Радио Франс Интернационал - България Петканов и Свинаров си отиват заради НАТО

В докладната записка е уличен човек на Милен Велчев

Рекетират ни с патент за сирене

Петканов и Свинаров си отиват заради НАТО, обявява "Новинар". Главата на Николай Свинаров хвръква заради засекретен от кабинета доклад на Алианса, в който се казва, че най-слабото място на България е търговията с оръжие за ембаргови държави.

Георги Петканов си отива заради резолюция, с която US Сенатът ратифицира на 8 май протоколите за членство в Алианса на седемте държави, обяснява изданието и допълва, че макар резолюциите да са пожелателни, в тях се казва, че седемте трябва да покажат, че са готови да се преборят с миналото си. Ако България не покаже такава готовност, членството ни може да се отложи, изтъква "Новинар".

Усилено се търси и заместник на Свинаров, съобщава вестникът позовавайки се на жълти депутати, заети със задачата. Според изданието най-спряганото име е това на Илко Димитров, бивш колега на Свинаров от адвокатската кантора и ексшеф на политическия му кабинет. На 15 юни Димитров завършва едногодишното си обучение в университета по отбрана в САЩ, отбелязва "Новинар".

Дипломатическите отношения между България и САЩ в 100 годишната си история никога не са били толкова добри, са констатирали президентът Буш и българският външен министър Соломон Паси, посочва "Дума". Вестникът обаче води с новината за внасянето в парламента на редактираната докладна записка на МВР за организираната престъпност. Опозицията се оплака, изтъква изданието, че истинският доклад е скрит от депутатите. Логично е да се приеме, че щом докладната записка е издадена от НСБОП, то първичен доклад няма, обясни председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Владимир Дончев, отбелязва "Дневник". Достъп до докладната записка ще имат всички депутати, но след като комисията го разгледа. За да го четат, избраниците ще трябва да се разписват, че няма да изнасят данни от него, пише "24 часа".

В тристраничната докладна записка на МВР няма нищо ново. Схемите с главните герои Косьо Самоковеца и Мето Илиянски бяха описани от вестниците, подчертава в редакционния си коментар "Новинар". Ето защо посочва изданието, хората от НСБОП, работили върху записката, могат да се наредят в алеята на приписвача, така популярна сред журналистите.

Явно министър Петканов заслужава наградата “Златна малинка” или, иначе казано, антиоскар. И за режисурата, и за лошото актьорско изпълнение, смята "Новинар".

В докладната записка е уличен човек на Милен Велчев - шефката на митница “Аерогара София” Боряна Емилова, разкрива "Труд". Тя и двамата прокурори Иван Петров и Трендафил Трайков са единствените хора от властта посочени поименно в популярния документ на МВР. Пет страници е докладната записка, уточнява изданието.

Още на втора страница от записката се казва: “Медиите нагнетяват обстановката в страната. Престъпността реално намалява, но това не се отразява от медиите”, цитира дословно написаното "Труд".

Ако се съди по казаното на път за Сливен от премиера, то “България е във възход” извежда премиерската оптимистична оценка "24 часа". Местните обаче не чуха оценката, защото го видяха за малко, изтъква часовият вестник.

Министър –председателят поднесе цветя на паметника на Хаджи Димитър, поздрави местните управници и помаха на стотина души. После преряза лентата на нов цех на текстилния завод “Миролио лана”, купен от италианци през 1999 година, описва кратката премиерска визита в града на сините камъни "24 часа". Не се гледало колко инвестиции има и колко икономически среди в света вече виждат, че нашата родина се превръща в пункт, където човек може да развие почтен бизнес, отбелязва и критичните бележки на Сакскобургготски вестникът.

Но ни рекетират с патент за сирене, огласяват "24 часа" и "Труд" скандала, избухнал преди седмица, когато немски фирми получили писмо от турски търговец, че трябва да платят по 15 000 евро, за да нямат митнически затруднения при вноса от България. Шокът сред българските мандраджии бил огромен, когато 14 фирми-производителки получили депеша от турска фирма, в която се казвало, че отсега нататък нашите производители и търговци могат да ползват съществуващата от 1958 година тенекия само, ако си плащат.

В основата на скандала е турската фирма “Сарик”, която открадна емблемата на българското сирене, с която то бе известно в цял свят повече от 40 години, отбелязва "24 часа". Турската фирма, базирана в Германия, е патентовала българските тенекиени кутии за бяло овче саламурено сирене, но на никого не е изпратила патентен документ, допълва "Труд".

Вицепремиерът Николай Василев миналата година обеща да патентова всички прочути наименования като луканка, сирене, кисело мляко, катък, припомня пред "24 часа" председателят на Асоциацията на млекопроизоводителите Димитър Зоров. Това обаче не е направено, отбелязва вестникът.

Затова пък въпреки френското си име “Шапо руж” съблазнява с арабска кухня, обръща се към софийските чревоугодници "Новинар". Като за начало на вълнуващото ви пътешествие из ливанската кухня главният готвач Монир ще ви предложи фатуш или табули. Първото е домашна салата, която арабите приготвят от всички зеленчуци, набрани от градината до къщата им - краставици, марули, лук, чесън, джоджен и една ароматна източна трева бали, която придава невероятен вкус на блюдото. В ресторанта се пие арак вместо ракия, а след като похапнете обилно, можете да си поръчате срещу 7 лева наргиле в вкус на избран от вас плод. Няма посетител, устоял на изкушението,уверява "Новинар".