Радио Франс Интернационал - България Ирак: краят на войната или началото на мира.

Инцидент с кореспондентката на БНТ в Багдад Елена Йончева.

Софийският транспорт днес вози без пари.

22-та депутати от клуб "Новото време" могат да бъдат изключени от НДСВ.

“Събориха Саддам” - пише “Труд”, потвърждавайки вестта, дошла след 21 дни война, чрез снимка на обезглавената статуя на иракския вожд. На снимката в “Стандарт” лицето на Саддам е обвито с щатското знаме. “Багдад падна” - категорични са “24 часа” и “Дума”. “Ерата на Саддам приключи”, е заключението на “Дневник”. След което пресата дава описание на ситуацията с думите– хаос, грабежи. “Войната може би ще продължи още няколко дни, отбелязва “Новинар” и коментира: ако има нещо по-хубаво от мира, това е краят на една война. Изданието си обяснява радостта около срутването на паметника на Саддам у иракчани с чувствата, които изпитвахме навремето при падането на Берлинската стена.

Войната в Ирак обаче се префокусира в днешната преса не толкова около срутената статуя на Саддам, колкото около инцидента с единствената българска журналистка на място – Елена Йончева.

“Елена Йончева – бита от араби”, с това заглавие излиза “24 часа”. И дава фактите: Елена Йончева тръгнала да снима вчера сутринта в центъра на Багдад заедно с група от 6 португалски журналисти. Група въоръжени иракчани обаче гръмнала гумите на автомобила им и под насочените дула на автомати, извлякла журналистите от колата. “Измъкнаха ме за косата, разказва Елена Йончева, иракчаните крещели: “Буш”, сочели към журналистите и ги ритали. За щастие бях с бронежилетка, не почувствах болка, разказва Йончева”.

От разказа на кореспондентката на БНТ става ясно, че са й взели паспорта, камерата и самолетния билет.

Втора група иракчани обаче спасила журналистите от саморазправа. Сред тях имало иракчанин, завършил преди двайсетина години икономическия институт “Карл Маркс” в София. Той осигурил на журналистите транспорт.

“Труд” не крие недоволството си от прения в парламентарната комисия по медиите, където по същото време избухнал скандал. Депутатът от СДС Панайот Ляков поискал да бъде извикан за изслушване генералния директор на БНТ Гоцев, за да даде обяснение какъв статут има Елена Йончева, направена ли й е застраховка, взети ли са мерки за сигурността й. Изслушването на генералния директор на БНТ е предвидено за следващата седмица. “Труд” обаче не крие негодуванието си от реплика на Панайот Ляков, в която той обвинява Елена Йончева в едностранчивост на позицията й. “Информацията, която получаваме от Йончева е едностранчива и отразява иракската позиция, настоява Панайот Ляков пред “Труд”. След което той допълва, че е много възможно Йончева да е подложена на официална иракска цензура, но трябва да знаем това със сигурност.

Ляков обаче задава и друг въпрос – близостта с лидера на БСП Станишев дали влияе върху позицията на Елена Йончева. И пак от страниците на “Труд” лидерът на БСП Станишев остро реагира и съветва Панайот Ляков той да отиде в Багдад и да изразява чиято си иска позиция.

А иначе днешната преса не крие смайването си от това, че днес можете да се возите в Софийския транспорт без пари. “24 часа”пояснява: причината е, че общината и областната управа се съдят дали билетчето е 40 или 50 ст. Няма да има контрольори днес, категоричен е Стефан Софиянски пред “Новинар”.

“Труд” обаче допълва – мерките на областната управа поставят под въпрос заем от 35 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. Кметове от цялата страна решили да протестират днес символично срещу финансовата политика на правителството.

А напреженията вътре във властта тлеят. Възможно е 22-та депутати от “Клуб новото време да бъдат изключени от НДСВ?” - пита “24 часа”. Хипотезата е изказана вчера от зам.председателя на НДСВ Борислав Ралчев.

Правителственият говорител Цонев пък препоръчва вчера на президента Първанов да не се грижи за доброто здраве на кабинета, понеже не е доктор, подчертава часовият вестник.

“Труд” коментира, че “сини и червени чакат жълтия разпад и атакуват властта със стари муцуни”.

Пред “Дневник” заместник-председателят на сините Пламен Орешарски също прогнозира възможни предсрочни избори.

В. “Пари” подчертава, че всъщност новото време се оказа 65-годишен старец. Няма шега, няма измама, пише изданието. Защото за първи път терминът “Ново време” е лансиран през 1938 г. в тогавашните издания “Слово” и “Отечество” от група хора от тогавашните партии, които участват във властта чрез подставени лица. И тогава напористи хора издигат мажоритарен елемент в предстоящите парламентарни избори.

Днес някой се опитва да реанимира понятията, пише “Пари”, като причината била, че сегашните “нови” явно просто не знаят, че топлата вода е вече открита. И дори е вече изтекла, за което те вече са виновни.

“Ще бъда щастлив, ако във всеки български дом има по един зареден пищов”, цитира “Новинар” думи на царския депутат Недялко Калъчев, казани вчера от парламентарната трибуна. Това, според представител на жълтото мнозинство, щяло да изравни всеки български гражданин с властта.

“Малко закони, но пищови - бол”, посвещава на темата редакционният си коментар “Стандарт”.

А от страниците на “Труд” известният телевизионен журналист Иван Гарелов анализира войната с думите: Днес - утре поредната битка завършва. У нас обаче българите продължават да воюват – всеки срещу всеки. И това е война, пише Иван Гарелов, в която бандитите се превръщат в национални кумири, старците ровят в кофите за боклук, колкото по-голяма е една кражба, толкова по-недосегаеми са крадците. Всичко, което показва, че сме много далеч от един “оазис на спокойствието”.