Радио Франс Интернационал - България Метър сняг! Бедствие в Смолян.

Президентът и НДСВ притискат царя в ъгъла.

Как да се доберат фирмите ни до износ на вода за Ирак?

Метър сняг! Бедствие в Смолян, извежда във водеща тема "Труд" последствията от лошото време, което връхлетя страната. Има опасност обилният пресен сняг да отприщи лавините и те да тръгнат по склоновете надолу, предупредиха вчера спасителите от Българския червен кръст, пише изданието. В близките дни хората да се въздържат от туризъм и заради гъстата мъгла и ледения ураганен вятър, отбелязва вестникът.

И добавя - Смолян вчера обяви бедствено положение. Дебелината на снежната покривка в района надхвърли 1 метър. Шосетата до 7 села в Смолянско са непроходими и жителите им са откъснати от света.

Лошото време взе човешка жертва, добавя "24 часа". 66–годишен човек от пловдивско село Цалапица се удави в напоителен канал, затиснат от каруцата си. Заради снега до ранния следобед вчера в столицата станаха 79 леки и две тежки катастрофи с трима ранени, пише часовият вестник.

Атаката срещу премиера, която войната в Ирак временно отложи вчера се разрази с нова сила, отбелязва струпването на облаци над българския политически пейзаж "Новинар". Президентът Първанов и част от жълтата ПГ притиснаха в ъгъла премиера Сакскобургготски вчера. НДСВ да не носи името на царя и той да направи промени в кабинета и в програмата си. Този ултиматум поставиха депутатите Димитър Ламбовски и Христо Механдов в Стара Загора. Ако премиерът не ги послуша, 22–ма от НДСВ щели да напуснат мнозинството и да направят нова ПГ, изтъква Новинар във водещата си тема.

Кабинетът има нужда от оздравяване, премиерът да пренапише управленската си програма с по-реалистична, подчертава изданието казаното от президента Георги Първанов на традиционната му среща с медиите.

Президентът Първанов се обяви за промени в кабинета, настоя премиерът да посочи кой е отговорен за провалената сделка за "Булгартабак", поиска да види договора за продажба на БТК и предупреди американския посланик Джеймс Пардю да не коментира изказванията на държавния глава, обобщава "Дневник".

Няма място за предсрочни избори, нужно е оздравяване на властта, извежда като акцент позицията на президента "Стандарт". Държавният глава определи като “Шок и ужас” ситуацията в здравеопазването, подчертава "24 часа". Той призова правителството да се вслуша в лекарите, които се стремели не към по-високи заплати, а към защита на пациентите си. Запитан как върви диалогът му с правителството президентът призна, че общуването му с премиера има “нисък коефициент на полезно действие”.

Говорят, но не се чуват, коментира "24 часа". Хората гледаха на обещанията на Симеон не като на политически, а като на личен ангажимент, вметва "Дневник" казаното в интервю за вестника от социолога Антоний Гълъбов.

Изданието определя оценките на държавния глава за състоянието на изпълнителната власт и необходимите промени като не особено отличаващи се от изразените преди месец и половина. В средата на февруари той критикува правителствената политика, но подчерта, че "изборите до дупка" не са най-доброто решение за преодоляването на проблемите, припомня изданието. Вчера той отново изтъкна, че особено при войната в Ирак за България най-важното е да съхрани политическата стабилност, но каза, че конфликтът не бива да служи като алиби на министрите, пише в заключение "Дневник".

И докато световните пазари “сложиха край” на войната в Ирак, след като доларът поскъпна, а петролът е на четиримесечното си дъно, както отбелязва "Дневник", българската рота излита от Сарафово до 48 часа, съобщава "Труд." Рейнджърите отиват в туристически район. Те ще бъдат по-близо до Аман, отколкото до Багдад, посочва вестникът позовавайки се на свои отлично осведомени източници в Йордания. Влизаме в Багдад и като пазители на мира, допълва същото издание.

Според военен № 1 ген. Колев вече са започнали разговори и консултации на различни нива за следвоенното участие на България в поддържането на реда и стабилността в Ирак.

Родни безработни може да работят по възстановяването на следвоенен Ирак, известява "Новинар". Ако български фирми получат поръчки да участват във възстановяването, лично вицепремиерът Лидия Шулева ще настоява да включат безработните сред гастарарбатейрите, разкрива изданието.

Как да се доберат фирмите ни до износ на вода за Ирак? На този въпрос търси отговор "Труд". Американската агенция за международно развитие избра няколко големи щатски фирми, които пресяват оферти от цял свят. У нас новите възможности за износ на минерална вода разпалиха страсти. Според шефа на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Милчо Бошев държавата може да помогне на производителите ни да излязат на иракския пазар чрез гаранции от Агенцията за експортно застраховане.

“Съмнявам се, че българска фирма ще участва във възстановяването на Ирак дори като поддоставчик” , изразява скептицизма на българския бизнес в лицето на шефа на “ДЗИ-Росексим” Емил Кюлев, цитиран от "24 часа".

Според бившия финансов министър Стоян Александров нашите фирми не са конкурентноспособни, посочва часовият вестник.

Невестино обаче вече печата етикети на английски за водата. Работниците изпълняват еднократна поръчка за доставка за 10 млн. бутилки минерална вода за Кувейт, изтъква "Стандарт".