Радио Франс Интернационал - България ДСК- собственост на унгарската ОТП.

Едвин Сугарев напусна СДС след остри критики и излиза от политиката.

МВФ: настигате ЕС по доходи след 30 г.

ДСК унгарска ! Така “24 часа” обобщава съдбата на банката на народа, която след 45 заседание вчера мина в ръцете на унгарската ОТП. “Дневник” определя финала на банковата приватизация като “най-добрата сделка в сектора”. “Стандарт” публикува и комюникето на австрийските конкуренти от “Ерсте”, които настояват, че са дали по-добрата оферта, но също нарича сделката “перфектна”. И подчертава, че сделката, направена от финансовия министър Велчев няма как да не изглежда така на фона на провалите на Николай Василев.

Ала внимание с банките, призовава във водещото си заглавие “Труд”, понеже “разбиха фалшива банка”. Става дума, уточнява изданието, за фалшива банка, предлагаща изгодни кредити на бъдещите си акционери, чиято дейност е разбита вчера от икономическата полиция при СДВР. Срещу покупката на 5 акции по 1000 лв., новият “акционер" имал право на “кредит” от 10 млн. долара при облекчени условия. Банката на измамниците, съобщава “Труд”, носела гръмкото име МТБ “Еврокапитал” АД. Офисът й се намирал в един от безистените на пл. “Славейков”. Там се извършвали сделките с клиентите, а обстановката била повече от спартанска – бюро и стол.

“Новинар” говори пък за тотална битка във футбола, където се задава бойкот или чистка. Вчера, пише изданието, се състоя безпрецедентна среща в хотел “Рила” на богаташи, собственици на футболни клубове. Срещата била инициирана от Васил Божков, собственик на ЦСКА. Снимки на същите бизнесмени, по-известни с прякорите си, виждаме и на първите страници на “Труд” и “24 часа”, където се говори за решение на футболното Г-12. Според изданията се задава “футболна война”, която може би ще доведе до създаването на нов футболен съюз.

Една от битките в СДС приключи, категорична е обаче днешната преса: Едвин Сугарев напусна синята партия. В. “Труд”, цитирайки Сугарев, подчертава, че “той си взел шапката”. Следва изброяване на обвиненията към него: “автор на талибански призиви за улични вълнения, търговия с политическото тяло на СДС и т.н.” “24 часа” настоява, че най-силните критики са дошли от страна на Иван Костов и публикува изказването на бившия премиер. В него между другото се казва: “едни осребриха търговията със СДС, други търгуват чрез статии и речи, за да си правят личния и публичен имидж. И едните, и другите са търговци в храма на политиката”. “24 часа” съобщава, че Иван Костов е бил повече от категоричен в подкрепата си към Надежда Михайлова с думите: “Председател на една партия на може да дебатира с неин отделен член. Той може да дебатира само с премиера, за да го свали от власт”. “Стандарт”, след като цитира думите на Сугарев, че “напуска и политиката и в. “Седем” и ще пише само стихове”, определя ситуацията в СДС така: Костов си играе с Надежда Михайлова, тя пък се опитва да го използва”. А по повод на стиховете и политиката, “Дневник” излиза с коментара “Хайка за Сугарев, хайку за Надежда”, в който препоръчва на симпатизантите на СДС да организират публичен прочит на едно стихотворение на Сугарев, публикувано наскоро в сп. Тема”. Там се казва следното:
“каква надежда не остана нищо за надяване
и нищичко за вдяване в иглата
в ухото й се е запънала камилата
а на върха й танц танцуват дяволи”.

В днешната преса продължават и танците около местните избори. БСП издига за кмет Костадин Паскалев отново в Благоевград, а Йоан Костадинов в Бургас -съобщава “Стандарт”.”24 часа” е категоричен - сините изправят Пламен Орешарски срещу Софиянски в столицата. От страниците на “Дневник” политоложката Таня Буруджиева прогнозира, че както е тръгнало ще изкараме тези местни избори като квазипарламентарни.

А иначе парламентът се занимава отново с доклада за политиците, свързани с мафията. Последната версия, подчертава часовият вестник е, че снимките от яхтата били огласени, за да не ги изтъргува Доктора. На едната въпросните хора играели карти, а на другата Доктора бил прегърнал през рамото политик от групата, който твърди, че не го е виждал. Така че скандалът продължава да гърми, подчертава “Дневник”.

“Стандарт” съобщава пък че вече са подготвени 20 артилерийски салюта, с които утре посрещаме в София Колин Пауъл. “Новинар” не е настроен толкова салютно, след доклада на Пирита Сорса от МВФ, която прогнозира – стигате ЕС чак след 30 г. Иван Нейков пък по същото време, подчертава изданието, е изнесъл доклад на конференция по доходите в София в който настоява, че до 2010 г. ще обеднеем с още 30 %. Причината: цените на стоките и услугите трябва да скочат с 50-60%, за да се изравнят с тези в Евросъюза. “Труд” пък недоумява как при този хал на страната министри могат да пътуват до САЩ с толкова скъпи самолетни билети от 4000 долара. За толкова летели до Ню Йорк Милен Велчев и Лидия Шулева и то нееднократно. “Труд” прави проучване и им предлага полети за по 399 долара.

А “Новинар” след съобщения за стачки във Франция и Австрия по повод пенсионната реформа, публикува съвет на “Обзървър” към западноевропейците – купувайте къщи в България. Така, дори при невисоки доходи, разходите ви ще са далеч по ниски, отбелязва британското издание, което подчертава, че в България има много хубави селски къщи, а страната ще стане член на ЕС докато сегашните староевропейци тръгнат да се пенсионират.