Радио Франс Интернационал - България Резстреляха президента на MG холдинг Илия Павлов

Премиерът вини всички освен себе си в критична реч пред жълтите депутати и министри

Натискаме Ангола да гласува за удар в Съвета за сигурност

Всички се съпротивляваме на дивотията, която ни атакува от цял свят - Отар Йоселиани

Разстреляха Павлов, най-богатият българин убит с един куршум – "Труд". Президентът на MG холдинг Илия Павлов убит в сърцето с един куршум – "24 часа". Убиха в сърцето Илия Павлов, бизнесмени и политици потресени от разстрела – "Стандарт".

Пресата реагира светкавично на новината и повечето вестници извеждат на първите си страници с огромни букви убийството на Илия Павлов.

"24 часа" отделя три специални страници на Екзекуцията без заглушител, както озаглавява очерка си. Вестникът разкрива, че всички полицаи, които се появили на местопрестъплението, изглеждали шокирани. “Нямаше сигнали, че се готви нещо. Павлов не е участвал скоро в конфликтни сделки”, цитира вестникът висш полицай. И припомня, че за последно публично Павлов говори на процеса за убийството на Луканов.

Обявиха го за 8-ми сред най-богатите в Източна Европа, припомня "24 часа" класацията на полското издание Впрост, което направи класация на най-богатите хора в региона за 2002-ра година. Името му се среща в над 55 фирми, допълва вестникът.

“Съжалявам много”, цитират всички вестници изказването на премиера Симеон Сакскобургготски след новината за убийството на Илия Павлов.

И още съжаления, обвинения и заплахи от страна на Сакскобургготски вълнуват пресата. Симеон: търпението ми свърши, цитира "Стандарт" изказването на премиера пред депутатите от НДСВ и министрите от кабинета му. Свърши ми търпението! Решенията на НДСВ са задължителни, скръцна със зъби премиерът на своите депутати, допълва "24 часа". Симеон нарочи трима министри.

На извънредното заседание в НДК премиерът критикувал Пламен Петров, Димитър Калчев и Георги Петканов, без да споменава имената им, пояснява "Дума".

А "Труд" обобщава – в критична реч пред жълтите депутати и министри премиерът вини всички без себе си. В убийствената си реч премиерът посече отцепниците и инакомислещите.

А за резултатите от управлението той обвини всички, без да каже дума за себе си, допълва вестникът.

След речта му Весела Драганова подаде оставката си като зам.-председател на парламентарната група на НДСВ. Тя обвинила ръководството на групата в тоталитаризъм и предложила НДСВ само да предизвика предсрочни избори, разкрива "Дума".

Таен кръг окупира цялата власт, цитира "Стандарт" Драганова. Без да ги назовава, премиерът разкритикува и министрите Пламен Петров, който гравитира около Кошлуков, Димитър Калчев, заради “контактите с ръководствата на други политически сили” и Николай Василев зарази политическите прояви в страната и чужбина, допълва "Труд".

А за по-любопитните – всички вестници публикуват цялото изказване на Сакскобургготски.

Именно неговото посещение в Лисабон пък подготвя министър Соломон Паси, разкрива "Труд". Поводът - Натискаме Ангола да гласува за удар, допълва "24 часа".

България и Португалия обмислят общ план за въздействие върху Ангола, която да подкрепи в Съвета за сигурност на ООН евентуален удар по Ирак. Това станало ясно, според вестника, от посещението на външния ни министър в Лисабон.

Паси бил натоварен от Съединените щати със задачата да посредничи в убеждаването на Ангола, която е сред колебаещите се страни-непостоянни членки на Съвета за сигурност.

Счита се, че Португалия има големи възможности за въздействие върху бившата си колония.

Кореспондент на португалската агенция ЛУСА пък цитирал изказването на иракския посланик в София Яхия Махди, че България е застрашена и попитал Соломон Паси как страната ни ще се пази от Саддам Хюсеин по време на войната. На което той отговорил – “Ние сме готови да се защитим, ако бъдем нападнати, освен това получихме гаранция от президента Буш, че Съединените щати стоят зад приятелите си”.

Багдад обаче имал ракети, които стигат до България, цитира "Дума" статия на румънския вестник "Зиуа".

“Ако можехме, щяхме да ударим Съединените щати”, пък признава в поредното от серията интервюта, давани през последните дни за вестниците, иракският посланик у нас Яхия Махди.

На въпрос на "Труд" за обсъжданите възможни сценарий за предотвратяването на войната, той отговаря: “Има по-добър сценарий – да се махне Буш. Тогава целият свят ще се отърве от злото.

Преди седмица Буш се свързал с президента Жак Ширак и му казал – "Ние няма да забравим и няма да прощаваме! Това означава ли, че Ширак трябва да се махне от власт”, допълва Махди. “Светът трябва да работи за премахването на ембаргото. Тогава и България ще бъде в челото на списъка от държави, на които ще се издължим”, заявява още Яхия Махди.

Европа притежава вкус, определящ за главно качество на човека неговата духовност, споделя в интервю за "Стандарт" известният грузински режисьор Отар Йоселиани. Всички се съпротивляваме на дивотията, която ни атакува от цял свят. Съпротивляваме се чрез нашите работи и верността към нашето наследство.