Радио Франс Интернационал - България Иван Григоров "хвърли бомба" към премиера.

2.5 млн. евро подари вицето на "партньорите"

Вечерен час за децата под 14 години.

Бомби и БТР изпълват първите страници на петъчните издания. Четири съдебни палати бяха затворени вчера в страната, след нови заплахи за взривове от телефонни терористи, описва "Труд" бомбената епидемия. Само ден след като политическите сили се споразумяха за нов старт на реформата в правосъдието, конфликтът между съдебната и изпълнителната власт се разгоря с нова сила, отбелязва "Дневник".

Иван Григоров “хвърли бомба” към премиера, гласи водещото заглавие на изданието. "Министър-председателят, ако трябва, може да въведе военно положение, да постави около софийските съдебни сгради БТР-и, хора с маски, но трябва да се предприеме нещо, защото ситуацията ескалира до такава степен, че никакви обикновени мерки не могат да доведат до реалната възможност съдът да работи", цитира изданието заявеното от председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров. Острото изявление беше направено, след като за трети път тази седмица той разпореди Съдебната палата в София да бъде затворена заради бомбени заплахи, уточнява "Дневник". Труд извежда предложението на шефа на Върховния касационен съд - премиерът да дойде заедно с ръководството на МВР в 8,30 часа в понеделник в Съдебната палата, ако счита, че трябва да изпълнява своите конституционни задължения. “Неудобно ми е да каня Сакскобургготски в сградата на районния съд, защото сигурно трябва да си облече скафандър, заради условията на работа там, отбелязва саркастичното допълнение "Дума". Премиерът, който е в Страсбург, обаче отказа да каже дали ще отиде на срещата, изтъква 24 часа.

"Дума" пък отразява реакцията на главния секретар на вътрешното министерство : “това МВР е на всички, то не е на някой си, за да ме правите на маймуна.” Правосъдието в България е пълен цирк, коментира "Труд", като това не изненадва никого. Впрочем, в едно Григоров е прав: с тая работа трябва наистина да се заеме лично премиерът. Симеон е на най-отговорния пост. Нека да покаже, че е на висота. Дойде му времето не само да се обещава, а да се действа, заключава "Труд".

Някои хора получават алергия, щом се сетят за обещанията на царя от 6 април 2001 година. При партиите пораженията от шестоаприлския вирус са по-тежки : БСП посинява, а СДС почервенява от яд, пише Юри Велев в анализ за "24 часа", озаглавен “Добре че Априлската линия се разсъхна”.

Междуособиците пак отложиха създаването на ”6 април”, съобщава "Дневник". Изданието припомня, че сформирането на този клуб бе обявено на 3 март от Юлияна Дончева като “вътрешнополитически клуб за диалог в НДСВ, който да генерира идеи в царската партия”. Неофициалната информация на вестника сочи, че повече от 22-ма души са изявили желание да включат, но учредителите му все не успяват да се споразумеят кой да заеме лидерския пост във формацията. 6 април се спряга от "Стандарт" като ден на равносметка. “Продължаваме да правим грешки” , признава в интервю за вестника депутатката от НДСВ Румяна Георгиева.

Провалът със сделката за “Булгартабак” е поредното доказателство, че е назряло времето за радикални промени в правителството, цитира "Стандарт" и друг жълт депутат Димитър Ламбовски. Вестникът пише и за новия скандал покрай тютюневия холдинг. 2.5 млн. евро от хазната подарил Николай Василев на любимата си фирма “Табако кепитъл партнърс”. Това стана с решение на кабинета за спиране на сделката. Към него има споразумителен протокол между Агенцията за приватизацията и “Табако кепитъл”. Парите са депозитът на “партньорите” за участие в конкурса. По закон обаче, когато сделката се проваля по вина на купувача, депозитът остава в бюджета. Но Василев, изтъква "Стандарт", реши да им направи последен подарък. Лице и гръб.

В коментарната си рубрика вестник "Пари" отбелязва, че законът за закрила децата е много добър, при положение че има деца. Вечерен час за деца под 14 години въведоха вчера депутатите. След 22.00 часа родителите няма да имат право да пускат децата си сами навън. Ако не могат да излязат с тях, трябва да им осигурят пълнолетен придружител, обяснява депутатските промени "24 часа" и допълва: за неспазване на разпоредбата глобата за родители е от 50 до 500 лева. Вместо да се занимава с глупости, парламентът да вземе присърце демографския проблем. Че както върви скоро няма да има кой да гласува за него, коментира "Пари".

Кой от митовете за електронната музика би опровергал? обръща се с този въпрос "Дневник" към Ясен Петров. “Че тя върви с наркотиците - последният човек, който почина от наркотици, е басистът на групата The Who . Наркотици има навсякъде, отговаря Ясен, един от основателите на движението “Метрополис” и негов кръстник. Днес “Метрополис” навършват 7 години, но границата на тяхната музика е само въображението, отбелязва "Дневник".