Радио Франс Интернационал - България Оценките в училище незаконни.

Откриха за какво да пишат шестици. За отличен трябва да знаеш, но и да можеш.

Нов клуб в НДСВ.

За 1 ден убиха 5 журналисти.

Оценките в училище са незаконни. С тази констатация днешните изданията отварят темата образование. Оценките в училище вероятно ще бъдат обявени за незаконни от съда, пише "Новинар". Причината е, че още през 1998 година МОН е трябвало да одобри наредба за критериите, по които се пишат бележките. Това обаче не е направено и досега, обяснява изданието. В държавните стандарти, които Атанасов въвежда, откриха за какво да пишат шестици, разкрива "24 часа". Според информацията на вестника държавни изисквания за оценяване на учениците ще има до края на месеца. С указанието учителите по-лесно щели да се ориентират кога каква бележка да пишат. За шестица например учениците не само трябва да знаят материала, но и да могат да го прилагат в практиката. Ожесточени спорове обаче имало в министерството за какво да се пише двойка. Засега надделявало по-благосклонното отношение, отбелязва "24 часа".

Учениците от 1,4 и 8 клас ще държат изпити в края на тази учебна година. Целта била да се провери дали действат новите учебни програми, допълва Труд. Но изпитите ще се държат не от всички ученици, а само от “представителна извадка” уточнява изданието. В момента изпитите се подготвяли от Института по образование и все още не се знаело какъв материал ще включват.

МОН пуска обаче новите конспекти за матурите, съобщава "Новинар". Програмите са по всички 16 школски предмета. Те ще важат за тазгодишните матури по желание и задължителните зрелостни изпити догодина. Матура и за първолаци. Така "Стандарт" коментира във водещото си заглавие идеята на просветния министър Атанасов. Абитуриентите, които искат да се явяват на матури по желание, трябва да подадат заявление в училището си между 15 и 22 април, допълва изданието.

И още един акцент по темата образование добавя "Дума" – учителите да оценяват проектите на учебниците и да решават кои да бъдат одобрени, предвижда проектът за нова Наредба за учебниците и учебните помагала.

Роми поискаха свестни учители от Симеон, огласява "24 часа" срещата на премиера с 10-ина ромски представители с цел разработване на програма за качествено образование на ромите. “Медиите изпращат само негативно-отрицателни послания за образа на ромите” извежда основното послание, отправено на срещата "Труд". Самоковските роми посрещнаха Милениума. Те празнуваха хилядолетието, откакто прадедите им дошли в Европа, отбелязва "Новинар" вчерашния Международен ден на ромите.

Вестниците отделят внимание и на новия клуб в НДСВ. 20 царски депутати обявиха, че създават клуб “Новото време” в НДСВ. “Нямаме за цел да се делим от партията. Искаме да въведем нов стил на работа – в диалог да се обсъждат всички предложения по проблемите, които решава мнозинството” лансира обясненията от името на учредителите "Стандарт". Прекръстиха “6 април” на “Новото време”, уточнява "24 часа". Симеон обяви, че бил в течението на създаването на клуба и не бил притеснен от него, отбелязва изданието. Участва ли България във войната? Този въпрос продължава да търси своя отговор, посочва "Труд".

Изданието цитира президента Първанов : “Във война сме!”. Шефът на ГЩ ген. Колев не знае, допълва вестникът. И поставя акцент върху задочните политически дебати между президента Първанов и лидера на СДС Надежда Михайлова. Все още не мога да преценя дали изявлението на Надежда Михайлова прилича на ранния Филип Димитров или на късния Иван Костов, отбелязва коментара на президента "Труд" по повод обвинението на Надежда Михайлова към Първанов в левичарски пацифизъм.

"24 часа" поглежда по-несериозно към властта. Синоптикът легенда Минчо Празников откри връзката между характера на времето и властта, съобщава изданието. При управлението на Жан Виденов често имаше силни гръмотевични бури” връща лентата назад синоптикът. Костов оглавил правителството при спокойно време. Но тази безметежност в атмосферата дала възможност на управляващите да натрупат капитали. Това предизвикало недоволство у хората и времето станало ноемврийско – мъгливо с ниска слоеста облачност и продължителни превалявания от дъжд. Сега според Минчо Празников пак ни налягат тъмни облаци. Слънце въобще не се вижда, заключава политикометеорологът.

За един ден убиха 5 журналисти връща се към реалностите на войната "24 часа". 2-ма испанци, германец, украинец и арабин са жертви на огъня в Ирак, подчертава изданието. Реагирайки на новината на агенциите, че по хотела на журналистите е стрелял американски танк, "24 часа" и "Труд" търсят за коментар от мястото на събитието специалния пратеник на БНТ Елена Йончева. “В момента, в който се чу експлозията, не предполагах, че е улучен хотела. Излязох на балкона. Оттам се вижда мостът, на който стоят тези огромни три танка. Видях, че от моста излиза гъст пушек” заявява журналистката за "Труд". “Взривиха стая три етажа над моята. Познавах убития испански журналист, изнесоха го разкъсан. В тази война няма правила. Досега журналистите смятахме, че сме на нещо като на театър, но ето че и нас ни засегна”, допълва репортерката за "24 часа".