Радио Франс Интернационал - България Бунт на 1000 гладни лекари

Велчев готви пакет от мерки срещу контрабандата

Причините за посещението на Колин Пауъл у нас

"Така дискретната шизофрения" на външната ни политика

Бунт на 1000 гладни лекари. Пълен хаос цари в Пловдив. Докторите блокираха гарата. Стачкуват и шофьорите, спряха тока на тролеите, обобщава ситуацията “Стандарт”. Медици на бунт в Пловдив, допълва “Труд” на фона на снимка, изобразяваща група лекари, опитващите се да спрат с телата си автомобил, който иска да премине блокадата на пътя. Два и половина милиона не достигат на местните болници, разкрива една от основните причини за стачката “Дума”.

86 лекарства падат от безплатния списък, допълва “Новинар”. А “24 часа” резюмира вчерашните протести – доктори размениха крошета с шофьор, медсестри се качиха върху “Мерцедес” и го спряха по време на блокадата. Десетки викаха “У-у-у, оставка!” по адрес на здравния министър Финков.

Министърът на финансите пък ще бори контрабандата. Данъчни, митници и агенти – в един юмрук в жесток удар по контрабандата, разкрива “Труд” във водещото си заглавие. Велчев готви пакет от мерки срещу контрабандата, допълва “Пари”. А “Дневник” разкрива част от мерките – нови бандероли ще спират контрабандата. На бас с държавата на кутия цигари обаче се хваща “Труд” за това, че мерките няма да успеят. Защото така както министъра предвижда юмрук, така още от сега контрабандистите умуват как да разтворят този юмрук в шепа, за да я напълнят. А цигари “Ротманс” например без бандерол все ще се продават у нас.

Също така митниците, заедно с Филчев искат доклада на МВР. А “Новото време” вика днес вътрешния министър Петканов и главния секретар на МВР Борисов за да говорят за доклада преди да го обсъдят на закрито заседание на вътрешната комисия на Народното събрание, разкрива “24 часа”.

Спецслужбите обаче били щастливи, според посланик Джеймс Пардю. Това е неговият отговор-коментар на разпространената информация, че спецслужбите на Съединените щати са недоволни от изготвения от МВР доклад със снимките. Пардю се срещна с президента Георги Първанов. Но, както отбелязва той, поводът е да бъдат обсъдени приготовленията около предстоящото посещение на американския държавен секретар у нас Колин Пауъл. Колкото до основните цели на това посещение, които посланик Пардю разкрива в интервю за “Труд” – “първо – да се чества 100-годишнината /става дума за 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените щати/. Второ – да ви благодари за подкрепата за Ирак. И трето – да поздрави България за спечелването на вота ни за ратификацията на членството ви в НАТО”, допълва Джеймс Пардю. А иначе – нямало да опрощаваме иракския дълг, успокоява той.

Колкото до споменатата ратификация обаче и поведението на нашите политици – тя разкрива една така дискретна шизофрения, коментира “Дневник”. Защото първо – това, че конституцията е дала правомощия във външната политика и на президента и на правителството вече позволява на България да има две външни политики и да показва тази, която според нея й носи най-много изгоди. И второ, което се видя през последната седмица по време на ратификацията от американския Конгрес – при наличието на двама министри - Соломон Паси за каузата НАТО и Меглена Кунева за каузата Европейски съюз, външните политики на страната стават доволно разнообразни. А партньорите на България със сигурност са до немалка степен ошашавени от тази шизофрения, отбелязва 4Дневник”. Но сигурно именно и това е целта.

У нас обаче се създава със страшна сила нов административен елит, европейско-брюкселски, цитира “24 часа” изказването на Александър Божков на семинар, посветен на елитите и организиран от Центъра за социални практики. Млади и компетентни, те говорят свой език и хващат все по-здраво достъпа до евроинституциите. И имало голяма опасност този елит до 2007-ма година да държи в ръцете си политиците, тъй като министри и депутати са невежи по европроцедурите и трябва да прибягват до помощта на този евроелит.

И веднага – доказателството. Камов ни вкара в Съветския съюз, обявява “Труд”. Камов ни вкарва в СССР вместо в Европейския съюз, пояснява “24 часа”. “Левицата е изпреварила като подготовка десницата и ще бъде престъпление да не направим това ново ядро, което да пренесе България в Съветския съюз”, казал лидерът на движение Социалдемократи Николай Камов на дискусия за лявото. Последвало веднага пояснението, че става дума за вкарване в Европейския, а не в Съветския съюз.