Радио Франс Интернационал - България И мафията на портрет! Политици снимани с мафиоти

Водят Симеон в манастир - посещението на премиера в Македония

90% от лекарите като чуят, че става въпрос за ХИВ инфекция, не желаят да работят с пациента

От днес започва Страстната седмица – кулминация на Великденските пости

Щрак! И мафията на портрет!, обявява "Труд". Или както пояснява във водещото си заглавие – генерал Бойко Борисов вади мафията на снимка. Политици снимани с мафиоти. Генерал Бойко Борисов очаква нови убийства на престъпници и държавни мъже, допълва "Дума". Обявяват в доклад имената на престъпните групировки, имаме снимки и записи, цитира "Стандарт" главния секретар на МВР. Контрабандните босове поставиха МВР на колене.

От безизходица професионалното ръководство на министерството реши да докладва на президента и премиера за съмнителни връзки на политици и магистрати, коментира "Дневник". МВР ще изпрати на президента и премиера уличаващия материал, с който разполага. Той се състои в уличаващи снимки и данни за връзки на бивши и настоящи политици, магистрати и полицаи с хора с подземния свят. Повод е атентатът срещу бизнесмена Иван Тодоров-Доктора, отбелязва "24 часа".

На въпрос на "Труд" как разполага с подобен уличаващ материал, Бойко Борисов обаче заявява – “МВР не подслушва полицаи и магистрати. Снимките са дошли при нас случайно”. И на логичния въпрос Как случайно?, следва – “Аз повече уточнения нямам намерение да правя. Каквото казах по радиото – това стига”. И реакцията – “Главният секретар ме информира по телефона. Ще се запозная с доклада. Ако данните са тревожни, ще занимая Съвета за борба с престъпността”, заявява за "24 часа" президентът Първанов. А премиерът Сакскобургготски пък, който е на посещение в Македония в този момент, коментира така – “Тук сме на Свети Наум, моля ви се”.

Водят Симеон в манастир, подема темата "Стандарт". Сакскобургготски посети българските светини и изслуша лидерите на албанските партии, синтезира посещението "Дума". Македонски владика избяга от среща със Симеон, разкрива обаче "24 часа". Абрашев пък си ударил главата, захласнат по пауни, продължава с разкритията вестникът. Охридският митрополит Тимотей напуснал града, за да не служи пред българския премиер. Причината – Българската православна църква не признава македонската за автокефална. Случката обаче не била скандал според посланика ни в Македония. Македонската църква е изпит за София, обаче коментира "Труд". И като избягват да се произнесат по въпроса, родните ни йерарси всъщност зачеркват историческата истина, че не сръбската, а българската църква е майка на македонската, заключава вестникът.

Отказ да признаят действителността и задълженията си – по този начин пък само може да бъде тълкувано поведението на българското общество и лекарите по отношение на серопозитивните, според доктор Ивайло Еленков, шеф на отделение в Инфекциозна болница в интервю за "Дума". Напоследък у нас изобилства от случаи, при които СПИН се открива случайно и те не принадлежат към нито една от формулираните като рискови в кавички групи. А мисленето, че това може да се случи на всеки друг, но не и на нас, е типично българска черта, допълва той. 90% от лекарите пък, като чуят, че става въпрос за ХИВ инфекция, се обръщат и тръгват директно в обратна посока, не желаят да работят с пациента, категоричен е доктор Еленков. И обяснението – българинът не е толерантен. Ако става дума за напълно непознат човек – той махва с ръка и в 90 на сто от случаите забравя.

Всички обаче – деца и възрастни, празнуваха най-хубавия християнки празник – Цветница, обявява "Труд". Цветница изпълни храмовете, допълва и "24 часа". От днес пък започва Страстната седмица – кулминация на Великденските пости, припомня Стандарт. Защото в тези дни Христос изживява всички човешки страсти и мъки – духовни и физически, съмненията, предчувствието за наближаващия час на неговата саможертва в името на спасението на всички хора. На Велики понеделник се вадят летните дрехи, а в петък се яде само хляб. Но, както припомня вестникът думите на Свети Анастасий, – “Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза? Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?”.