Радио Франс Интернационал - БългарияПрезидентът свиква КСНС заради Ирак, премиерът не е съгласен.

Симеон Сакскобургготски: "Всичко е пресметнато и се обсъжда както трябва".

Заваряват язовирни шахти заради терорсти, луд отвлече бързия влак за София.

Половината от българите не одобряват външната политика на правителството.

в. "Стандарт": от 1 май държавата се закрива.

Светът тръпне в очакване на войната с Ирак, у нас гърмят гаубиците – убеждава ни “Труд” в снимка от първа страница. След което изданието пояснява – спокойно, става дума само за празник, вчера беше Ден на артилерията.

Ала войната (дори предстояща) си тътне по страниците на пресата. Президентът свиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) заради Ирак, твърди “Новинар”. Целта на държавния глава – да се обсъдят рисковете за България от военен конфликт в Ирак. “Военна опасност няма, но потенциални рискове съществуват”, е заявил вчера президентът. В. “Пари” обаче твърди друго – "Първанов свиква съвета заради Ирак, но Симеон не иска”. Междувременно премиерът Сакскобургготски, уточнява “Пари”, е казал, че едва ли ще е нужно такова свикване на съвета, ако той ще обсъжда позицията ни по втората резолюция, защото тя била ясна. Говорителят на Външно министерство, четем в изданието, е заявил, че още първата резолюция за Ирак допуска военна намеса, а началникът на ГЩ ген. Колев смело е заявил, отбелязва “Пари”, че можем да предложим 500 казарми за бази на САЩ.

И ако на политиците всичко е ясно, какво мислят хората, пита се “Дума”. След което превръща във водещо заглавие данните от социологическо изследване на агенция “Скала”, поръчано от информационната служба на правителството. А ето и данните: 48.4 % от хората смятат, че външната политика на сегашното правителство не отговаря на националните ни интереси. Само 14.3 % от анкетираните одобряват външнополитическият курс на страната.

А как още се готвим за войната? “Заваряват шахти заради терористи” – с това водещо заглавие излиза “Труд”. Електроженисти, съобщава “Труд”, обезопасили язовир “Среченска бара” край Берковица. Защо точно него не е ясно, гадае изданието, но шефката на местното ВиК била категорична, че е заради заплаха от терористи. “Среченска бара”, пояснява изданието, е основно водохранилище за Монтана и Враца и от него пият вода 200 000 души.

“24 часа” пък избира още по-необичаен ракурс към войната, излизайки със следното заглавие на броя си: “Решете за Ирак, мислете за Либия”. Става дума за откъс от писмо на сина на Кадафи, Сейф ал Ислам, до Соломон Паси, в което четем следното: “Скъпи приятелю Соломоне, като оставам настрана твоята загриженост за съдбата на обвиняемите по делото за СПИН българи, не мога да не изразя още по-голямата загриженост по повод надвисналата над иракския народ заплаха от война, в която ще загинат стотици хиляди невинни”.

Министър Паси още не е прочел писмото, защото е в Япония, пояснява “24 часа”, но изданието е убедено, че при завръщането си той ще отговори на своя приятел “по соломоновски”. Изобщо всичко се заплита, пише още “24 часа” в редакционен анализ. “Един ден България се събуди, огледа се и видя, че е попаднала в центъра на световната политика – между шамарите, които си разменят великите сили. Сегашната иракска криза, убеден е “24 часа”, напомня същото разместване на шахматната дъска както през 1938 г., когато умря малката Антанта. И сега световните играчи осъзнават поновому интересите и приятелите си, рушат се стари коалиции и в пушилката НАТО се цепи, ЕС се клати, ООН се люшка, а САЩ се опитват да наложат хегемонията си върху света. Сегашната коалиция, пише “24 часа”, се гради около уж единствената световна свръхсила. Но в Испания антивоенните настроения са толкова силни, че правителството на Аснар ще падне на задаващите се избори. В Англия кабинетът Блеър пък се разпада заради разногласия по Ирак, констатира “24 часа” и стига до следното заключение: май останахме само двама неустрашими бойци против световния мир – Големия брат и малкото братче.” (оценка на “24 часа”)

“Всичко е пресметнато” – пише в. “Пари” и пита читателите си кой е произнесъл тази крилата фраза? Разбира се, Той, пише “Пари”, министър-председателяг на република България Симеон Сакскобургготски. Само той, когото българите припознаха като чудотвореца от Мадрид и който е в състояние да уверява, че в ситуация като сегашната “всичко е пресметнато и се обсъжда както трябва”. И още една препоръка на Сакскобургогтски, припомня в. “Пари” – да се придържаме към реална, а не към виртуална политика. Коя обаче е реалната, а коя виртуалната политика – гадае изданието. И стига до извода – реалната се прави от министър Паси, който след като представи личните си виждания като българска позиция, постфактум уведомява колегите си. Смешно би било, пише в. “Пари”, ако това беше пиеса на абсурда. Но “абсурдът Соломон Паси, настоява в. “Пари” е все по-реален, както и реална е датата 17 март, когато...”

“Няма да има война до края на март”, успокоява читателите си “Стандарт” (изявлението е на военния министър Свинаров, направено пред журналисти малко преди среща с президента). В момента, уточнил министър Свинаров, той заедно с началника на генщаба просто обсъждали потенциалните рискове. А такива май не липсват, стъписан е “Труд”, който посвещава цели две страници на темата “Как се краде влак?”. Да, да, не се чудете – влак. Достатъчно било да кажеш паролата “Аз съм майсторът на влака” и получаваш ключовете, пише “Труд”. Няма значение дали си луд, пиян, терорист или шегаджия. Този абсурд, отбелязва “Труд”, се превърна в реалност само преди два дни в Бургас – само на десетина километра от Сарафово. Един психично болен човек – 42-годишният шлосер от Стара Загора Милко Христов без проблеми похитил бързия влак за София. И дори подкарал композицията на червено, когато все пак бил разкрит. При щурма на локомотива един от полицаите бил ранен от странното оръжие на похитителя – кози рог.

“Забавното беше дотук, коментира “Труд” на вътрешните си страници. И пише, че нататък щеше да има кървав кошмар – обезобразени тела по траверсите, зачернени домове, сирачета – сякаш са малко в държавата. След което “Труд” стига до заключението, че е ясно каква е причината за всичко това – безхаберието в БДЖ и машинистът любител подкарал държавата.

А иначе властта все пак взима мерки – забраняват на полицаите да ругаят, уведомява ни “Новинар”. Стада дума за новия наръчник на МВР, 15 000 бройки от който, е заявил министър Петканов, ще се раздадат по цялата страна. В него пише, съобщава “Новинар”, че полицаят е длъжен: да избягва диалектен изговор на думи, да се обръща към гражданите на Вие, да не говори нито много бързо, нито много бавно. И най-важното – да се старае да избягва паразитни думи като “а—а, ъ-ъ, нали, значи, разбираш ли..”.

А за населението властта също е подготвила атракции, убеден в. “Дума”. Така например 18-те жители на с. Прилеп се готвят да хапват боб с принц Чарлз”. “Стандарт” съобщава, че принц Чарлз щял да дои крави в чифлика “Чукорово”, на 50 км. от Варна.

А покрай другото, отбелязва “24 часа”, медиите са атракция и за самите себе си. Освен покрай съдбата на БТА, вчера кипяха страсти около обсъжданията на медийния закон в МС и в присъствието на премиера. На дебата шефът на БНТ Кирил Гоцев емоционално поискал да си подаде оставката, ако пречи за изпълнението на медийния закон. Андрей Райчев пояснил, че са необходими обществени медии, защото няма кой да запознае населението с Моцарт и Бетовен. Маргарита Михнева директно попитала Симеон защо ченгета и кредитни милионери работят в телевизията и правят предавания (според нея такъв е Кеворк Кеворкян). А отговорът на Симеон: “Не трябва да се говори за хора, които отсъстват. Аз съм твърде добре осведомен, защото си мълча, е казал г-н Сакскобургготски. И допълнил: “Аз съм упорит, може да съм мълчалив и скучен, но идеите ми са ясни”.

“Държавата се закрива от 1 май” - е от ясното пък по-ясно водещо заглавие на днешния в. “Стандарт”. Аргументите: всички общини затварят врати, защото не достигат 100 млн. лв.

“Всички или са поразително оглупели или панически ги е страх или се правят на ударени” - твърди пък политологът Евгений Дайнов във в. “Дневник”, правейки “анализ на разпада по вестникарските заглавия”. Ако не беше така, настоява Дайнов, нямаше да ни залива поредната вълна, свързана с убийството на Илия Павлов, цепенето на НДСВ и удивлението, че всичко се разпада”. Това за разпада отдавна всички го знаем, отбелязва Евгений Дайнов и настоява, че то е ясно на поне всеки средностатически българин, чел вестниците за януари и февруари.