Радио Франс Интернационал - България Удряха ни злобни, пияни и дрогирани. Да не ги пускат на стадиона, призовават пострадалите полицаи след дербито Левски-ЦСКА.

1000 лева глоба за бой в къщи.

Съдът удари Закона за приватизация.

Депутатите се разбързаха със Закона за далекосъобщенията.

“Удряха ни злобни, пияни и дрогирани”. Това изявление на битите полицаи след дербито Левски-ЦСКА кара "24 часа" да постави водеща темата за футболното хулиганство. “ Те не могат да се владеят. Да не ги пускат на стадиона”, призовават пред часовия вестник пострадалите полицаи.

За първи път червените фенове потрошиха собствения си стадион. Изляха яда си от загубата срещу “Левски” върху спретнатите седалки на “Армията” изтъква в редакционния си коментар "Труд". Докога обаче футболните мачове ще докарват държавата до извънредно положение, пита вестникът. Указът за дребно хулиганство, по който навремето доста народ чукаше тухли, не е отменен. Какво пречи сега развилнелите се фенове да майсторят седалки 15 дни? предлага "Труд". А да се посяга на полицай, възмущава се изданието.

Това е престъпление по цял свят, у нас на запалянкото също не мърдат до 5 г. затвор. И по бързата процедура.

“Тук е ролята на прокуратурата да повдигне бързо и тежки обвинения срещу тях и те да бъдат осъдени по бързата процедура”, посочва в интервю за "24 часа" главният секретар на МВР ген. Борисов. “Ако такова бързо възмездие има след всеки подобен инцидент, накрая ще пазим мачовете като във Великобритания – петима полицаи, които не са въоръжени, нямат каски и щитове” допълва полицай номер 1.

Наказват ЦСКА заради феновете, като лишават отбора от домакинство за един мач, отбелязва "Стандарт". 11 000 лева глоба и 1 мач наказание отнеся ЦСКА, слага точка по темата "Новинар".

По повод законопроекта за защита срещу побойниците обаче в къщи, който беше внесен в парламента, "Новинар" извежда като акцент предвидените мерки срещу насилието. Домашният насилник ще бъде отстраняван от жилището с бърза съдебна заповед пише изданието. Домашните тирани ще нощуват в РПУ-то, допълва "Труд". Проектът предвижда, продължава вестникът, жертвите да получават 24-часова защита. Глоба от 200 до 2000 лева ще плаща всеки мъж, който посегне на съпругата или детето си, изтъква в редакционната си колонка "Стандарт". Под домашно насилие, обяснява изданието, се разбира не само физически и сексуален тормоз, но и принудително ограничаване на личната свобода. Ако съдът прецени, принудителните мерки за защита на жертвите могат да важат цяла година, допълва "24 часа".

Съдът удари Закона за приватизацията, обявява "Труд" блокирането от вчера на последните промени в закона. Само нова поправка в закона от Народното събрание може отново да приведе в действие текстовете.

Вицепремиерът Николай Василев и царските депутати са нарушили конституцията с поправките “Булгартабак” в приватизационния закон. Мотивите им ще бъдат обявени днес, изтъква "Стандарт". Така съдът забрани тайните сделки. Министрите са лишени от правото сами да продават 15 стратегически фирми, коментира изданието.

Междувременно депутатите се разбързаха със Закона за далекосъобщенията, съобщава "Дневник".

Парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации ще заседава по три пъти седмично, за да приеме новия закон. Приемането на закона е едно от условията за финализирането на сделката за продажбата на БТК на “Вива Венчърс”, обяснява бързането "Дневник". В началото на седмицата Джоана Джеймс, управляващ директор на фонда “Адвент”, който е собственик на дружеството заяви, че купувачите нямат претенции към текстовете на закона. Според нея проектът отчита препоръките на Европейската комисия, отбелязва още "Дневник". Вестникът обаче акцентира на факта, че проектозаконът е от изключителна важност за дейността на телекомуникационния сектор, защото регламентира правилата на конкуренцията и работата на операторите в либерализиран пазар. Според едно от предложенията в новия закон е БТК да плаща глоба от 500 хил. До 10 млн. лева за неизпълнение на задълженията по новия закон.

Засега остава неясно дали предложението е съгласувано с купувача на БТК и как той гледа на него, заключава "Дневник".

Силна съдебна власт и ефективна администрация са много важни, повтаря формулата за привличане на чужди инвестиции европейският посланик Димитрис Куркулас пред "24 часа". Повод за интервюто е разширението на ЕС с още 10 страни. “Фактът, че 10-те страни завършиха успешно преговорите, е много добър сигнал за България, че пътят за присъединяване е открит” заявява ръководителят на Европейската комисия у нас. “Финансовата рамка за приемането на България е свързана с финансовата рамка на ЕС като цяло за годините 2007-2012”, уверява Димитрис Куркулас. “Ако гледате на разширението в ограничена перспектива, която взима предвид само финансовите интереси, разбира се, ще има групи от населението, които ще изгубят от него” предупреждава шефът на Делегацията на Европейската комисия.