Радио Франс Интернационал - България Войната свършва на 1 май

България е изключително подходяща за американски бази

Увисваме с иракския дълг

Справянето с атипичната пневмония е непосилна задача за българското здравеопазване

Войната свършва на 1 май, оповестява "Труд" на първата си страница. Американският президент имал намерение да обяви официално края на войната утре по време на реч на борда на американския самолетоносач Ейбрахам Линкълн, завърнал се от Персийския залив.

А иначе – Генерал Джоунс: България е изключително подходяща за бази, обявява "Дневник". Натовски генерал мести бази на пакта в България. Пентагонът вече оглежда новите бази на Изток. България и Румъния са фаворити, допълват "Труд" и "24 часа". Най-високопоставеният американски генерал в Европа Джеймс Джоунс и влиятелният във Вашингтон консервативен анализаторски институт Херитидж Фаундейшън посочиха България като изключително подходяща за разполагане на американски бази, посочва "Дневник".

А "24 часа" уточнява какви са трите очевидни предимства за преместването на базите – първо – те са много по-близо до районите на досегашните заплахи. Второ – за разлика от Германия или Франция, та “ни канят и народът е гостоприемен” цитира вестникът определението на "Уошингтън поуст". И трето - поддръжката и използването на тези бази излиза доста по-евтино.

И още за възможните дивиденти от подкрепата на България за Съединените щати по време на войната – възможността български фирми да участват в следвоенното възстановяване на Ирак. След като държавата ни обаче така и не намери средства за създаването на гаранционен фонд за фирмите ни в Ирак, отбелязва "Труд", на това се реши бизнесът. Росексимбанк, ДЗИ и Българска стопанска камара направиха гаранционен фонд за търгове в Ирак, пояснява "24 часа". Фондът е отворен и се очаква към него да се присъединят и други финансови структури. До момента 780 са фирмите, заявили желанието си да участват в следвоенната реконструкция на Ирак, допълва "Труд".

Въпреки възлаганите надежди обаче, увисваме с иракския дълг, разкрива "Стандарт". Ирак да не изплаща дългове на режима на Саддам Хюсеин е било договорено на съвещанието в Багдад между ръководителя на временната администрация и 300 иракски представители. Опозиционните лидери категорично са настояли да бъдат анулирани дълговете на предишния режим. Багдад дължи на България около 1.7 милиарда долара, припомня "Стандарт".

Колко ще струва възстановяването на посолството ни в Багдад – специален екип от външно ще замине за иракската столица, за да оцени щетите, нанесени на българското посолство там, разкрива "24 часа". Възможно най-бързо трябва да заминат и дипломати от мисията ни там, цитира вестникът говорителя на министерството Любомир Тодоров.

Паси пък лети за Съединените щати, за да чуе “Да” за НАТО, отбелязва "Труд". Пауъл: Искаме България в НАТО, приглася Стандарт. Външният ни министър тръгва за Вашингтон на 6 май за ратификация на протоколите за присъединяването на България към северноатлантическия пакт. Очаква се на 8 май стоте американски сенатори да дадат благословията си за бракосъчетанието на НАТО с България и още 6 бивши соцдържави, допълва вестникът.

Да ни сдобрява с Европейския съюз пък заминава в Брюксел президентът Георги Първанов, както отбелязва "24 часа". Той ще се срещне с шефа на Еврокомисията Романо Проди и с председателя на Европарламента Пат Кокс.

От Европейската комисия обаче ни препоръчват активност в промените на юридическата система, отбелязва "Пари". А иначе – Италия ще ни подкрепи за оставащите преговорни глави, допълва вестникът.

Ирак няма да ви спъне за Евросъюза, отбелязва пък италианският евроминистър Роко Бутильоне в интервю за "24 часа". Ще се опитаме да дадем импулс на преговорите, България направи много крачки напред, допълва той.

Какво България обаче може да направи по един друг изключително важен проблем – защото – влезли веднъж в омагьосания кръг на пневмонията, става ясно, че здравеопазването ни е неподготвено, категоричен е "Стандарт".

Момче с кашлица след Китай обявява "24 часа" на първата си страница. Майка отказа синът й да влезе в инфекциозна болница, допълва "Труд". И ако не дай си Боже се случи най-лошото, става страшно. Защото на масовото българско здравеопазване ще му се наложи да надскочи себе си. А за него това ще е непосилна задача, категоричен е "Стандарт" – щом само лабораторните тест-проби (пратени в Германия или в която и да е друга страна) се бавят десет дни...

Китайците наричат развилнялата се болест “война без дим”, разкрива доцент Светлана Василева, преподавател по български език в Пекинския университет. Никой не вярва, че ще дойде обещаният чартърен полет за българите, защото тези, които са искали да се спасят, са се спасили отдавна или се спасяват сами – изпитан български манталитет. Иначе хората в тази ситуация се делят на две групи – на паникьосани и на все по-втвърдяващи се в усещането, че има къде по-опасни неща в този живот, допълва доцент Василева. Лошото на това чудо обаче е, че минаха трите дни.

Само 6 дни слънце пък ще има през май, разкрива "24 часа". И едно успокоение от "Стандарт" - заливат с пиво 7 града. Единственият по рода си пътуващ бирфест започва обиколка на страната. А иначе – 74 на сто от мъжете гасят жаждата си с бира, показват данни на социологическо изследване.