Радио Франс Интернационал - България "На Разпети петък - оставка на Б.Б"

Какво ще се случи с НДСВ след оставката на Бойко Борисов?

България е №28 сред заразените с ТОРС страни

Червеното великденско яйце - символ на възкресението и надеждата, посредник между Слънцето и Земята

На Разпети петък - оставка на Б.Б. – заиграва "24 часа". Навръх Разпети петък разпъват генерала – "Труд". Главният секретар на МВР подаде оставка – "Дневник". Бойко Борисов подаде оставка, след седмица скандали човекът с най-висок рейтинг може би си тръгва – "Дума". "Труд" резюмира събитията от напрегнатия политически петък така – навръх Разпети петък една вест разпъна политическия връх. И помества снимка на дисплея на мобилния телефон в редакцията на вестника, на който се е получил следния СМС от генерал Борисов след срещата му с премиера – “Аз подадох оставка, той я прие. Не се разбрахме за лошите. Изчезвам”.

Първата реакция на премиера обаче била – ще помислим и ще решим. Така че съвсем не е сигурно, че оставката ще бъде приета, коментира "Труд". "24 часа" от своя страна цитира официалното съобщение – премиерът оценява по достойнство жеста на генерал Борисов и ще вземе решение за оставката, след като получи още информация и обмисли създалата се ситуация. И още един коментар – на правосъдния министър Антон Станков, този път в "Дума" – “Единственото, което знам е, че нещо трябваше да се случи. И то се случи, така че не съм изненадан.... Рейтингите нищо не значат, те не са критерий за свършена работа и това е мнението на по-голяма част от правителството”.

Логиката показва, че би трябвало да има връзка между оставката на главния секретар на МВР Бойко Борисов и изтичането в медиите на информация от доклада на МВР, това беше последното значимо събитие, цитира от своя страна "Дневник" зам.-председателя на парламентарната група на НДСВ Борислав Ралчев. Именно прословутия доклад се посочва от медиите като причина за оставката на Борисов. А събитията около доклада заприличаха на оня кръчмарски лаф, дето едни като яли и пили, се веселили, а като плащали – плакали. В случая “яли и пили” може да бъде заменено обаче със “снимали”, коментира "Труд". А случаят със снимката на министрите Милен Велчев и Пламен Петров и депутата Мирослав Севлиевски на яхта край Монако с Иван Тодоров-Доктора е достоен да влезе в учебниците на абсурда, категоричен е вестникът.

Главният проблем сега обаче е не оставката, нито кой се радва от нея, а какво ще се случи с НДСВ, убеден е "24 часа". Най-вероятната теза е, че новото време силно намаля и едва ли ще дочака края на мандата си, предрича вестникът. Иначе има различни версии за оставката – първата е, че Борисов е бил хвърлен на лъвовете. Или – поема си кръста, а в последствие, останал лоялен, може да възкръсне на нов пост. Или пък може да е станал жертва на мръсна игра на вече споменатите Милен Велчев, Пламен Петров и Мирослав Севлиевски. Иначе е ясно едно – управлението трябва да обясни какво има в доклада. Иначе той ще изтича на парче в медиите месеци наред и всеки път ще се чистят политически трупове, отсича "24 часа". Гърмът удари, ще чакаме ехото за заглъхне. И все пак, предупреждава и "Труд", известно е, че когато нещо тръгне от върха, то помита и понякога смазва онова, което се гуши на завет под него.

И поглед към развитието на вчерашната безспорна водеща новина, останала днес малко встрани от интереса на медиите поради логични причини – България е №28 сред заразените страни. Екип от 13 медици се грижи за пациента със съмнения за атипична пневмония, обявява "Дума". А иначе – отрицателни са първите направени тестове на българина със съмнение за атипична пневмония, разкрива "Труд". Пращаме кръв от болния за тест в чужбина, допълва обаче "24 часа". ХЕИ пък надзиравала брат му и жена му. Те обаче не били прегледани, защото не показвали засега симптомите на ТОРС. Освен това и никой не им е забранил да напускат дома си. Те щели да останат под зоркото наблюдение на джипитата си, отбелязва "Труд". Колкото до болния – температурата ме у понижена, но все още има кашлица. Той четял вестници и гледал новини, разкрива "Труд".

Телевизионните зрители пък ще трябва да избират между Максим и Слави, които пеят на Великден, както обявява "24 часа". А иначе - Воскресение Христово е най-жизнерадостният християнски празник, отбелязва "Труд". Православните християни днес, славейки Разпнатия, се молят за избавление от безизходицата и отчаянието, от враждите и насилието. Червеното яйце пък има спасително значение, с него пращаме хабер до отвъдното. А по думите на Свети Августин то е символ на възкресението и надеждата и посредник между Слънцето и Земята.