Радио Франс Интернационал - България Министри и депутат в папка "Мафия".

Народът задрасква излишните във властта.

СДС навива БСП да борят вкупом царя.

Нов отказ на Турция да купува ток от нас.

Министри и депутат в папка “Мафия” гласи водещото заглавие на вестник “Труд”. Тях ли снима МВР, насочва директно към връзката с финансовия министър Милен Велчев и депутатът Севлиевски "24 часа". Това е класифицирана информация и нищо не се коментира, изтъква аргументацията на вътрешния министър по случая финансовият ежедневник "Пари". В неделя, припомня изданието, ген. Борисов, обяви, че спецслужбите са подготвили доклад, подкрепен със снимки, за връзки на политици и магистрати с престъпници. В доклада има приложение, изтъква часовият вестник, в което са нарисувани схемите, по които са подредени лидерите, участниците в основните групировки, както и срещу кои хора от всяка от тях са атентатите.

Три са основните групировки, които враждуват в София, според доклада, подчертава "24 часа". "Дневник" обаче отбелязва любопитната подробност. От неделя, когато главният секретар Бойко Борисов обяви съществуването на доклада, до вторник документът странно се редуцира до "докладна записка", пише вестникът. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че министърът на вътрешните работи Петканов му е връчил във вторник именно "докладна записка относно някои актуални въпроси на борбата с организираната престъпност". Министърът обясни, че е забавил предоставянето на материала заради привеждането му в "литературен вид", допълва "Дневник". Според източници от МВР засега ефектът от обявяването на доклада е, че телефонът на Георги Петканов прегрял от звънене. Той бил затрупан от въпроси на хора, които се интересували дали името им присъства в разработката, изтъква още "Дневник".

От президентството пък обявиха, че държавният глава ще поиска среща с главния прокурор Филчев по повод предоставения му документ, разкрива "Стандарт". Фотосите обаче, които са в папка “Мафия” и на които са запечатани двама министри и един депутат в приятелска компания с мъж, обявен за знаков представител на престъпния свят, не са приложени към материала, даден на президента, изтъква "Труд".

Пак яхта клати кабинета, отбелязва изданието и пояснява – двата фотоса от борда на яхта в Средиземно море са “ония” “снимки с мафията”, за които обяви ген. Бойко Борисов. В чанта на взривения миналия петък на бул. “Цариградско шосе” бизнесмен Иван Тодоров-Доктора полицията открила негови снимки с финансист номер 1, с транспортния министър и с депутата Севлиевски. Освен тях обективът засякъл и близкия до царистите бизнесмен Спас Русев, научило изданието и уместно задава въпроса – но означава ли това, че политиците са забъркани по някакъв начин с Доктора?

Заговор, оперета, твърдят Милен Велчев и Мирослав Севлиевски пред "24 часа". Министърът и депутатът били с Доктора в голяма компания, не знаели кой е, не говорили за контрабанда. “Жертва съм на заговор с неясни поръчители”, заявява пред "Труд" Мирослав Севлиевски. “Не познавам лицето Иван Тодоров”, твърди Милен Велчев.

Симеон Сакскобургготски каза, че търпението му се изчерпва за калпавите депутати и министри, припомня 24 часа по повод направената от вестника игра референдум “Народът задрасква излишните във властта”. Партийните сметки ще излязат грешни, защото е най-масово настроените срещу “всички”, обобщава резултатите вестникът. Мнозина са написали с едри букви “Мажоритарен вот!”. Някои парламентаристи са толкова безлични, че срещу имената им са сложени въпроси или направо се пита: “Този пък кой беше?”.

Според сондажи на опозицията 15 жълти били склонни да гласуват с нея против този състав на правителството, отбелязва пак "24 часа". СДС навива БСП да борят вкупом царя, пише вестникът. Сините обявиха икономическата политика на кабинета за неадекватна, БСП размишлява над гласуването срещу правителството, добавя "Дневник".

Бизнесът, а твърде вероятно и населението ще трябва да понесат част от загубите на НЕК, след като вчера стана известно за нов отказ на Турция да купува ток, акцентира "Дневник" върху токовия удар с Анкара. Властта е в паника, 20 на сто поскъпва електричеството от юли, съобщава "Стандарт".

Страстната седмица наистина се оказа страстна за нашите първи люде, коментира вестникът. Още в понеделник Бойко Борисов нажежи страстите с доклада за мафията. После Доган престоя четири часа при премиера и отново хвърли в смут овластените. За капак Турция ни отказа тока и положението стана съвсем напечено. Червени и сини вкупом решиха, че е дошло време за поредния вот, прави обобщение "Стандарт".

Какво ли ще ни поднесе днешния ден? пита се изданието. Великата сряда! Денят, в който Юда предаде Исус за 30 сребърника. Кой колко струва на площад “Народно събрание” - това е въпросът! Кой какво може – всички знаем, завърша редакционния си коментар вестникът.