Радио Франс Интернационал - БългарияЩе мръдне и нещо на 6 април. Не чакайте ремонт на кабинета, казва НДСВ.

Станишев: Симеон да се извини на 6 април.

БТА пак на протест пред парламента.

Речта на Молла Ахмед, която вся смут в държавата.

Залисани в Ирак няма да занемарим членството ви в ЕС, обещава Тони Блеър.

Ще мръдне ли нещо на 6 април? Този въпрос си задават днешните издания. Този кодов въпрос е модерен сред депутатите, пояснява "24 часа". В него се съдържат няколко конкретни питания: дали на втората годишнина от политическата си кариера Сакскобурготски ще направи равносметка на управлението си , ще ремонтира ли кабинета, ще смени ли Панайотов и ще спусне ли нова линия?

•“Очаквам премиерът сам да поиска вот на доверие, ако на 3 април Конституционният съд отмени промените в Закона за приватизацията”. Така вижда ситуацията Никола Николов, лидер на отцепилата се от НДСВ парламентарна група НИЕ. От ръководството на НДСВ дадоха контра, пише часовият вестник. Според заместника на Панайотов Владимир Дончев тази годишнина трябва да бъде отбелязана, но не от политически и държавнически аспект. Нямало основания една дата да се свързва с важни промени, свързани с управлението. Премиерът щял да държи реч, 2 години след като поиска властта разкрива "Труд", но все пак жълтите активисти не се наемат да прогнозират действията на лидера си. Тъй като на 6 април премиерът все още ще е на официално посещение в Румъния, той щял да се обърне към народа ден-два дни по-рано, посочва изданието.

Ако премиерът направи изявление, той трябва да се извини за това, че излъга българите на 6 април 2001 година, извежда в заглавие коментара на БСП лидера Сергей Станишев вестник "Дума". На церемония в НДК той и ръководителите на партиите от Политическия съюз “Нова левица” подписаха предизборно споразумение за участие в местните избори, съобщава вестникът.

Как обаче изглеждат нещата отстрани на вътрешнополитическите намерения. 64 % от българите отговарят по-скоро “не” на въпроса дали БСП като опозиционна партия може да предложи алтернатива на управлението на НДСВ, цитира вестник "Дума" резултатите от допитване на НЦИОМ. Пак според последното проучване на центъра 76 на сто от анкетираните смятат, че другата опозиционна сила СДС, не може да се справи по-добре с властта, в сравнение със сегашните управляващи. Същевременно 70 на сто от хората не са доволни от управлението на НДСВ. След 6 април ще останат още 177 дни от срока, който си постави премиерът, пресмята "24 часа". През изминалите 622 дни равносметката на управляващите е 100 процента изпълнена финансова програма.

Има и друга равносметка, която хората правят всеки ден, отбелязва часовият вестник. Непроменлив ръст на престъпността и корупцията, провал на съдебната система, плачевно здравеопазване и хаос в образованието. С най-ниски заплати сме сред страните кандидатки, според изследване на ЕС, допълва "Стандарт". Мизерията е само елемент от общата картина и прилича по-скоро на симптом на общото заболяване. Според изданието, бедността е истинската опозиция на кабинета. Особено дразнеща е мудността на кабинета да решава дори въпроси, които са изцяло в неговата компетентност.

Хубав пример е драмата с БТА, отбелязва "24 часа". БТА пак на протест пред парламента. Утре бетеанци пак се събират, докато групата на НДСВ заседава. Тогава парламентарните групи на НДСВ и ДПС ще решават кого да издигнат за генерален директор на БТА, съобщава "Труд". До момента има четири официални кандидатури. Те са на председателя на СБЖ Милен Вълков, издигнат от ПГ НИЕ и подкрепян от БСП, на Максим Минчев, пресдиректор на Атлантическия клуб, номиниран от жълтия депутат Кирил Милчев. Кошлуков и Нонка Матова независимо един от друг пък са внесли предложение за Яна Кожухарова, дългогодишен главен секретар на БТА. Царският депутат Атанас Щерев е номинирал бившия бетеанец Начо Халачев, изброява "Труд". Изданието допълва, че с най-големи шансове за поста е Максим Минчев.

Вестникът обаче поставя като основна тема речта, която вся смут в държавата. За първи път от 14 години демокрация у нас държавен чиновник от висш ранг си позволи публично да зове към етническо разцепление и да хули конституцията. В събота съпартиецът на Доган, забравил принципите на ДПС за толерантност и справедливост, тръгна да гони свещениците от Родопите, нападна и събратята си помаци, които са си запазили българските имена. Властникът поиска турският да е официален език за турците, българският – за българите! припомня изданието. И коментира - когато държавен служител насажда етническо напрежение – заплахата за националната ни сигурност като че ли е сериозна. В момент, когато всички гледат към Ирак и тръпнат да не пламне световна война между исляма и християнството, подобни речи са си провокация към етническия мир. В словото си Молла Ахмед заяви, че т. нар. възродителен процес продължава с пълна пара, добавя "Дневник". Самият Молла Ахмед окачествява казаното като плод на емоция на едно частно лице. Той вбеси Доган на рожденния му ден, изтъква "24 часа". Въпреки че си изпълнява стриктно задълженията зам. областният на Пазарджик Реджеб Молла Ахмед най-вероятно ще бъде уволнен. Днес министрите ще обсъдят поведението на държавния чиновник, съобщава часовият вестник.

Още по-далече отива ВМРО. Ръководството на войводите, както пише "Стандарт", дава вицегубернатора на прокуратурата.

Накрая като акцент към Иракската тема, която присъства по страниците на вестниците "24 часа" помества специалното изявление на премиера на Великобритания Тони Блеър. Залисани в Ирак няма да занемарим членството ви в ЕС обещава пред "24 часа" Блеър.