Радио Франс Интернационал - България Симеон: Няма да гоним иракски дипломати

САЩ ни канят да строим в Ирак

500 лева глоба за само дете вкъщи

Симеон каза “не” на Съединените щати. София няма да гони иракски дипломати, съобщава "Труд" от водещото си заглавие. Симеон: Няма да гоним иракски дипломати. Милен Велчев пък ще иска от Съединените щати компенсации за войната, допълва "Дума". “Това е въпрос на преценка. Откровено казано считам, че в двустранните ни отношения с Ирак засега поне няма никакви нарушения, които биха ни накарали да помолим иракските дипломати в София да напуснат”, заявил Симеон по време на посещението си в Тирана. Още умуваме, обаче намекнал външният министър Соломон Паси, разкрива "24 часа". “Едни държави изпълняват искането, други – не. Не виждам защо от това се прави скандал”, допълнил той. В неделя пък премиерът ще уточни с посланика ни в ООН Стефан Тафров позицията ни по предложената от Лондон резолюция на ООН за действията след войната.

Съединените щати ни канят да строим в Ирак, подема следвоенната тема "Стандарт". Локхийд Мартин идва у нас. Пускат ни на търгове за Ирак, приглася "Труд". Съединените щати предадоха на българското министерство на икономиката списък със секторите и проекти, в които наши компании могат да се включат при следвоенното възстановяване на Ирак. До 2 седмици българска бизнесделегация ще посети Съединените щати.

Още преди края на войната обаче жадни янки в Ирак чакат вода от Горна баня, разкрива "24 часа". Фирмата, която снабдява американската армия в Ирак с храна и вода била проявила интерес към горнобанската минерална вода. А иначе имаме възможност да участваме в проекти до 900 милиона долара за възстановяване след войната.

А за момента можем да участваме в щаба на коалиционните сили за ядрена защита. Пращаме 10 офицери за връзка в Тампа и Кувейт, отбелязва "Труд". Наш представител ще участва в щаба за химическа защита на коалицията, допълва и "Стандарт". Българската част още не е дислоцирана, но тя върви към региона, а не към бойните действия, така че нищо не се е променило, цитира от своя страна "24 часа" американския посланик у нас Джеймс Пардю. Вчера пък течеше изпит на доброволците.

Също вчера течеше бойкот срещу US стоките, отбелязва "Дума" на първата си страница. Иракският напън на БСП цели властта, обаче контрира "Стандарт". И предупреждава – струва си всяка партийна централа преди да излезе на сцената, да прочете едно-друго. Защото нечелите ги освиркват. Не само в Холивуд. Приликите в поведението на партиите с 1999-та година също не са случайни, приглася "Труд". И представя графично кой къде се е наредил в подкрепата си за войната в Ирак и позицията на Съединените щати. Това, което може да се каже със сигурност е, че ако се окаже, че България е направила верния избор, всички днешни противници на войната ще запеят друга песен и пак ще твърдят, че ако не са били те, позицията на България е нямало да бъде толкова правилната.

Колкото до въпросната позиция на България - С българите казахме на Саддам “Стига”, цитира "24 часа" интервю на американския държавен секретар Колин Пауъл. Те не били изолирани. Ние сме много доволни, че тези държави са в коалицията. С нас са Великобритания, Испания, Италия, Румъния, България, допълва Пауъл.

В историята обаче след един нов световен ред винаги е идвал друг. Векът на Съединените щати бе 20-ти век, а не както се надяват - 21-ви, разсъждава историкът професор Георги Марков в интервю за "Дума". Колкото до нас – ние щем не щем ще станем външната граница на Европейския съюз и на НАТО редом с една враждебна Турция.

Подкрепата ни за Съединените щати за войната в Ирак като една от причините за членството ни в НАТО обаче разцепи парламента. Ратификацията на договора разцепи политическите сили в парламента, отбелязва "24 часа". Червените скочиха срещу декларация на Соломон Паси, пояснява "Труд". Резултатът - три проекта за декларация, подкрепящи усилията на правителството по присъединяването ни към НАТО ще гледа днес Народното събрание, допълва "Труд".

Отново депутатите решиха – 500 лева глоба за само дете вкъщи, обявява "24 часа". Освен това, сурови наказания се готвят и за родители, пуснали децата си, които са до 14 годишна възраст да се разхождат по улиците без придружител. Ами хубава работа, ама депутатска, коментира вестникът. Защото идеята е просто тъпа, според "24 часа". И тя показвала формалистичното отношение, което част от народните представители имат към дейността, с която са се наели. Защото въведените супер мерки как ще се прилагат и как ще влязат в живота – това явно вече не е депутатска работа. И какво да правят майките без баби, пита "Труд". Ами да оставят децата си в парламента. То там бездруго си е детска градина, допълва вестникът.