Депутати подгонват министри. Премиерът умувал дали да поиска оставката на Герджиков, допълва "Дума" във водещото си заглавие. НДСВ пък се цепи по интереси. И изобщо партията е като гевгир – шурти от всички страни. Освен това положението можело да се сравни и с Туин пийкс – нищо не е това, което е, коментира "Труд". На втората година българските парламенти започват да преструктурират, открива взаимовръзка "Стандарт". Колкото до новата парламентарна група НИЕ – тя била като 10 малки негърчета. И като цяло не е трудно да бъдат разкрити клубните стратегии на депутатите, допълва "24 часа". 6 април – красота, КОЧ – опит, била формулата според вестника. В КОЧ се били вдъхновили и затова седнали да избират между пръчове и сърнички, за да обозначават други малки групи в парламента. А на поредната сбирка депутат заявил – всички министри да минат на изпит за работата си. Ние ги избрахме и ние можем да ги свалим, заканил се той между две глътки.

Вие пък може да изберете да се включите в киномаратона "София филм фест", който започва днес, както обявява "Дневник". Тази вечер седмото издание на феста се открива в НДК с филма на финландския режисьор Каурисмаки “Мъжът без минало".