Радио Франс Интернационал - България Паника във властта заради скандалите с доклада на МВР.

Уволняват 2 прокурори заради връзки с мафиоти.

За яхтите, черешките и моралния край на кабинета.

Вторите в конкурсите за БТК и ДСК печелят търговете?

Паника във властта. Това твърди “Труд”, позовавайки се от доклада за връзките между политици, магистрати със сенчестия свят, при това подкрепен със снимки. И се започна една - пише изданието. Главният прокурор Филчев обяви, че до 10 дни ще уволнява прокурори и сваля имунитети, ако информацията се потвърди.

“24 часа” от първа страница настоява, че вече е поискана първата оставка – на софийския апелативен прокурор Иван Петров заради засечени връзки с контрабандния бос Косьо Самоковеца. “Стандарт” настоява, че Филчев уволнява двама прокурори (вторият е Трендафил Трайков от Военноокръжна прокуратура).

“Дневник” определя “яхтеният скандал като тест за безтегловността на властта”.

“Дума” пък говори за спешни совалки вчера между министри, магистрати и депутати и МВР.

И се започват опровержения. И уточнения. “Не съм се снимал с министри! Познавам ги само от телевизията” – твърди пред “Труд” взривеният Иван Тодоров-Доктора в специално интервю, анонсирано за утрешния брой.

Пред “24 часа” друг персонаж от снимките в Монако – близкият до царя бизнесмен Спас Русев, който живее в Лондон обаче признава: “Аз наех яхтата за Велчев. Аз бях домакинът, настоява Спас Русев. Поканих семействата на Велчев, Севлиевски, Пламен Петров и други приятели за кръга на Формула 1. Беше през ваканцията за 24 май”.

И сега – поглед към доклада – продължава “24 часа”. В него, според запознати, имало две снимки. На едната депутатът и двамата министри играели карти, а зад тях се виждал Доктора. На втората се виждало и черното му куфарче, извадено от взривения мерцедес.

Друг от групата си спомня пред “24 часа”, че Доктора се появил в “Кафе дьо Пари” в Монако с една жена и двама чужденци. На масата седели Севлиевски, Велчев, Петров, Русев и бизнесменът Ескандър Малеки. А кой е той? – пита “24 часа” И пояснява: Малеки е иранец, който живее в Лондон и Монако. За първи път името му се появи в българската преса, когато фирмата му “Медиа броудкастинг сървисиз” кандидатства за национална честота. Фирмата на Малеки получи програмен, но не и далекосъобщителен лиценз. Малеки бе съдружник с Кеворк Кеворкян и шведски канал.

“Интереси за 10 млрд. лв. са в основата на компроматите” – пише в. Пари”. Сензационното съобщение е дело на близкия до обвинените политици Борислав Цеков, който съзира зад него удар срещу въвеждането на данъчната полиция.

Ала така ли е това? – пита “Пари”. И коментира: “самотна яхта се белее. Кахърите зад борда. Някой явно иска хората от яхтата да си отидат”, пише изданието, ала засегнатите няма да се дадат лесно. В тях е хлябът, в тях е и ножът. Затова им викат Светата троица. Без да се брои Спас Русев”.

В чие око плува корабчето?- пита “Труд”. И извежда няколко последователни версии. Първо, разпасалото се НДСВ ще постегне редици преди синия вот. И най-вероятно ще остане на власт. Второ, нищо чудно шапката да е скроена за Милен Велчев, когото някои вече виждаха като кмет на София, пише “Труд”. Други инвеститори го виждали дори като премиер, ако Сакскобургготски си стегне куфарите. “Труд” прогнозира, че царят е последният човек, който прощава такива неща. Така че яхтата може да плува и в най-височайше око. След което “Труд” се връща малко назад и припомня за друга яхта, известна като яхтата на “Едвин”, която изстреля от правителството на СДС Богомил Бонев и Евгений Бакърджиев.

А “Дневник” в анализа на броя за “яхтите, черешките и моралния край на кабинета” стига до извода: “Дори и плаващите в Средиземноморието представители на властта наистина да са вярвали, че Доктора е билкар или обикновен ловец на попчета, пак има голям проблем.

Остава въпросът за моралната отговорност, която носят министърът, подписал договор за над 8 млн. британски паунда с “Краун ейджънтс” и депутатът, лансирал Максим Димов (царски ковчежник) за заместник на Велчев по въпросите на митниците. Тримата с Пламен Петров –пише “Дневник”, както и с покровителя си Спас Русев се опитаха да контролират икономическия екип и политиката на правителството”.

И на този фон, какво? - пита “Труд”. Парламентът излиза в 12 дни във ваканция.

Изданието обаче е узнало, че междувременно БТК – с лобиране на ДПС - отива при “Коч холдинг”. “Дневник” твърди, че вторите кандидати и за двете сделки – БТК и ДСК - съответно печелят конкурсите. В случая на ДСК това означава австрийската “Ерсте банк”, вместо унгарската спестовна каса, а зад “Коч холдинг-Тюрк телеком” "Дневник" съзира друго участие. Става дума за американската компания “Карлайл груп”, оглавявана от бившия шеф на ЦРУ Франк Карлучи, в чийто директорски борд влиза и бившия британски премиер Джон Мейджър.

В обобщение на всичко, казано дотук, “Труд” подвежда чертата и заговаря за “атипичната държава”. Защото пневмонията, братя, ще ни отмине, прогнозира “Труд”, но с държавата какво ще правим. Анкета от “24 часа” показва, че гражданите направо не знаят кой министър първо да задраскат.

“Стандарт” разказва за драстични кражби на проводници в Бургас, заради които спрели дори тролеите.

“Труд” иска да зарадва читателите си с добра новина максималната пенсия става 2000 лв. Ала не сега, от 1 юли т.г., при това увеличението е с около 14 лв., а при социалната пенсии с още по-малко – тя става от 46,64 лв. – 50 лв.

С поглед към бъдещето “Стандарт” съобщава, че на Великден, сиреч в неделя край НДК откриват град на виното. Актьори на кокили и клоуни ще ли да веселят децата. След което изданието припомня, че Велики четвъртък е един от най-очакваните дни от децата, защото още преди изгрев слънце днес се шарят яйцата. С първото яйце, което е червено, се прекръстват всички членове на семейството. А тази вечер започват да се месят и козунаците.

Козунаците, напомня “Стандарт” са отглас от еврейската Пасха като спомен за горчивия египетски плен. Изданието препоръчва на читателите си и рецепта за седефени яйца. Купувате отделно от яйцата торбичка кристали, които се продават за около 60 ст. Поставяте съдържанието на едно пакетче с 10 яйца в тенджера със студена вода и варите около 20 минути. Но след това не бързайте, настоява “Стандарт” – оставете яйцата в тенджерата с кристалите още 15 минути и ще имате за Великден приказно красиви яйца със седефен оттенък.