Радио Франс Интернационал - България Продължават вълненията около оставката на ген.Бойко Борисов

Колин Пауъл идва в София през май

Държавата ни е "разградена" за пневмонията убиец

Елитът на НДСВ се разграничи от Борисов, обявява "24 часа". Оставката на генерала няма да внесе смущенията в страната, цитира вестникът председателя на Народното събрание Огнян Герджиков.

Спрягат поне петима за поста на Борисов, допълва информацията "Труд". Рано е да се мисли за кандидатура за мястото на Борисов, отбелязва обаче вътрешният министър Петканов. Когато му дойде времето - Премиерът решава след Гергьовден за оставката, уточнява вестникът.

Според премиера обаче генералът се държал достойно, разкрива "Стандарт". “Не съм искал оставката на генерала”, цитира вестникът Сакскобургготски.

А иначе – В специален СМС Бойко Борисов опровергал пред журналиста Иво Инджев твърденията на лидера на БСП Сергей Станишев, че в папка "Мафия" няма данни за хора на партията. Генералът обаче бил категоричен, че не е казвал подобно нещо и не е твърдял, че информация за връзки на червени лидери с мафията няма.

Същевременно Борисов заяви, че докладът е представен без снимки на държавниците. В началото на скандалните разкрития отново той потвърди, че вътрешният министър Петканов пресява доклада, припомня "Пари".

И така – Бойко Борисов игра ва банк и подаде оставка. Сега, след като НДСВ се разграничи от него, той става свободен играч и то с много висока трансферна цена, убеден е 24 часа. Приемането на генералската оставка обаче ще бъде поражение за Симеон, прогнозира "Стандарт". Колкото до самата оставка – тя е закономерно следствие от вътрешните битки в НДСВ, излезли наяве отдавна, но станали нетърпими след доклада на МВР и плъзналите по медиите компромати, категоричен е вестникът. Очевидно е също, че премиерът е бил поставен под голям политически натиск, за да се освободи от Борисов.

Колкото до последствията – до този момент нито една оставка на висш правителствен функционер не е довела до нищо съществено, припомня "Труд".

Дали оставката на генерал Борисов ще предизвика тежки сътресения в и без това разклатеното единство на управляващото мнозинство, предстои да научим в близките най-много две-три седмици.

А иначе - защо да не пътуват хората с яхти, цитира "Труд" въпросът на Сакскобургготски. Нима хората да не използват яхти, продължава с цитатите "24 часа". Защо да не пътуват по тях, да не гледат например едно първенство като Формула 1, продължават коментарите на Сакскобургготски. А властта – продават яхтата на властта след 13 години опити, разкрива "24 часа". Правителството ще се раздели с ведомствената си яхта известна като “Гордостта на Тато”. Причината обаче не бил яхтеният скандал, а липсата на средства.

Елена се върна, пък обявява на първата си страница "24 часа". Журналистката Елена Йончева се завърна в България вчера сутринта след като месец и половина отразяваше войната в Ирак, допълва "Труд".

Очаква се в България да пристигне и, отново в светлината на войната в Ирак, американският държавен секретар. Пауъл идва в България през май; Колин Пауъл идва в София през май, обявяват "Труд" и "Стандарт". Вестниците се позовават на "Файненшъл таймс Дойчланд".

От българското външно министерство потвърдили за предстоящата среща, но отбелязали, че датата е плаваща. В лицето на България Пауъл иска да подчертае благодарността на Съединените щати към новите съюзници в Източна Европа за твърдата им поддръжка за Вашингтон по време на иракската криза, цитира от своя страна "24 часа" експерти.

Освен това, американките компании преоткриват България, обявява в интервю за "Стандарт" професор Хауърд Бол, специалист по външната политика на Съединените щати. Позицията ви по Ирак и бъдещото членство в НАТО ще ни сближат още повече, допълва той. Колкото до Европейския съюз – не мога да си представя, че например Франция и Германия ще пречат на България, защото тя, както и редица други европейски страни, решиха да подкрепят военната операция в Ирак. Критиката на Франция към България и Румъния според мен бе изблик на емоции, допълва професор Бол.

Британски търговец пък се опитал да продаде оръжия за Ирак чрез офиса си в България, цитира "24 часа" разкритията на "Обзървър". Миналата седмица той бил в България и се опитал да се оправдае, че мислел, че оръжието е за мироопазваща мисия в Сирия. Сделката така и не е осъществена.

Със сигурност обаче – пращаме полицаи в Ирак в края на май. Многонационални сили с участието на България, Италия и Аржентина ще заминат за страната към края на следващия месец, цитира отново "24 часа" разкрития на Би Би Си.

Пациентът в инфекциозна болница бил добре, успокоява "24 часа". Фалшива паника за пневмонията, допълва "Стандарт".

Държавата ни обаче е разградена за пневмонията убиец, коментира "Труд". Защото пуснем ли я веднъж през границата си, едва ли можем да се справим с нея, спазвайки съветите на здравния министър Финков – като си мием ръцете и се държим благоприлично.

На връх Великден пък – 8000 българи остават без църква в столицата на Америка. Продаваме си храма във Вашингтон, разкрива "Стандарт".

Папа Йоан–Павел ІІ пък кани Максим в Рим на 24 май. Той е заявил, че ще присъства на литургията за празника, ако и българският патриарх бъде там, разкрива "24 часа". И българската реакция – главата на Българската православна църква няма да замине за Рим. Патриархът праща митрополити.