Радио Франс Интернационал - България Днес е Гергьовден - честит имен ден на 254-те хиляди българи, които празнуват!

По разпореждане на Симеон - на 7 май продават БТК, на 9-ти – ДСК

България хем желае да се угоява от ЕС, хем да бъде верен сателит на САЩ, според гръцкия "Катимерини"

"Напук на всички необратимости...Събудете ме млада!” - простихме се с Блага Димитрова

Честит Гергьовден, пожелава днес "Труд" на фона на фрагмент от икона на Свети Георги от Горноводенския манастир. А "24 часа", към който се присъединяваме и ние, честити имения ден на 254-те хиляди българи, които празнуват днес.

И поглед вече към политическата сцена у нас - с един ултиматум на Симеон към министрите излиза днес "24 часа" във водещото си заглавие – на 7 май продаваме БТК, на 9-ти – ДСК. Само за 2 дни ще бъде решена съдбата на две от най-големите приватизации у нас. Датите били определени след разпореждане на премиера, тъй като решенията по двете големи продажби се забавили. “Такова разпореждане няма. Дори и да го имаше, то не може да породи правни последици на етапите на които се намират двете сделки”, уточнява пък правителственият говорител Димитър Цонев.

По разпореждане на Симеон е определена датата за продажбата на БТК, според "24 часа". Според "Труд" пък Доган е този, който казва кой да я купи. ДПС решава за телекома, обявява вестникът. "Труд" се позовава на източници от Агенцията за приватизация, според които сделката за БТК зависи единствено от ДПС.

А иначе – гафът с тока си е ваш. Това е уверението на шефа на турската електрокомпания Селяхатин Чимен, в специално интервю за "Труд". Българската страна е виновна за прекратените доставки на ток за Турция. Според шефа на ТЕТАШ от миналата година досега имало няколко предупреждения към НЕК, че страната ни не изпълнява ангажиментите си по междуправителствената спогодба от 1998-ма година. Телефоните на шефовете на нашата енергетика, потърсени за коментар, обаче празнично не отговаряли, отбелязва вестникът.

И още едно обвинение – този път от Гърция и по-точно от гръцкия вестник "Катимерини". В статия озаглавена “Безпокойството на Балканите след войната”, България е обвинявана, че хем желае да се угоява от Евросъюза, хем да бъде верен сателит на Съединените щати, разкрива "Труд". Статията, която е и може би най-острият коментар, публикуван за България напоследък в гръцкия печат, препоръчва на Гърция, която между другото в момента е ротационен председател на Европейския съюз, нова външна политика, предвид новите реалности след агресивната позиция на страните от региона по кризата в Ирак. Защо се гневят наследниците на данайците, пита по този повод "Труд". И нима слънцето не грее еднакво за всички, допълва вестникът. Ние пък пращаме 500 войници в Ирак, обявява "24 часа". А Буш приема Паси в четвъртък, допълва "Труд". Поляци ще командват 480 наши бойци в Ирак, пояснява "Стандарт". Или, както отбелязва Труд – Пращаме батальон вместо рота в Ирак. Според всички официални информации досега България трябваше да участва в мироопазващата мисия с рота от 170 души под пряко американско командване, припомня пресата.

Освен това – България можела да сподели своя опит с Ирак в прехода от диктатура към демокрация. Соломон Паси готов да учи Ирак на преход, отбелязва по този повод "Труд". България и Йордания пък щели да възстановяват Ирак, според "24 часа". Соломон Паси убедил йорданския крал Абдулла Втори да се организира бизнесфорум в Аман, в който да участват български и йордански компании с общи интереси за възстановяването на Ирак.

Както в началото на миналия век, така и сега обаче стремежът към петролните кладенци на Ирак продължава да е движещ елемент в политиката на Запада, заявява Даниел Митеран, президент на фондацията “Франс либерте” и вдовица на президента Франсоа Митеран в интервю за "24 часа". В бъдеще войните пък ще се водят не заради петрола, а за водата. Познаването на историята обаче показва, че никоя война не може да донесе демокрация където и да било по света, убедена е Даниел Митеран.

Мит – това пък е ТОРС, според завърналите се от Китай български студенти. Стига с тази истерия, цялата драма с този ТОРС е един мит, живи и здрави сме, коментират те при завръщането си на летището пред "24 часа". На снимка пък един от тях се плези на репортерите – вероятно, както коментира вестникът, за да докаже, че езикът му не е обложен от тръшнала го пневмония, а блясъкът в очите не бил от болест, а от радост, че се завърнал в родината.

Единствено като признак на вандалщина и като гавра обаче може да се определи поругаването на бюста на Васил Левски в Борисовата градина, категоричен е "24 часа". На снимка ясно се вижда как някой е задраскал името на Апостола и на негово място е нарисувал свастика и надпис “Пумияр”. И споделените на гърба на паметника пристрастия – ЦСКА е изписал привърженикът на любимия отбор.

Като признак на какво пък е намерението да сложим Бай Ганьо на банкнота е другият въпрос, който нищи пресата. Столевката излиза през септември и от едната й срана ще бъде изобразен Алеко Константинов, а на другата – известният му герой – Бай Ганьо, разкрива "Труд". Това обаче е истинско кощунство, категоричен е професор Иван Славов в коментар за "Стандарт". И е провокация на една банкнота да бъдат сложени и Алеко, и Бай Ганьо – символ на простащината, изборджия и келепирджия. А иначе – столевовата “алековка” или “байганьовка” символизирала както хаотично-хамелеоновския облик на българодивокрацията, така и състоянието на нашите финанси.

Желю Желев не дойде на погребението на Блага Димитрова, очертава скандала "24 часа". А иначе – Простихме се с Блага, пише "Труд". А цялата църква, където се състоя опелото на голямата поетеса, бе облепена с некролози с нейна снимка на млади години и един неин стих пожелание за последно сбогом – “Призори от камбанарията на чучулигата, събудете ме млада. Напук на всички необратимости, на причинните връзки, на трезвия разум напук. Събудете ме млада!”.