Радио Франс Интернационал - България 1 май: БСП в щурм към властта.

Зплащането на българина: 194 лв. е заплатата в Смолян, 385 лв. в София.

Посланик Кюн-Делфорж: Неефикасно правосъдие и ширеща се поквара тровят българското общество".

Приватизираха и празниците ни – признава в коментарната си колонка “Труд”. Защото 1 май дойде, а се оказа, че това е просто ден, на който БСП иска властта. Хубаво, стана традиция, пише “Труд” на всеки 1 май партията -столетница, да вади от скрина твърденията за социална справедливост, след което изданието съветва БСП да се сеща и да януари 1997 г. когато бе изгонена с камъни от властта.

В същото време, недоумява “Труд” синята партия хептен не отбеляза празника, който се чества и в Америка. Ако така ще е караме, завършва труд – сини и червени да си поделят 1 и 24 май, то приватизацията явно върви.

За да подсили спомените около първомайските атаки на БСП към властта, “Труд” прави един паралел. И публикува откъс от речта на Жан Виденов на 1 май 1996 г., в която той твърди, че “българският чорбаджия с всичките му отвратителни черти възкръсна в образа на съвременния плутократ в европейски дрешки и без остатък от патриотизъм. За първи път от шест години, твърди още Виденов през 1996 г. Ние постигнахме ръст на производството, намаляване на безработицата и запазване на доходите”. И Сергей Станишев (1 май 2003): “Ние можем да върнем уважението. Нашата партия не оре и не сее, но може да осигури спокойствие за утрешния ден”.

Явно си вървим в коловоза, съгласява се “Стандарт”, но все пак не крие почудата си във водещото си заглавие: “Бай Ганьо ще е на столевката”. Символът на простащината се усмихва на най-новата банкнота, отбелязва изданието и я описва. Тя ще е в зелено, първоначално пускат от нея 10 млн. бройки. А познатият образ на мустакатия бизнесмен от зората на капитализма у нас е изобразен на гърба на банкнотата на фона на романа на Алеко Константинов. Самият писател ще ни гледа от лицевата страна на фона на факсимиле от пътеписа “До Чикаго и назад”.

По повод на някои добре познати фигури пък на днешния бизнес, “24 часа” извежда на първа страница недоумението на президента Първанов: защо в доклада на МВР ги няма акулите на престъпния бизнес? Четивото е слабо, рутинно и с двоен стандарт е обобщил вчера в Белово държавният глава при честванията на 1 май.

“Труд” отново се връща на вътрешните си страници към празника на труда и обобщава: това беше 1 май без дружна песен (дори на социалистическите митинги). И как иначе – подчертава “Труд” - нали на безработните не им е до празник.

Правителството, пише “Труд” смело рапортува преди празника, че безработицата е спаднала до 15,69 на сто. В Търговище обаче, както сочат данните, 27,6 % от активното население е без препитание, в района живеят 142 872 души, но за последните 9 години населението се е стопило с 12 000 души. Затова нямаше никакви знамена и фанфари в Търговище, нито в Монтанско, където безработицата гони рекордните 27 %.

А как стои въпросът със заплащането е централна тема в броя на 424 часа”. От него научаваме, че 194 лв. е заплатата в Смолян, двойна (385 лв.) е в София. Най-добре със заплащането е президентът 1992 лв, след него премиерът – 1095 лв., най-ниска е заплатата на невъоръжените портиери в министерствата – 110 лв.

Ясно е, че с това заплащане заедно с Румъния сме на опашката в Европа, подчертава “24 часа”. Но докато при нас заплащането е 137 евро, в Румъния то е с 30 евро по-високо (съответно 167 евро). Далеч по-напред са Полша, Чехия и Унгария – съответно с месечни възнаграждения от 513, 510, 476 евро.

“Стандарт” утешава читателите си, че поне ще имаме по-евтин бензин до Гергьовден. Докато търговци на агнета и зарзават се надпреварват да вдигат цените, на бензиностанциите има промоции. Така литър бензин А-92 е 1,29 лв, А-95 – 1,38 лв.. Равносметката на “Стандарт” 4 литра гориво струва колкото кило домати (без да сме петролна държава).

“Труд” пророкува от първа страница: Край на удара в грамажа. Защото в първите дни след Гергьовден инспектори по Държавната агенция по метрология тръгват по пазари и магазини да правят проверки за грамажа на захар, брашно, олио и ориз. Върху всеки пакет трябвало да бъде поставен европейският знак “е”, който показва, че посоченото съответства на опаковката. Но измами си има.

Има трудности, които трябва да преодолеете – настоява и френският посланик Жан-Лу Кюн Делфорж в интервю за БТА (препечатано в “24 часа”). 1. Прозрачност в тръжните процедури, защита на индустриалната собственост. 2. Реформата на съдебната система, която не отговаря на ширещата се корупция. С това не искам да хвърлям сянка върху всички магистрати, подчертава посланик Кюн-Делфорж. Но той отбелязва, че неефикасното правосъдие и ширещата се поквара тровят българското общество, недъзи, които ЕС няма да допусне да проникнат в него. След което посланик Кюн-Делфорж се връща към изказването на Жак Ширак от 17 февруари и подчертава, че то не бива да се разбира превратно: Франция винаги е настоявала България и Румъния, които са две франкофонски държави, да имат своето място в процеса на разширяване. Според президента Ширак, смята френският посланик в София, формата и мястото на декларираните позиции по иракската криза (а не тяхното съдържание) обаче усложнявали и без това трудния процес на разширяването.

“Стандарт” пък препечатва анализ на политолога Кирил Дрезов от университета Кийл (Великобритания) пред Би Би СИ, в който се твърди, че “сблъсък на различни интереси и парализирал кабинета”.

А иначе днешната преса гадае дали бандитът Злати Златев-Златистия, заловен след международна акция в Черна гора, няма отново да бъде пуснат под гаранция и да се върне в Павел баня (“Труд”).

“24 часа” интервюира нашумелия Косьо Самоковеца, който заявява: Ал Капоне си е Ал Капоне, аз съм бизнесмен. Мнозина ви се смеят за картофопроизводството, вметва “24 часа”. “Картофопроизводстнвото не е смешно. То е бизнес. Ние можем да се развиваме само в туризъм и селско стопанство”, заявява човекът , набеден за новия властелин на Боровец. Коя е любимата ви книга, разпитва го изданието. “Най-великият търговец на света”, отговаря самоковеца, но тя не била като романче, та да се обясни. Книгата почвала с раждането на Иисус Христос, показвала правилата, по които трябва да се движи човек. За съжаление забравих автора, допълва Самоковеца. “Млад ли умира този най-велик търговец?”, продължава да пита “24 часа”. “Не, стар и щастлив”, убедено отговаря самоковският бизнесмен.