Радио Франс Интернационал - България Изпращаме пехотна рота в Ирак.

Турция не спря вноса на наша електроенергия.

Паника в София заради атипичната пневмония.

Войната в Ирак върви към спиране, пише “Труд”. На снимката от първа страница виждаме как части на иракската армия подписват капитулация с американски военни. .Но кой е наред след Ирак? – пита се изданието, преповтаряйки въпрос на “Файненшъл таймс”.

САЩ искат до пратим наша пехота в Ирак, пише “24 часа”. Искането дошло във вторник следобед, е съобщил вчера зам.министърът на отбраната Иво Иванов. Ще изпратим рота от 300-400 човека, предполагат военни. 2-3 месеца ще ни трябват, за да подготвим новия контингент, казва шефът на Генщаба ген. Колев. Не било ясно дали доброволците-миротворци ще получават по 100 долара на ден като химиците.

За нас с днешна дата е по- важно друго - настоява “Труд” – Анкара не спря вноса на наша електроенергия. Ако Турция беше спряла доставките, пояснява министърът на енергетиката Ковачев, токът щеше да поскъпне значително. От износа на електроенергия за Турция, пояснява “Труд”, страната ни печели 50 млн. долара годишно. До 23 часа българско време във вторник вървели разговорите София-Анкара. Накрая със съдействие на турския премиер Ердоган било решено, въпреки изпратеното писмо, Турция да не отказва енергийните доставки от България.

В същото време “24 часа” се спира на обявяването на една нова война – срещу Надежда Михайлова. Атаката е отвътре, настоява часовият вестник, анализирайки публикации в новия вестник “Седем”, издаван от Едвин Сугарев, както и интервю на Сугарев пред Би Ти Ви. “Надежда Михайлова е хаотичен, неконцентриран, лишен от политическо въображение лидер, настоява Сугарев. Тя е огледален образ на лидерството на Симеон - публикува още негови виждания “Труд”. “24 часа” препечатва още и статия на Явор Дачков, в която Надежда Михайлова отново е сравнена със Симеон – била опаковка без съдържание. Според “Дневник” целта на медийната атака на Сугарев бил публичен дебат за бъдещето на СДС.

А на фона на всички тези войни във външен и вътрешен план, в София цари паника. “Паника заради пневмонията убиец” категорични са “Стандарт” и “24 часа”. Слух за първи смъртен случай от атипична пневмония хвърлил в паника лекари и пациенти във военномедицинска академия, съобщава “Стандарт”. Там била приета жена, развила симптомите на заразата след контакт с китайски дипломат.

“24 часа” е узнал за двама българи, приети в болници от страх, че са носители на заболяването.

“24 часа” съобщава обаче, че точно две са и жертвите в престижната частна клиника “Хигия” и то в следствие на липосукция и корекция на бюста. В момента се завеждат дела срещу клиниката, оттам отричат да носят отговорност. Засега е ясно, че един и същи екип от хирурзи е направил операциите, министърът на здравеопазването Финков е извикал на среща директорът на клиника Хигия д-р Спиридонов.

И още здравни теми: само десет цеха за лекарства ще останат от събота, съобщава във водещото си заглавие “Дневник”. Останалите ще бъдат затворени на 19 април, защото не са привели произвоството си с изискванията на стандартите за добра практика GMP.

Впрочем само “Дневник” отбелязва ратификацията в Атина на разширяването на ЕС с нови 10 членки. “Евросъюзът навлезе в ново летоброене4, пише изданието и настоява, че Великобритания, Франция, Германия и Испания изненадващо бързо се споразумяха “з важно и съществена роля на ООН в следвоенен Ирак”. И отново в “Дневник” може да прочетете статията на Герхард Шрьодер, Йоран Першон и Петер Медгеши “За една единна Европа”, в която се настоява: “европейският глас трябва да става все по-доловим и все по-действен”.

“24 часа” във втори пореден брой се връща по-назад в европейската история. А именно - на мнението на Чърчил за излизането на България от Първата световна (“войниците се разотидоха по домовете си, а цар Фердинанд просто избяга”...), поради което днес се твърди, че и Ирак се е предал по български.

В днешния брой на “24 часа” историкът Божидар Димитров се опитва да опровергае Чърчил и да докаже, че българите, дори когато са губили, са губили с достойнство. Но старите българи, не днешните, признава директорът на Националния исторически музей.

“Труд” отделя много място на друг герой на Първата световна – на храбрия войник Швейк в свое приложение, озаглавено “Бирата, ах бирата”. И се спира на дълго и широко в коя страна как предпочитат бирата: немците с висока пяна, англичаните, си имали свой закон – никаква пяна, халбата до ръба, белгийците са с най-много разновидности на бирата, а руснаците я смятат за разредител на водката.

“Стандарт” пък е силно впечатлен от това, че британският престолонаследник принц Чарлз е пуснал на пазара направена от него колекция от дървени градински мебели. Пейката от колекцията струва 2735 паунда, които отиват за благотворителни цели.

А “24 часа” не крие изумлението си от новите приложения на мобилните телефони. Така например игуменът на Рилския манастир дядо Йоан пуснал SMS на всички желаещи да го поздравят за рождения му ден: “През пости няма гости”...