Радио Франс Интернационал - България Българското посолство в Багдад опожарено и ограбено

Първанов пак промени мнението си за българското участие в Ирак

Турция спира да купува ток от България

Историческата среща на върха на Евросъюза в Атина

На фона на заглавието "Войната свърши", оформено като светкавица, "Новинар" поставя и - "Българското посолство в Багдад опожарено и ограбено". Подпалиха нашето посолство в Багдад, допълва и "Стандарт". Посолството ни в Багдад опожарено, US войници искали да се настанят в него, приглася "24 часа". Когато американските войници си харесали сградата на българското посолство и поискали да се настанят в нея установили, че тя е ограбена и опожарена. Посолствата са суверенна територия на страните, които представляват, цитира "24 часа" коментара на Асошиейтед прес.

Колкото до нашето участие в конфликта – Първанов приема ротата да отиде в Ирак, отбелязва "Труд". България, която беше част от воюващата коалиция, трябва да има своите ангажименти към опазването на мира, цитира вестникът коментара на президента за възможността българската химическа рота да бъде изпратена в самия Ирак. Нашите търсят в Ирак химическо оръжие, пояснява мисията им "24 часа". Това ще е основната задача на нашия контингент след падането на режима на Саддам Хюсеин. Колкото до позицията на президента – Първанов пак промени мнението си за българското участие в Ирак, коментира "Дневник". При започването на ударите, той се изказа против войната и участието на България в нея, припомня вестникът.

Американските самолети, излитащи от летище "Сарафово" отсега нататък ще изпълняват хуманитарни мисии, разкрива "Дневник". Нашите пък с оборот от 4 милиарда в Ирак?, с въпросителна накрая обявява "24 часа", вълнуващ се от участието на страната в следвоенното възстановяване на Ирак. Между 3.5 и 4 милиарда лева годишен оборот могат да постигнат българските фирми при възстановителните работи в Ирак. Експерти на ООН по поръчките и доставките пък ще учат фирмите ни как да кандидатстват за възстановяването на Ирак.

България има определена роля в стратегията за борбата срещу тероризма. Но България сама трябва да намери своето място, да убеждава останалите държави за начина, по който може да допринесе за борбата срещу тероризма, категоричен е в интервю за "Новинар" Харлан Улман, автор на стратегията "Шок и ужас". Сега във Вашингтон дискусията в президентската институция е дали Ирак е първата стъпка, или може да се продължи към Дамаск, Техеран и Пхенян например. И засега резултатът е 50 на 50, допълва той.

50 милиона този път по-малко. Ами сега?, отбелязва "Труд" във водещото си заглавие. Или иначе казано – От полунощ Турция отказа нашия ток, въвежда вестникът втората водеща за пресата новина. Турция спира да купува ток от България. НЕК може да претърпи огромни загуби, платежният баланс ще се влоши допълнително, допълва "Дневник". А "Дума" приглася – Турция отказва български ток. Ултиматумът на съседната ни държава е бил прикриван досега, разкрива пък "24 часа". А ултиматумът според вестника е – От 0:00 часа не ви щем тока. И една от основните причини - натиск за раздвижване на проекта "Горна Арда".

Като историческо раздвижване пък се определя срещата на върха на Евросъюза в Атина. На нея ще бъдат подписани договорите за присъединяването към Европейския съюз на 10 източноевропейски страни. Това е най-амбициозното разширяване на Европейския съюз, отбелязва "Дума", но новината остава встрани от водещите интереси на пресата. Планирано е България и Румъния да бъдат приети през 2007, уточнява "Труд". Гръцката столица прилича на обсадена крепост, според вестника. 11 хиляди полицаи бдят над Европа в Атина. Във форума ще участва и българският премиер Симеон Сакскобургготски. Утре той ще изнесе слово по време на Европейската конференция. "Дума" цитира признанието на гръцкия външен министър Георгиус Папандреу, че в темповете на преговорите за членство с България и Румъния има техническо забавяне. Това забавяне било свързано с кризата в Ирак, която отнема от дипломатическия капацитет на Европейския съюз, отбелязал от своя страна Соломон Паси.

Не трябва обаче да се прави избор между Европейския съюз или НАТО, категоричен е премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, разкрива "24 часа" по повод срещата му със Симеон Сакскобургготски. “Ние не приемаме един или друг да кара държавите да избират между Евросъюза и НАТО”, заявил още Юнкер. В замяна пък Симеон му обещал да работим за единството на Европейския съюз и НАТО.