Радио Франс Интернационал - България Резил. Катастрофа с "Булгартабак".

Днес е Денят на лъжата.

Трусове у нас заради американските бомби в Ирак.

Провалът е водещата тема за изданията днес. В 16.35 часа взеха политическо решение. Взривиха и сделката за “Булгартабак” обявява "24 часа". Биха шута на “партньорите”, допълва "Стандарт" .“Няма нищо страшно, аз самият през живота си съм участвал в преговори за по-големи и по-важни сделки”, изтъква успокоението на премиера часовият вестник.

Резил. Катастрофа с “Булгартабак”, възмущава се "Труд" по повод провала на сделката за тютюневия холдинг след близо 7 месеца преговори. На първа страница "Труд" помества снимка карикатура на премиера Сакскобургготски с шапчица от пепелник и запалена цигара, а зад него недоумяващата физиономия на икономическия министър Василев : Царю, защо ги ручахме жабетата?

Причините, посочва изданието са: купувачът, който претендира да е собственост на Дойче банк –Лондон, поставя условия в ущърб на интересите на държавата. “Партньорите” настояли да изпадне изискването 5 години акциите на “Булгартабак” да не се продават и прехвърлят. Купувачът е искал да получи еднократно универсално разрешение от Агенцията за следприватизационен контрол да може да залага акциите на дъщерните дружества и тези на "Булгартабак холдинг", допълва "Дневник". Според неофициална информация целта е била срещу тези залози да се получи финансиране на сделката от "Банк Аустрия". Последното противоречи на условията по сделката, подчертава изданието. И още продължава Дневник: купувачът е настоял в случай на издаване на нови лицензи за производство на цигари да намалеят ангажиментите му за изкупуване на тютюн.

В своя стил премиерът обясни, че се обсъжда дали да се търси политическа отговорност за несъстоялата се сделка, без да се правят сензации и да се накърни достойнството на един или друг, допълва финансовият ежедневник "Пари". Изданието коментира ентусиазма на депутати и министри, който е същият, както когато оправдаха избора на този купувач за "Булгартабак".

Според председателя на Агенцията за приватизация Илия Василев е рано да се каже кога точно ще бъде открита нова процедура и дали това ще стане след преструктуриране на Булгартабак холдинг. За целта тепърва ще се прави анализ, отбелязва вестник "Пари". Оставка на Николай Василев няма засега, добавя "24 часа". “Щях да се учудя, ако това не се беше случило. Още когато стартира процедурата по продажбата на “Булгартабак” стана ясно, че това е корупционна сделка”, цитира "24 часа" коментара на Майкъл Чорни, който също имаше апетит към тютюневия холдинг. Продавачите на “Булгартабак” се опитаха да съчетаят две неща – продават холдинга на предварително набелязан купувач и да спазят доколкото е възможно и доколкото е прилично – уж демократична и прозрачна процедура на избор на същия кандидат, обобщава "Новинар". Резултатът от експеримента “Булгартабак” трябва да е един – оставки - на тези, които с тази пропаднала продажба направиха луд цял народ.

Забраниха въпросите към Сакскобургготски. Джордж Клуни поиска ръката на Катето Михайлова, Костов прехвърли парите си на Надка. Станишев оглавява челния отряд за превземането на Багдад, Елена Йончева му взема интервю.

1 април е денят, в който повечето от нас спретват кодошлйски номера на приятели и колеги. И очакват се нетърпение момента, в който жертвата се връзка, отбелязва "Стандарт".

"24 часа" обаче не се шегува като пише, че може да бъде предизвикана промяна в климата, ако Саддам запали всички петролни кладенци в Ирак. “Гаранции за сигурност особено в областта на метеорологията никой не може да ни даде. Когато се запали петролът в Кувейт, в Югозападна България до Благоевград валя жълт сняг. Това е факт”, уверява пред "24 часа" дългогодишният авиометеоролог Виолета Велева.

Бомбите в Ирак можели да докарат и земетресения на Балканите, твърдят румънски сеизмолози, които открили връзка между бомбените експлозии и земетресенията, допълва вестникът. Като доказателство за това твърдение учените от сеизмичната станция “Доктор Корнелиу Раду” във Вранча са регистрирали леки колебания под границата на обикновените земетресения.

Руски учени също предупредиха, че войната в Ирак може да докара глобална екологична катастрофа, изтъква "24 часа".

"САЩ се заразиха от изкушението да демонстрират военна мощ без съгласието на повечето си европейски съюзници. Това е опасно, изразява опасенията пред изданието депутатът актьор Стефан Данаилов. “Ами ако Америка поиска да свали правителството ни?", пита депутатът от “Коалиция за България”.

Външният министър Соломон Паси е спряган за временен губернатор на Ирак след падането на режима на Саддам, първоаприлски съобщава "Новинар".

Светът почита месец април като най-несериозен от памтивека, отбелязва "Стандарт". Все пак датата първи април като ден на лъжата е фиксирана от французите. Шарл ІХ без да се шегувал, преместил началото на новата година от 1 април на 1 януари, но французите продължили да си пращат лъжливи поздравления и да си изпращат шеговити подаръци.

Празникът наричан “първоаприлските риби” бързо завладява света. С една дума, както е казал Марк Твен, припомня "Стандарт", първи април е денят, в който си спомняме какво сме представлявали останалите 364 дни от годината.