Радио Франс Интернационал - България Кабинетът ще предложи българската рота да действа в Ирак

Готови сме да изпратим и наши лекари в Ирак

САЩ пак ни скастриха за законите ни

11 дни ваканция на децата по Великден

Кабинетът ще предложи българската рота да действа в Ирак, обявява "Дневник". Това ще стане най-късно в четвъртък, цитира вестникът говорителя на правителството Димитър Цонев. Това се налагало от променената ситуация в района, заради която било нецелесъобразно българската рота да се разполага в съседна страна на Ирак. Ротата да ходи в Ирак, гласува парламентът, допълва и "24 часа". Кабинетът праща ротата ни в Ирак, пък категоричен е "Труд".

Многострадалната химическа рота, или ротата-призрак, както я нарича "Дневник", чието заминаване за района на конфликта в Ирак се превърна в местен “близкоизточний вопрос”, така обаче и не замина. Сега пък същият контингент ще го пращат в Ирак. С две думи – всичко ще започне отначало, без да се знае има ли смисъл. Вероятно и рейнджърите в Мусачево вече не са сигурни в тренировъчна база ли са или в лаборатория за психологически експерименти, завършва "Дневник".

Освен рота, готови сме да изпратим и наши лекари в Ирак. Наши лекари искат да лекуват в Ирак, отбелязва "24 часа" на първата си страница. Българският лекарски съюз е пратил писмо до посланика на Съединените щати у нас Джеймс Пардю. До момента обаче официален отговор нямало. Взехме решение да се включим с помощ за иракския народ на управителен съвет, цитира вестникът шефа на организацията.

А иначе няма да опрощаваме дълга на Ирак, отбелязва "Стандарт". Велчев: дългът на Ирак уреден. Съединените щати не са предлагали на България да опрощава или разсрочва задълженията на Саддам, допълва "Дума" във водещото си заглавие.

Съединените щати обаче пак ни скастриха за законите, според "Труд". Щатски финансов експерт съветва: затвор за неплатени данъци, иначе даваме преднина на престъпниците, пояснява "24 часа". Американски експерт разкритикува българските закони, защото връзвали ръцете на проверяващите, приглася "Дневник. Съветникът във финансовото министерство на Съединените щати Бърнард Бейлър предложил България да наказва със затвор неплащането на данъци. Освен това трябвало да падне и банковата, данъчната и служебната тайна пред данъчната полиция, която пък трябва бързо да създадем.

Правилни са съветите му, категоричен е вестникът в редакционния си коментар.

Заради калпавото законодателство България се превърна наистина в рай за недобросъвестни бизнесмени. Половината от депутатите обаче се кичат с емблемата на лобисти на частните интереси или сами участват във фирми, отбелязва "24 часа". Така че ако гласуват отпадането на данъчната тайна, все едно да заколят кравата, от чието виме така сладко бозаят.

И след съветите на Съединените щати – поглед на пресата и към Русия – Москва клатела властта у нас, разкрива "Новинар". Русия имала интерес да свали правителството на Сакскобургготски и да го смени с ново, послушно на Москва, което ще обърне геополитическата ориентация на страната, цитира "Новинар" лидерът на Оборище Тошо Пейков.

НАТО пък ни дава 90 дни да изхвърлим руските агенти от службите.

А ние влизаме в НАТО преди април 2004-та, прогнозира "Стандарт". Това станало ясно по време на срещата на шефа на парламентарната комисия по външна политика Станимир Илчев с чешкия му колега Ян Видим. Получили сме уверение, че Чехия може да съкрати процедурата по ратификацията на членството ни в НАТО допълва "Стандарт".

А "24 часа" от своя страна разкрива – Норвегия ни пусна в НАТО. Норвежкият парламент ратифицира протоколите за членство на 7-те страни-кандидатски сред които и България и така стана втората след Канада страна, която ратифицира протоколите.

И още едно решение – радостно за повечето от учениците - 11 дни ваканция на децата по Великден, школските директори разрешават дълга почивка по празниците, обявява "Стандарт". Родителите обаче се оплаквали, че няма кой да гледа децата. И все пак - просветното министерство разреши неочаквано дългата почивка. Сега окончателното решение остава в ръцете на директорите на отделните училища.

Програма за експериментално видео, която включва селекция от творби, участвали в български и чуждестранни фестивали и проекти, пък ще представи Центърът за култура и дебат Червената къща, разкрива "Дневник". Тяхното предаване верните слушатели на РФИ-България добре познават. Прожекциите ще продължат до 17 април.