Радио Франс Интернационал - БългарияКриза в държавата!

Актриса и гимнастичка в листите на Софиянски

Битката за гласа на България в ООН се ожесточава

Криза в държавата!, лаконично обобщава в челното си заглавие "Труд" заявеното от вицепрезидента Марин два дни след показното убийство на Илия Павлов. Има опасност политическата и икономическата криза да се задълбочат, ако не се овладеят процесите, отбелязва казаното от вицепрезидента изданието, добавяйки, че неговото обяснение за убийството е “непримирими интереси между групировките”.

Разстрелът на Илия Павлов затъмни кризата във властта, е мнението на седмичното издание за анализи на вестник "Пари", "Пари Плюс". Може би преходът наистина свърши, щом като започнаха да си отиват главните му герои. Отстраняването на играч от такъв мащаб може и да е по икономически подбуди, но безспорно ще размести пластове в политическия ни пейзаж, управлението и бизнеслобитата, прогнозира изданието. Бизнес-интереси в газовия бизнес са една от основните версии за убийството на Павлов, посочва "Пари", позовавайки се на полицейски източници. Ако Павлов има сериозни врагове, то те са от времето на трите газови войни, който той води, коментира пред "Труд" анонимен антимафиот.

Изненада поднася "24 часа", твърдейки, че Павлов се върнал в газовия бизнес преди месец, когато изтекло “джентълменското ембарго”, продължило 5 години над Павлов. Забраната, според източника на "24 часа" била наложена, когато той напуснал “Топенерджи” и се разделил и със Сашо Дончев от “Овергаз”.

Към бизнес-интересите като вероятна хипотеза насочва и "Дневник", цитирайки главния секретар на МВР. Ген. Борисов намеква за две основни линии. Първата се основава на изострената напоследък конкуренция между MG корпорация и варненската група ТИМ, набираща все по-голяма мощ в национален мащаб. Втората основна хипотеза е свързана с апетитите на Илия Павлов в енергетиката и амбицията му да си възвърне предишните силни позиции в газовия бизнес.”Убиха го за нещо, което предстои”, твърди пред "Стандарт" адвокатът Тодор Батков. Не е изключено покушението срещу Павлов да е свързано и с предстоящия конкурс за “Мис България”, предполага "Новинар".

Вестникът обаче насочва вниманието към опитите за летене на Илия Павлов в политиката. Сред неговите хора са министърът на държавната администрация Димитър Калчев, съдружник на Павлов в една от фирмите му. За мултидепутати се спрягат Борислав Ралчев, Камен Влахов, шефът на НС Огнян Герджиков и Нонка Матова. Световната шампионка по стрелба Нонка Матова е призована от "24 часа" да помага при разследването. Стрелецът4 по нейното експертно мнение, не е голям професионалист. Той не е на олимпийско ниво, а най-вероятно кандидат-майстор или майстор на спорта, заявява Матова.

Убийството на Илия Павлов се разследва от най-добрите експерти и следователи, пише "Стандарт". По случая работи целият Институт по криминалистика на МВР. На крак е вдигната и цялата полиция в страната. На всеки час регионалните дирекции докладват в НСБОП. Вече се прави фоторобот на снайпериста. Според вътрешния министър има свидетели, но няма основна версия, съобщава "Стандарт". Смъртта като PR кампания, заключава Анна Заркова пред "Труд". Впрочем приживе босът на “Ем Джи” корпорация си заслужи май слаб две на оня урок по биология, който учи, че откъснеш ли опашката на гущера, той се сдобива с нова. Но това е друга тема.

Погребват Илия Павлов в петък, известява "Новинар". Бордът решава днес кой ще ръководи “Ем Джи”, отбелязва "Труд". Със снимка на Дарина Павлова на първа страница "24 часа" е сигурен, че това е човекът, който е най-запознат с бизнесделата на корпорацията, особено в чужбина, и притежава най-големи дялове. Впрочем покрай убийството на Илия Павлов, възникна въпросът – как и с кого властта ще преговаря, кои са всъщност легитимните структури на бизнеса у нас?, отбелязва в интервю за "24 часа" социологът Кънчо Стойчев. Часът е точно 12. Или сега ще се извършат промените, или ще бъде пропуснат шансът управлението да продължи успешно, твърди директорът на BBSS “Галъп”. Премиерът да махне министрите Паси и Петканов поискаха вчера БСП и НИЕ, посочва в тази връзка "Новинар".

В същото време Стефан Софиянски обяви намерението си да се бори за трети мандат, изтъква "24 часа". Битката за местните избори позволява близки до партиите фирми да припечелят някой лев – от печатане на плакати, от консултации и т.н. А какво наистина искат техните симпатизанти? 50 на сто от сините считат, че СДС трябва да подкрепи Софиянски без първични избори. От симпатизантите на НДСВ също повече от половината предпочитат или Софиянски да бъде подкрепен директно, или да се участва в първични избори. Актриси ще правят избори, пише "Стандарт". Секссимволът на българското кино Аня Пенчева и златното момиче на художествената ни гимнастика Илияна Раева са кандидати за общински съветници от партията на кмета Софиянски, отбелязва "Новинар".

Битката за гласа на България в ООН ожесточава. С това заглавие "Дневник" акцентира върху решителната седмица на иракската криза, в които навлизат ООН и позицията на България в Съвета за сигурност. Вашингтон обаче даде да се разбере, че и без резолюция е готов да атакува Ирак с т.нар. коалиция на желаещите, изтъква изданието. Предавайки информация на АФП вестникът пише, че САЩ и Велокобритания смятат да превземат иракската столица Багдад за 72 часа от началото на войната. А ако се съди по прогнозата на ВВС, която публикува "Новинар", войната почва на 12 март.